Confidenţialitate

Colonel SUA, la baza din Constanța: „5 soldați americani aici vă fac să fiți mai în siguranță. I-ați văzut pe acești bărbați și femei?”

Înainte de vizita președintelui Iohannis și a lui Jens Stoltenberg, Lt. col. Alan Hill, purtătorul de cuvânt al Corp5 SUA, a vorbit despre venirea soldaților americani la baza militară Mihail Kogălniceanu din Constanța.

Întrebat de Europa FM care va fi durata șederii soldaților SUA în România, acesta a spus că totul depinde de cât le va lua militarilor Statelor Unite să se pregătească alături de cei români:

„Nu știu, acestea sunt condiții ce țin de pregătire. Asta înseamnă că, odată ce terminăm cu pregătirea, odată ce credem că pregătirea românilor s-a încheiat, cred că atunci se va lua o decizie cu privirea la revenirea trupelor la Vilseck, așa că în acest moment nu am un răspuns clar.”

Din motive de securtita, Lt. col. Alan Hill, a refuzat să spună câți soldați americani iau parte la aceste pregătiri:

„Din motive de securitate nu vreau să vorbesc despre asta. Știu că numărul soldaților pe care îl avem aici este unul substanțial pentru a efectua pregătirile adecvate, sunt soldații potriviți pentru această pregătire și cred că decizia de a trimite Regimentul 2 cavalerie aici a fost una excelentă.”

Purtătorul de cuvânt al militarilor sosiți la baza militară mai spune că ar trebui să ne simțim mai în siguranță acum:

„Absolut, 5 soldați americani aici vă fac să fiți mai în siguranță. Cred că este o oportunitate excelentă, chiar dacă nu exista criza ucrainiană, ca soldații noștri să se antreneze aici cu cei români, ne face să fim o forță mai puternică, face ca NATO să fie mai bun. (…) I-ați văzut pe acești bărbați și femei? Voi sunteți cei mai buni soldați, nu-i așa?

Vă reamintim, la invitația președintelui Klaus Iohannis, Jens Stoltenberg participă la baza militară de la Mihail Kogalniceanu la o ceremonie prilejuită de sosirea în România a primilor militari americani din ultima dislocare recent decisă de Guvernul SUA: în jur de 1.000 de soldați.

Autor: Ghiulfer Predescu

Citește și: Vehiculele militare americane au ajuns la baza Mihail Kogălniceanu din Constanța | GALERIE FOTO