Confidenţialitate

Mircea Coșea, despre măsurile economice suplimentare cerute de CE: Vom avea șomaj și se vor închide firme. Guvernul României se află între ciocan și nicovală | AUDIO

Comisia Europeană ar vrea ca România să facă mai multe reforme fiscale, chiar mai dure decât cele propuse în pachetul Executivului. De exemplu, să crească taxa pe valoarea adăugată la 21 la sută – arată mai multe surse politice. Informația a fost făcută publică după ce 3 miniștri din Guvernul Ciolacu au prezentat la Bruxelles pachetul de măsuri privind reducerea deficitului bugetar.

Însă, România nu ar putea suporta în acest moment măsuri mai dure – o spune și ministrul Finanțelor, o spun și analiștii economici. Întregul pachet ar urma să fie aprobat vineri, după ce premierul Marcel Ciolacu se va întâlni cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit unor surse politicie, creșterea TVA-ului la de la 19 la 21% – reforma accelerată a pensiilor și reforma salarizării unice – sunt printre măsurile suplimentare cerute de Comisia Europeană, pentru ca România să-și atingă deficitul bugetar asumat de 4,4 %, până la sfârșitul anului.

Analistul economic, Mircea Coșea: Vom avea și șomaj

Dacă s-ar lua aceste măsuri – spune ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, pentru Libertatea – România ar intra în incapacitate de plată. De aceeași părere este și analistul economic, Mircea Coșea.

„Vom avea și șomaj. Se închid firme și pierderi de activitate pe piața europeană. Va fi foarte greu, iar guvernul României se află între ciocan și nicovală: nu are o strategie, umblă cu măsuri de cosmetizare. Este partizanul creșterii impozitelor și taxelor fără să se gândească la efectele negative pe care le are”, a explicat analistul economic, Mircea Coșea la Europa FM.

Mircea Coșea spune că un TVA mai mare nu garantează o colectare mai bună la buget. În plus – spune el – Guvernul va fi presat de sindicate, pe de o parte, și de promisiunile pe care le va face în anul electoral care se apropie.

Mircea Coșea explică de ce situația financiară a României este o problemă pentru Comisia Europeană

„Să ai un buget care arată că acea țară care e membră a pieții tale are un guvern care este capabil să găsească căi care să nu ducă la un colaps. Atât timp cât România trăiește numai din împrumuturi este clar că e o problemă pentru Uniunea Europeană, pentru că în cazul unei crize România nu-și poate acoperi împrumuturile”, a mai spus Mircea Coșea.

Analistul economic Mircea Coșea spune că Guvernul ar avea nevoie de o remaniere care să aducă în funcții cheie specialiști, și nu politicieni.

O nouă discuție la Bruxelles va avea și premierul Marcel Ciolacu, până la sfârșitul acestei săptămâni.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Planul guvernului privind reforma aparatului bugetar și noile măsuri fiscale nu sunt văzute cu ochi buni de CE | AUDIO