Confidenţialitate

Planul guvernului privind reforma aparatului bugetar și noile măsuri fiscale nu sunt văzute cu ochi buni de CE | AUDIO

Oficialii Comisiei Europene nu văd cu ochi buni planul guvernului privind reforma aparatului bugetar și noile măsuri fiscale. Aceștia au rezerve în privința impactului bugetar. România riscă să piardă milioane de euro dacă nu se încadrează în ținta de deficit. Miniștrii Finanțelor și Ministrul Fondurilor Europene au fost în aceste zile la Bruxelles.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

România vrea să convingă Comisia Europeană să crească ținta de deficit bugetar de la 4,4% din PIB, la 5,5%. Oficialii de la București au mers cu propunerile de noi măsuri fiscale și de reformă în aparatul bugetar.

Numai că, potrivit unor surse G4Media, cei din Comisia Europeană au rezerve că aceste măsuri chiar vor funcționa și vor duce la o reducere a cheltuielilor și totodată – vor aduce și mai mulți bani la buget.

Comisia susține că o creștere a TVA de la 19% la 21% – ar strânge la buget necesarul de bani. O altă variantă de la Bruxelles, scriu cei de la Libertatea, o singură cotă de TVA de 19%. Astfel, s-ar renunța la cota actuală de 9 procente pentru alimente de exemplu. Ministrul de Finanțe – Marcel Boloș s-ar fi opus categoric acestei variante. Comisia Europeană a cerut pe de altă parte majorarea impozitului pe dividende de la 8% la 10%.

Printre măsurile care s-au discutat în coaliție de guvernare: impozit pe venit de 10% pentru angajații din IT care câștigă peste 10.000 de lei sau impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru multinaționale.

O întâlnire decisivă ar putea fi cea de vineri dintre premierul Marcel Ciolacu și șefa Comisiei Europene – Ursula von der Leyen.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: România va înființa un centru special de pregătire pentru piloții care vor conduce avioanele F-16 | AUDIO