Confidenţialitate

Ministrul de Externe al României, despre pericolul nuclear în conflictul Rusia-Ucraina: „Riscul este prezent. Să sperăm că se va acționa cu responsabilitate, pentru că vorbim aici în principal despre Centrala Nucleară de la Zaporojie” | VIDEO

Ministrul de Externe al României – Luminița Odobescu – a fost invitata Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea Piața Victoriei. Ce se întâmplă în aceste momente în Ucraina este o temă preocupantă pentru România, a afirmat ministrul de Externe al țării la Europa FM. „Vedem cu toții o agresivitate sporită în ultima perioadă a Rusiei, nu numai militar, dar și prin tactici hibride”, a adăugat Luminița Odobescu. Întrebată despre un pericol nuclear real în conflictul RusiaUcraina, Luminița Odobescu a spus că: „riscul este prezent și să sperăm că se va acționa cu responsabilitate, pentru că într-adevăr vorbim aici în principal despre Centrala Nucleară de la Zaporojie”.

Ministrul de Externe al României, Luminița Odobescu: „Vedem cu toții o agresivitate sporită în ultima perioadă a Rusiei, nu numai militar, dar și prin tactici hibride”

„Situația din Ucraina este una preocupantă. Vedem cu toții o agresivitate sporită în ultima perioadă a Rusiei, nu numai militar, dar și prin tactici hibride. În teren, în ultima perioadă, vedem atacuri sporite cu atacuri de mare precizie menite să distrugă infrastructura civilă și mai ales cea energetică lăsând în beznă Ucraina. Este încă o dovadă a iresponsabilității și a modului în care Rusia continuă acest război. Un război care din păcate durează și va dura”, a spus ministrul de Externe – Luminița Odobescu – la Europa FM.

Luminița Odobescu, ministrul de Externe al României: „Riscul este prezent și să sperăm că se va acționa cu responsabilitate, pentru că într-adevăr vorbim aici în principal despre Centrala Nucleară de la Zaporojie”

Mădălina Dobrovolschi: Pericolul nuclear este o altă problemă care ne interesează pe toți. Și vedem de fiecare dată nervozitatea internațională în momentul în care se vorbește despre atacarea centralelor nucleare. Am văzut și semnalul pe care l-ați dat acum ceva zile din acest punct de vedere. În mod real, un pericol nuclear în conflictul acesta Rusia-Ucraina?

Luminița Odobescu, ministrul de Externe al României: „Este, într-adevăr, un pericol. Și a rezultat și din discuțiile pe care le-am avut recent la București cu directorul Agenției Internaționale de Energie Atomică și ceea ce este, totuși, asigurator și important pentru noi este prezența experților de la Agenție pe teren.

Dar riscul este prezent și să sperăm că se va acționa cu responsabilitate, pentru că într-adevăr vorbim aici în principal despre Centrala Nucleară de la Zaporojie. Riscul este unul ridicat și știm cu toții ce se poate întâmpla într-o astfel de situație”.

Ministrul de Externe al României: „Rusia a devenit mult mai agresivă, inclusiv vocal la adresa Occidentului”

Mădălina Dobrovolschi: Dar amenințarea venită din partea Rusiei cu soluția nucleară, care nu a lipsit din discurs o perioadă de timp. Ați mai regăsit-o acum pe canalele diplomatice?

Luminița Odobescu, ministrul de Externe al României: „Nu, nu am mai regăsit-o în ultima perioadă. Sigur, așa cum am spus, retorica Rusiei în ultima perioadă s-a schimbat. Rusia a devenit mult mai agresivă, inclusiv vocal la adresa Occidentului și utilizează diverse arme – ca să spun așa – și diverse argumente. Însă, într-adevăr, riscul este acolo. Pentru noi, așa cum am spus, este foarte important că este monitorizată și experții Agenției sunt pe teren și există discuții cu ambele părți tocmai pentru a gestiona situația”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Luminița Odobescu, ministrul de Externe al României, la Europa FM, despre războiul din Ucraina: „Războiul acesta nu este numai unul militar, pe teren, ci și unul cu informații false, dezinformare” | LIVE TEXT | VIDEO