Ministrul de Interne, despre prefectul din Harghita: A tratat funcția ca pe una cu rol decorativ

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat luni că va înainta premierului documentele pentru demiterea prefectului din Harghita, Andrei Jean-Adrian, afirmând că acesta a tratat funcția sa ca pe una „cu rol decorativ”, în cazul ursului rănit care a fost lăsat să agonizeze 18 ore pe carosabil.

„Domnul prefect a greșit în momentul în care a tratat funcția sa de președinte a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență ca pe o funcție cu rol decorativ. Adică sâmbătă a luat act de eveniment și a fost suficient, în interpretarea domniei sale. Fără să finalizeze, fără să se intereseze, fără să ia măsuri, fără să se implice, astfel încât să nu existe o asemenea situație”, a spus ministrul Marcel Vela.

Acesta a constatat că în cazul de la Harghita nu au fost ordonate sau nu au fost respectate proceduri.

„În acest sens, evident, trebuie să verific cauza și tot ceea ce a dus la această situație în care Prefectura nu s-a implicat sau de ce nu s-au găsit, de-a lungul timpului, de către alți miniștri și de către alți comandanți și conducători de forțe și de instituții, soluții operative pentru a preîntâmpina asemenea situații neplăcute și chiar dramatice. În situația în care nu aveau temei legal, de ce nu au propus modificări legislative pentru a nu se mai repeta drame de acest fel sau, dacă există, ele să fie tratate cu seriozitate cu proceduri și bazate pe o intervenție foarte riguroasă. Iar dacă există temei legal și ei nu au făcut ce trebuie, atunci vor fi evident analizați și probabil sancționați”, a mai spus Vela.

Ministrul de Interne a adăugat că a aflat „cu stupoare”, după situația ursului din Harghita, că jandarmii au temei legal să intervină, au și armament, dar nu au tranchilizante. Vela a spus că singurul județ unde există protocol local pentru intervenție este Hunedoara.

Ursul care a fost lăsat să agonizeze aproape o zi pe drum, în Harghita, a fost împușcat de vânători. Potrivit autorităților, animalul a fost ridicat de pe carosabil duminică, la 18 ore de la producerea accidentului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS