Confidenţialitate

Ministrul de Interne al Austriei: „În acest moment, refuzăm extinderea Schengen cu România şi Bulgaria” | AUDIO

În această dimineață, ministrul de Interne austriac a declarat într-o emisiune la postul național de televiziune că își menține părerea că nici România și nici Bulgaria nu trebuie primite în zona Schengen. Poziția ministrului de Interne a fost întărită de premierul Austriei. Oficialii de la Viena au mai transmis că nu vor ceda presiunilor înainte de Consiliul Miniștrilor de Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În acest moment, refuzăm extinderea Schengen cu România şi Bulgaria”, a declarat ministrul de Interne al Austriei.

Aflat într-o emisiune la postul public de televiziune, Gerhard Karner a spus că Viena îşi menţine poziția faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen şi că nu va ceda presiunilor la Consiliul JAI din 8-9 decembrie. Situația este rezumată de mai multe publicații din Austria.

De asemenea, nu va exista nicio aprobare condiţionată a aderării la Schegen, adică o posibilă primire la vară, dacă sunt îndeplinite anumite condiţii – a declarat, ulterior, un reprezentant al ministerului de Interne pentru cotidianul austriac „Kleine Zeitung”. Această poziție a Austriei este cunoscută oficialilor români, care spun că încă poartă negocieri.

De altfel, de la Tirana, la summitul UE-Balcanii de Vest, la care ia parte și Klaus Iohannis, cancelarul austriac Karl Nehammer a întărit declarațiile făcute de colegul său de cabinet: „Ministrul de interne a precizat clar: nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria şi România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranţi ilegali care au ajuns în Austria neînregistraţi. Asta înseamnă că au trecut pe la graniţa externă a Uniunii Europene şi au ajuns într-o ţară internă, aşa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a mai spus cancelarul Austriei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul Bode se află din nou la Viena pentru a discuta despre aderarea României la spațiul Schengen