Confidenţialitate

Ministrul Bode se află din nou la Viena pentru a discuta despre aderarea României la spațiul Schengen

Surse politice, citate de presa centrală, susțin că ministrul de Interne se află din nou la Viena, pentru a discuta încă o dată față în față cu oficialii austrieci despre dosarul de candidatură a României la spațiul de liberă circulație Schengen. Lucian Bode ar fi primit mandatul de negociere de la președintele Klaus Iohannis.

La precedenta sa vizită în Austria, din 23 noiembrie, ministrul spunea că autoritățile de la Viena insistă pe „nevoia de acțiune urgentă în privința gestionării provocărilor migraționiste”.

La acel moment, Lucian Bode a dat asigurări că „aderarea României la Spaţiul Schengen va fi un plus pentru securitatea europeană, nu un pericol pentru statele membre”.

Weekendul trecut, ministrul de Interne al Austriei a reiterat că „nu are sens” în acest moment să fie primite în Schengen România și Bulgaria. Oficialul de la Viena s-a declarat favorabil primirii Croației în spațiul de liberă circulație.

La Viena se află și șefa Senatului de la București. Într-un comunicat, se precizează că Alina Gorghiu a explicat, „în cadrul întâlnirilor, că România nu a fost şi nu este sursa migraţiei din Austria şi nu este rută de tranzit pentru migraţia din această ţară

Preşedintele Klaus Iohannis participă, astăzi, la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, care se va desfăşura la Tirana, capitala Albaniei, unde va prezenta poziţia României de susţinere a avansării procesului de extindere a Uniunii Europene.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: România va putea deschide un proces împotriva UE dacă nu va fi primită în Schengen. Tomac: „Poate începe destul de rapid” | AUDIO