Confidenţialitate

Ministrul Agriculturii spune că prețul ouălor este mai mare din cauza scandalului contaminării cu Fipronil

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a declarat, sâmbătă, la Ploieşti, că prețul ouălor este mai mare pentru că este vorba despre un puseu pe piaţă, consecinţă a scandalului contaminării cu Fipronil, care a afectat ferme din Olanda, Franţa Belgia.

Acum e un puseu pe piaţă generat de condiţiile care s-au creat la nivel european. În foarte multe ferme din Europa producătoare de ouă din Olanda, din Franţa, din Belgia, datorită scandalului Fipronil, foarte multe efective au dispărut, au intrat în asanare spaţiile respective şi acum, oferta fiind mai mică evident că piaţa a reacţionat în mod natural”, a precizat Petre Daea.

Întrebat dacă preţurile din România au legătură exclusiv cu problemele europene, răspunsul ministrului a fost: „Din analizele noastre, da!”.

De la începutul lunii noiembrie, preţul ouălor a crescut chiar şi cu 50% în magazine, producătorii punând această situaţie pe seama unei scăderi a producţiei odată cu răcirea vremii, dar şi pe seama crizei de pe piaţa europeană.

Un număr de 40 de ţări din întreaga lume au fost afectate de scandalul ouălor contaminate cu substanţa Fipronil, printre acestea numărându-se şi 24 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

În luna august, inspectorii sanitar-veterinari din Timiș au confiscat 1.000 de kilograme de gălbenuş de ou lichid, produs contaminat cu Fipronil, provenit din Germania.