Timiș: o mie de kilograme de gălbenuș de ou contaminat cu Fipronil

Inspectorii sanitar-veterinari din Timiș au confiscat 1,000 de kilograme de gălbenuş de ou lichid, produs contaminat cu Fipronil, provenit din Germania.

„Lotul respectiv a fost reţinut în depozitul firmei unde fusese distribuit.

Nici o cantitate din acest produs nu a ajuns la comercializare„, a anunțat Agenția Națională Sanitar-Veterinară (ANSVSA).

Cele 1,000 de kilograme vor fi distruse.

Instituția face deja controale în fermele avicole și dă asigurări că ține permanent legătura cu asociaţiilor crescătorilor de păsări.

Cel puțin opt țări europene au retras de la vînzare milioane de ouă contaminate cu Fipronil.

Această substanță e folosită, între altele, pentru combaterea păduchilor și a căpușelor.

Uniunea Europeană interzice folosirea Fipronil în cazul animalelor destinate consumului.

Comisia Europeană a cerut de curînd tuturor statelor membre să se asigure că în fermele de păsări  nu au loc tratamente cu substanţe neautorizate.

Firma care a adus din Germania gălbenuşul de ou lichid contaminat cu Fipronil este din Timişoara şi nu livrează marfă decît în oraș.

Este vorba despre gălbenuş lichid de ou, deci nu de ouă, adus în ţară prin comerţ intracomunitar şi care se afla într-un depozit frigorific din Timişoara.

Alaltăieri (marţi, n.r.) am fost notificaţi prin sistemul rapid de alertă şi imediat am luat legătura cu depozitul respectiv.

Personalul s-a deplasat la faţa locului, a identificat cantitatea de produs, iar mîine merge la incinerare. Este important de spus că marfa nu a plecat în reţeaua comercială”, a declarat Adrian Popa, directorul DSVSA Timiş.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS