Confidenţialitate

Ministerul Muncii face verificări după ce o femeie a fost trimisă să își caute singură actele într-o instituție

Ministrul Muncii a cerut Casei Naționale de Pensii Publice, Inspecției Muncii și Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială să prezinte o situație a condițiilor de depozitare a documentelor, în urma mediatizării unor imagini făcute publice de o femeie din Constanța, trimisă să își caute singură documentele în sediul unei instituții.

Clădirea filmată este o anexă a sediului principal al AJPIS Constanța, în care și Casa de pensii deține un spațiu în care a depozitat dosarele pasive ale beneficiarilor decedați, conform Ministerului Muncii.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, susține că, dincolo de lipsurile materiale sau de condițiile existente, lucrurile ar putea arată altfel, dacă ar exista mai mult interes din partea angajaților.

„Nu avem condiții potrivite, nu avem resurse să facem investiții, dar totuși nu ne putem bate joc de niște documente, pentru orice scop au fost ele depuse de către cetățeni la instituțiile publice. Ești dator să cauți soluții. Un geam, o curățenie poți face indiferent de cât de limitate sunt resursele pentru instituțiile publice care lucrează cu publicul respectiv dețin arhive de documente.

Regret situația în care un cetățean din Constanța a fost trimis să își caute singur documente în arhiva care arăta într-o stare deplorabilă, o stare care merge dincolo de necesitățile de investiții.”, spune Violeta Alexandru.

O femeie din Constanța a solicitat mai multe documente care se află în arhiva Agenției Județene de Plăți și Inspecții Sociale. Aici, funcționarii au trimis-o să își caute singură actele într-un depozit plin de mucegai, în care sunt aruncați mai mulți saci cu documente.