Confidenţialitate

Litoralul românesc va avea o câmpie subacvatică de alge marine de sute de mii de metri pătrați / Audio+Foto

Cercetătorii Institutului de Biologie București, din cadrul Academiei Române, și-au propus să replanteze o algă valoroasă pentru vietățile marine.

Prețioasa algă a dispărut distrusă de furtuni dar și în urma lărgirii plajelor. Pentru inceput, specialiștii amenajează două pepiniere la Mamaia.

Restaurarea ecologică a litoralului românesc” se numește proiectul Institutului de Biologie București, care și-a propus să replanteze cu o algă valoroasă, protejată la nivel internațional, țărmul mării. Biologii au inceput prin înmulțirea algei în acvarii. Acum s-a trecut la operațiunea de transplantare a răsadurilor într-o pepinieră subacvatică.

Biologul Mirela Moldoveanu spune că dacă aceasta va avea succes, în același mod va putea fi reconstruit țărmul românesc al Mării Negre:

„Adică să putem planta aceasta algă, ca aceasta să-și facă funcția la nivel natural, adică să creeze habitat, să creeze condițiile necesare altor organisme să se instaleze și prin aceasta să se protejeze, să susțină malul românesc, contribuind la buna funcționare a plajelor românești”.

Alga „Cystoseira barbata„ este o algă macrofită, extrem de prețioasă, susțin specialiștii.

Conform biologiului Adrian Bilbă, aceste alge contribuie și la menținerea curată a apei mării:

„Dezvoltarea acestora pe fundul apei, dincolo de faptul că există un biotop pentru alte specii, îmbogățește Marea Neagră. Și din acest motiv se justifică orice încercare de a extinde aceste alge pe suprafețe tot mai întinse”.

Procesul de plantare a algelor va avea avea loc timp de cateva luni. Biologii vor monitoriza evoluția dezvoltării algelor în zonele de creștere din pepiniera subacvatică.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Club Marine Explorer