Confidenţialitate

Legea pentru licitațiile 5G. Cîțu nu știe cum a apărut amendamentul care ar permite interceptarea conversațiilor de pe WhatsApp și alte platforme | AUDIO

Un proiect legislativ care ar putea duce la interceptarea conversațiilor de pe WhatsApp, Messenger, Skype sau Telegram este acum în avizare la Senat. Camera este forul decizional, iar președintele Senatului – Florin Cîțu – spune că nu știe cine a introdus amendamentul care ar permite asta.

Proiectul de lege este necesar pentru demararea licitațiilor 5G. Însă, un amendament din acesta prevede că poate fi permisă interceptarea comunicațiilor, se poate acorda acces la conținutul celor criptate, iar informațiile despre datele de identificare a abonaților, modalitățile de plată sau istoricul acestora pot fi reținute sau stocate.

Florin Cîțu spune că nu știe cum a apărut acest amendament: „Trebuie să vorbesc cu inițiatorii. Nu știu exact cine a fost cel care a introdus”.

Președintele Senatului declară că proiectul a primit toate avizele necesare, inclusiv de la Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

„Toate avizele au fost primite, inclusiv avizul CSAT – care este un aviz foarte important. Dacă în comisie se descoperă că există diferențe față de Codul de procedură penală, acestea pot fi corectate”, a spus Florin Cîțu.

Articolul ar fi apărut în această lege cu trei zile înainte ca Guvernul Florin Cîțu să fie demis de Parlament, spune ONG-ul Asociația pentru Tehnologie și Internet. Proiectul de lege reglementează domeniul comunicațiilor în perspectiva 5G.

Sursa foto: Facebook / Florin Cîțu / Unsplash / Asterfolio

Citește și: Tensiuni între Florin Cîțu și Alexandru Rafila, privind măsurile de relaxare luate de guvern | AUDIO

Autor: Cristina Bălău

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.