Confidenţialitate

Tensiuni între Florin Cîțu și Alexandru Rafila, privind măsurile de relaxare luate de guvern | AUDIO

Coaliția de guvernare discută în continuare despre cum va fi implementat certificatul STOP COVID. Un prim scandal legat de acest subiect a izbucnit între președintele PNL Florin Cîțu și ministrul Sănătății, social democratul Alexandru Rafila.

După ce joi fostul premier se arăta îngrijorat de măsurile de relaxare luate de guvern, vineri ministrul Sănătății îl taxează dur și îi reamintește că nu a luat măsurile necesare pentru a stopa valul 4 al pandemiei.

La o zi distanță după ce a fost criticat voalat că a aprobat măsuri de relaxare în condițiile în care numărul de cazuri noi de coronavirus este încă ridicat, ministrul Sănătății îl acuză deschis pe Florin Cîțu că a compromis campania de vaccinare:

„Să știți că sunt puțin surprins, unii dintre cei care ne criticau în această vară acum sunt foarte relaxați”, a spus lidelul PNL.

„Specialistul în economie Florin Cîțu a consultat specialistul în sănătate publică Florin Cîțu”, a reacționat ministrul Sănătății.

Unul dintre subiectele de dispută dintre liberali și social democrați în ceea ce privește viitorul certificat STOP Covid este cel legate despre perioada de testare gratuită a celor nevaccinați. Florin Cîțu spunea ieri că nu poate fi mai mare de 45 de zile, în timp ce social democrații vor o perioadă mai mare. Ministrul Sănătății a venit vineri cu explicații în plus:

„Distanța între două doze de vaccin este de maximum 42 de zile, o astfel de persoană ar trebui să beneficieze în mod evident de testare, nu, să i se asigure aceesul la serviciu.”

Certificatul STOP COVID ar urma să fie obligatoriu pentru accesul la serviciu, atât la stat cât și la privat atunci când se constată o incidență crescută de la o săptămâna la alta pentru o perioadă de 21 de zile. Ministrul Sănătății:

„Dacă noi ne-am fi găsit în luna iulie 3 săptămâni de creștere consecutivă, ar fi însemnat că la începutul lunii august ar fi trebuit să introducem acest certificat. Dacă l-am fi introdus la începutul lunii august, sutele de morți care s-au înregistrat în fiecare zi nu ar fi fost în bilanțul negru al acestei pandemii și al valului 4.”

Proiectul STOP Covid este unul nou care se discută acum în interiorul Coaliției după ce proiectul inițiat de guvernul condus de Florin Cîțu a fost respins de Senat și a rămas blocat la Camera Deputaților.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Autor: Lucia Ciocârlie Haranguș

Sursa foto: Colaj Inquam Photo/ Ilona Andrei, George Călin

Citește și: Adriana Pistol, despre cazurile Omicron în România: Mai sunt 6 cazuri probabile și cinci cazuri suspecte