Legea educației, modificată. Scade numărul de copii la clase | AUDIO

Numărul copiilor la clase va scădea. Astfel, la grădiniță vor fi cel mult 17 copii într-o grupă, în învățământul primar – cel mult 22, iar la gimnaziu și liceu, cel mult 26 de elevi într-o clasă.

Așa prevede legea educației, modificată ieri de Senat, în calitate de cameră decizională.

În situații excepționale, numărul maxim de elevi poate fi depășit cu cel mult doi copii. Prevederile vor intra în vigoare după ce vor fi promulgate de șeful statului.

Mulți copii ar putea rămâne pe dinafară – consideră Ștefania Antonovici, directoarea unei grădinițe din sectorul 4 al Capitalei.

„Este binevenită o astfel de măsură. Ne putem ocupa mult mai ușor de ei și fiecare copil beneficiază de cât mai multă atenție din partea cadrului didactic. Dar noi întotdeauna înscriem mai mult copii pentru că sunt copii care au nevoie de grădiniță și dacă vom scădea numărul copiilor, s-ar putea să rămână mai mulți copii pe dinafară. Avem o criză de cadre didactice de ani buni. Acum este o migrație a forței de muncă de la privat la stat, pentru că au crescut salariile la stat, dar tot nu sunt suficiente cadre didactice „, a spus Ștefania Antonovici la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectul aprobat de Senat mai prevede că grădinițele pot înființa grupe de antepreșcolari, adică pentru copii cu vârsta între doi și trei ani.

Măsura nu poate fi pusă în practică peste noapte. Este nevoie de condiții speciale și de o anumită pregătire a educatoarelor – spune Ștefania Antonovici:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectul aprobat de Senat mai prevede că elevii vor avea acces gratuit la muzee, concerte, teatru, operă și film și vor beneficia de transport în comun gratuit.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS