Confidenţialitate

Legătura dintre fibrilația atrială și atacul vascular cerebral

Apariția atacului vascular cerebral este în strânsă legătură cu factorii de risc: diabetul, hipertensiunea arterială și alte afecțiuni cardiace, precum fibrilația atrială, obezitatea sau fumatul.

Țesutul nervos are nevoie constantă de oxigen. În momentul în care vasele care transportă sângele oxigenat se astupă cu un cheag sau se sparg, celulele nervoase nu mai funcționează și încep să moară.

Creierul omului este împărțit în zone care se ocupă cu mișcarea sau cu simțurile. Când aceste teritorii cerebrale sunt lipsite de oxigen, funcțiile respective se pierd și apar dificultăți la mers, la vorbit sau probleme de vedere.

Fibrilația atrială este un factor de risc important pentru atacul vascular cerebral.

Dr. Iulia Coandă, medic specialist neurolog, ne spune care este legătura dintre fibrilația atrială și atacul vascular cerebral.

Fibrilația atrială reprezintă un ritm cardiac neregulat, bătăile neregulate ducând la formarea de cheaguri în inimă, care pot fi deplasate prin arterele carotide la creier și pot determina accidentul vascular cerebral, prin obstrucția unui anumit vas de sânge.”

Astfel, diagnosticul și tratamentul fibrilației atriale este foarte important.

Cum se poate identifica și trata fibrilația atrială?

„Printr-un consult la medicul specialist și efectuarea unei examinări numită ECG (electrocardiografie). Dacă nu există contraindicații, pacienții cu fibrilație atrială trebuie să primească tratament anticoagulant pentru tot restul vieții pentru a împiedica formarea de cheaguri care să plece la creier sau în altă parte a corpului.”, spune Dr. Iulia Coandă.