Confidenţialitate

Klaus Iohannis: România se pregătește, inclusiv militar, pentru situația în care conflictul Rusia – Ucraina escaladează | AUDIO

România se pregătește pentru situația în care conflictul dintre Rusia și Ucraina va escalada, inclusiv din punct de vedere militar. Consiliul Suprem de Apărare a Țării a adoptat astăzi mai multe măsuri, dar și un plan al Statului Major general al Armatei. Președintele Klaus Iohannis a condus astăzi ședința CSAT.

„Guvernul României și instituțiile cu atribuții în domeniu vor continua planificarea, la nivel interinstituțional, pentru gestionarea eventualelor intrări de refugiați pe teritoriul nostru și pentru a fi pregătiți să gestionăm efectele negative ale situației de securitate în domeniile economic, energetic și financiar-bancar. Șeful Statului Major a prezentat astăzi în CSAT un plan de măsuri care vine în completarea, în continuarea planurilor deja existente, armonizate cu NATO, și care vor avea ca rezultat o pregătire corespunzătoare a României pentru orice scenariu. Acest plan a fost aprobat de CSAT”, a spus Klaus Iohannis.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

În același timp, comandantul suprem al Forțelor Armate a anunțat că România este pregătită să primească forțe militare străine suplimentare și a făcut din nou apel la NATO să întărească prezența militară la noi.

„NATO trebuie să își mențină la nivel ridicat capacitatea de descurajare și apărare, care să îi permită să își îndeplinească eficient obiectivele strict defensive – repet, strict defensive – pentru care Alianța a fost creată. Suntem gata să găzduim o prezență aliată crescută pe teritoriul nostru”, a spus Klaus Iohannis.

De altfel, în urma anunțurilor SUA și ale Franței, suntem în contact cu cei doi aliați pentru a stabili concret modalitățile de realizare pe teritoriul nostru a prezenței militare a celor doi parteneri.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Șeful statului asigură polulația că apartenența noastră la NATO înseamnă că suntem protejați: „România, ca membru al NATO, care este cea mai puternică alianță politico-militară din istorie, se bucură în prezent de toate garanțiile de securitate și nu este cazul ca vreun cetățean al României să se teamă. Îi asigur pe cetățenii României că suntem angajați împreună cu aliații și partenerii noștri să discutăm, să decidem și să punem în practică cele mai eficiente măsuri pentru siguranța noastră, a tuturor”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Sursa foto: presidency.ro

Citește și: Klaus Iohannis: Criza generată de Rusia nu este doar despre Ucraina, ci despre întregul spațiu Euro-Atlantic | VIDEO

Autor: Anca Grădinaru