Confidenţialitate

Klaus Iohannis, reacție după ce o femeie a fost ucisă de un urs în Bucegi: E nevoie de „o soluție legislativă care respectă toate normele europene, dar respectă și viața oamenilor” | VIDEO

Klaus Iohannis, președintele României, a vorbit de la Summitul NATO organizat în Statele Unite ale Americii despre cazul femeii atacate și ucise de urs pe traseul Jepii Mici în cursul zilei de marți – 9 iulie 2024. Președintele României a spus miercuri, la o zi după tragedie, că România are destui specialiști în materie și e cazul să vină „cu o soluție legislativă care respectă toate normele europene, dar respectă și viața oamenilor”. Klaus Iohannis a subliniat că „Dacă vrem în continuare să avem un turism sănătos în România trebuie să înțelegem că nu putem să lăsăm oamenii să fie omorâți de animale”.

Klaus Iohannis: „Sâmbătă am fost eu pe un traseu din Munții Bucegi și după puțin timp să aflu că foarte aproape de locul în care m-am aflat s-a întâmplat această nenorocire”

„Cred că s-a ajuns prea departe. Sunt foarte îngrijorat și m-a șocat evenimentul. M-a șocat… Sâmbătă am fost eu pe un traseu din Munții Bucegi și după puțin timp să aflu că foarte aproape de locul în care m-am aflat s-a întâmplat această nenorocire. Îmi pare foarte rău pentru persoana care a fost o victimă acolo, pentru familia ei”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele României: „Dacă vrem în continuare să avem un turism sănătos în România trebuie să înțelegem că nu putem să lăsăm oamenii să fie omorâți de animale”

„Dar îmi pare rău pentru România fiindcă avem resurse naturale incredibile și nu prea știm să le gestionăm cum trebuie. Problema cu urșii nu este deloc nouă și clasa politică a reacționat de fiecare dată la aceste incidente nefericite doar punctual. Este o mare emoție, se convoacă o ședință de Guvern, se discută în Parlament după care trecem mai departe.

Dacă vrem în continuare să avem un turism sănătos în România trebuie să înțelegem că nu putem să lăsăm oamenii să fie omorâți de animale. Cum nu cred că animalele trebuie să fie omorâte doar pentru distracție. Dar calea de mijloc trebuie găsită”, a mai spus președintele României.

Klaus Iohannis: Avem destui specialiști în materie. E cazul să vină „cu o soluție legislativă care respectă toate normele europene, dar respectă și viața oamenilor”

„Și eu sper că de data aceasta cei responsabili să găsească o soluție reală. Este, între timp, evident că avem prea mulți urși, prea multe incidente unde oameni sunt răniți sau chiar uciși de urși și nu se poate continua în stilul acesta. Nu sunt nici vânător, nici specialist în materie, dar avem destui și este cazul să vină cu o soluție legislativă care respectă toate normele europene, dar respectă și viața oamenilor. Nu putem să protejăm animale în detrimentul oamenilor”, a subliniat Klaus Iohannis.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Ursul respectiv ar trebui să fie gestionat cumva. Iar singurele metode sunt acele metode legate fie de eutanasiere, fie de împușcare. O astfel de măsură nu poate fi decât aprobată prin lege. Voi elabora un act normativ cu putere de legislație primară în acest sens”

„În opinia mea, orice urs care se apropie la o distanță suficientă de o așezare umană, fie că discutăm despre un mare municipiu din România, sau de un mic sat de munte, cred că ursul respectiv ar trebui să fie gestionat cumva. Iar singurele metode sunt acele metode legate fie de eutanasiere, fie de împușcare. O astfel de măsură nu poate fi decât aprobată prin lege. Voi elabora un act normativ cu putere de legislație primară în acest sens. Voi notifica Comisia Europeană pentru a ne asigura că nu avem vreo probplemă de infrigement”, a spus ministrul Mediului miercuri, 10 iunie 2024.

Citește mai multe aici: Orice urs care se va apropia de o localitate la o distanță mai mică de un kilometru ar putea fi împușcat, propunerea ministrului Mediului după tragedia din Bucegi | AUDIO

Reacția lui Marcel Ciolacu la propunerea ministrului Mediului

„Nu neapărat împușcați, să facă o selecție acolo unde este zonă de pericol. Am vorbit și cu domnul ministru al Mediului și cu cei mai implicați în acest domeniu. Este o aglomerație în anumite zone, nu mai au mâncare suficientă și de asta coboară. Am vorbit și cu domnul Simonis – pentru că o astfel de modificare nu se poate face decât prin Parlament”, a spus Marcel Ciolacu.

„Este evident că omul primează, dar nu va fi dat liber la împușcat urși pe teritoriul României fiecare cum vrea. Vor fi abordate zonele cu risc foarte mare”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Citește mai multe aici: Marcel Ciolacu: Omul primează, dar nu va fi dat liber la împușcat urși pe teritoriul României fiecare cum vrea | VIDEO

O turistă a fost atacată și ucisă de urs pe traseul Jepii Mici

O turistă a fost atacată de urs pe traseul Jepii Mici. Salvatorii montani au găsit-o pe femeie decedată, iar recuperarea trupului e dificilă din cauza terenului accidentat, dar și fiindcă ursul dă târcoale zonei. Totul s-a întâmplat marți, 9 iulie 2024.

Sursa colaj foto: Inquam Photos / George Călin, Shutterstock

Citește și: Președintele Salvamont România, despre turista atacată și ucisă de urs pe Jepii Mici: „Acest lucru nu este specific urșilor” | AUDIO