Confidenţialitate

Președintele Salvamont România, despre turista atacată și ucisă de urs pe Jepii Mici: „Acest lucru nu este specific urșilor” | AUDIO

O turistă a fost atacată de urs pe traseul Jepii Mici. Salvatorii montani au găsit-o pe femeie decedată, iar recuperarea trupului e dificilă din cauza terenului accidentat, dar și fiindcă ursul dă târcoale zonei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Atacul animalului asupra turistei de pe traseu a fost văzut de un bărbat care se afla în aceeași zonă. Acesta a sunat la 112 și a cerut ajutor. O echipă de la Salvamont Prahova a ajuns în cel mai scurt timp în locul indicat de pe traseul Jepii Mici, în apropiere de Valea Spumoasă.

Din nefericire, salvamontiștii au găsit-o pe femeie decedată. Aceștia au observat că ursul este în continuare prezent, la doar 10-15 metri de trupul femeii.

Operațiunea de recuperare este evaluată ca extrem de dificilă, din cauza terenului accidentat. Pentru a evita un nou atac al ursului, salvatorii au solicitat intervenția unui elicopter, însă nu este clar dacă aparatul de zbor va putea coborî în valea împădurită și foarte îngustă.

Turistul care a văzut întregul eveniment și a sunat la 112 a fost preluat de către jandarmii montani și coborât în Bușteni. Intervenția este în desfășurare.

Președintele Salvamont România, Sabin Cornoiu: „Trebuie văzut exact ce i-a schimbat comportamentul atât de radical”

Președintele Salvamont România, Sabin Cornoiu, a declarat la Europa FM că victima este o tânără de 19 ani. Potrivit acestuia, atacul animalului este unul deosebit de dur și de neobișnuit.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Este o situație pe care nu am mai întâlnit-o. Nu știm… Poate specialiștii în comportamentul animalelor ne vor da mai multe informații. Am avut situații în care animalele au venit, au amenințat, au cerut mâncare, și-au făcut simțită prezența ca să primească ceva.

Dar deja aici se pare că vorbim despre un atac direct și acest lucru nu este specific urșilor. Acest lucru trebuie văzut exact de ce a fost influențat. Poate de căldură, poate de vreo boală de care suferă animalul. Trebuie văzut exact ce i-a schimbat comportamentul atât de radical încât să ne trezim cu astfel de evenimente”, a spus președintele Salvamont România, Sabin Cornoiu.

Autori:

  • Cristina Nica
  • Liliana Nicolae

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Hunedoara: 4 minori, internați cu multiple traumatisme după ce au căzut de la 2 metri și jumătate înălțime într-un parc de distracții | AUDIO