Confidenţialitate

Jurnal de carantină: Ziua 47

Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zilnic, într-un jurnal online vă ținem la curent cu evoluția situației din țară și străinătate.

Grupul de Comunicare de Strategică a anunțat alte 231 de cazuri de nou coronavirus. Bilanțul infecțiilor a ajuns la 15.362.

961 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au murit în România.

În schimb, 7.051 de persoane s-au vindecat.

La ATI, în acest moment, sunt internați 242 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată se află 14.399 de persoane. Alte 19.887 sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 256.749 de teste.

Ministerul Sănătății pregătește o testare la nivel național, pentru a verifica nivelul de imunizare a populației, dar și de răspândire a virusului, a declarat – în exclusivitate pentru Europa FM – ministrul Nelu Tătaru. Testarea la nivel național ar urma să se facă după 1 iunie, în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății. Numărul de persoane testate va fi stabilit în funcție de evoluția epidemiei în România până la acel moment, dar se va ține cont de focarele existente.

Ministrul Internelor a anunţat că lista cu măsuri pentru prima etapă de relaxare va fi finalizată din punct de vedere juridic, dezbătută şi apoi aprobată în zilele următoare. Într-o postare pe Facebook, Marcel Vela a precizat că oricine doreşte să transmită sugestii în acest sens o poate face la adresa propuneri.relaxare@ms.ro, cât şi la anunţul de pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

45 dintre cei 56 de pacienţi ai unui cămin de vârstnici din localitatea Sântioana şi cinci angajaţi ai unităţii au fost depistaţi cu noul coronavirus.

DSP Alba a declanşat anchete epidemiologice la Unitatea Medico Socială Ocna Mureş după înregistrarea unui focar cu 14 persoane confirmate cu SARS-CoV-2.

Primul tren care transportă îngrijitori români pentru bătrânii din Austria a plecat de la Timișoara spre Viena. Garnitura are la bord 74 de pasageri.

Proprietarii hotelurilor de pe litoral vor să trimită Guvernului toate cheile camerelor în care în mod normal, ar fi trebuit cazați turiștii. Într-un interviu pentru Europa FM, președintele Federației Patronatelor din Turism, consideră că dacă propunerile autorităților privind funcționarea hotelurilor și pensiunilor după 15 mai s-ar aplica întocmai, sectorul turistic ar intra în faliment.

Biserica Ortodoxă este deranjată de recomandările propuse de autorități și care ar putea intra în vigoare după data de 15 mai, când expiră actuala stare de urgență, instituită în contextul epidemiei de nou coronavirus. O instituție laică nu poate stabili reguli pentru Biserică, a spus – la Europa FM – purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Bilanțul pandemiei a ajuns la 4 milioane de îmbolnăviri și peste 280.000 de decese.

Premierul britanic a prezentat, duminică, un plan pentru o relaxare în trepte a restricțiilor impuse în Anglia în lupta cu noul coronavirus. Boris Johnson a declarat că ar fi o “nebunie” să fie permis “un al doilea vârf” al epidemiei. Chiar dacă au fost înregistrate unele progrese, “nu este momentul pentru a pune capăt restricțiilor”, a spus acesta.

“Persoanele care nu pot lucra de acasă, de exemplu angajații din construcții sau producție, ar trebui încurajați să revină la lucru”, a mai precizat Boris Johnson, care a insistat pe respectarea regulile. În perioada următoare, păstrând distanța socială, vor fi permise activitățile fizice în aer liber alături de membri ai familiei.

Infecțiile cu noul coronavirus au sporit în Germania, arată datele oficiale, la doar câteva zile după ce țara a relaxat restricțiile impuse în lupta contra epidemiei. Potrivit experților, rata de contaminare a ajuns la 1,1.

Protecția Civilă italiană a raportat 165 de noi decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus, cel mai redus bilanț de după 9 martie. De la începutul epidemiei, au murit 30.560 de persoane în Peninsulă.

Autoritățile sanitare spaniole au raportat alte 143 de cazuri mortale. Este cel mai scăzut număr de cazuri mortale zilnice înregistrate de statul iberic de la mijlocul lui martie, potrivit Ministerului Sănătăţii de la Madrid. În total, de la izbucnirea epidemiei în Spania, au murit 26.621 de persoane infectate.

Autoritățile franceze au raportat alte 70 de cazuri mortale. Este cel mai scăzut bilanţ cotidian de la începutul izolării sociale în Hexagon, la 17 martie. Bilanţul total se ridică la 26.380 de decese.

Autoritățile new-yorkeze sunt îngrijorate de un sindrom inflamator pediatric. Simptomele manifestate de copii sunt febra, erupţiile cutanate, durerile abdominale şi vărsăturile.
Boala este similară cu sindromul Kawasaki, o afecţiune rară.

Autorităţile capitalei sud-coreene, Seul, au decis închiderea tuturor localurilor pentru a împiedica o revenire a epidemiei de coronavirus după ce un nou focar de contaminare a fost constatat într-un cartier cosmopolit, cunoscut pentru viaţa sa de noapte.

  • Jurnal online de carantină, realizat de Andrei Paleu