Confidenţialitate

Biserica Ortodoxă, deranjată de noile recomandări. În uzul liturgic nu există linguriță de unică folosință | AUDIO

Biserica Ortodoxă este deranjată de recomandările propuse de autorități și care ar putea intra în vigoare după data de 15 mai, când expiră actuala stare de urgență, instituită în contextul epidemiei de nou coronavirus.

O instituție laică nu poate stabili reguli pentru Biserică, a spus – la Europa FM – purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Potrivit acestuia, în Biserică nici nu poate fi vorba de împărtășanie cu o linguriță de unică folosință, așa cum recomandă autoritățile.

“Ortodoxia nu stă într-o linguriță, sau în obiectul în sine, care a fost introdus relativ tărziu în tradiția euhanistică ortodoxă. Este de discutat, în contextul unei pandemii, posibile modalități de oferire a împărtășaniei, dar în orice caz, nu o instituție extra-bisericească trebuie să decidă lucrul acesta. În spațiul și un uzul liturgic ortodox, nu există nici măcar noțiunea de pahar sau linguriță de unică folosință, cu atât mai puțin existența obiectelor în sine”, Vasile Bănescu a declarat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O problemă o constituie și recomandarea ca, la slujbe, un credincios să ocupe o suprafață de opt metri pătrați.

Știm bine că distanța recomandată de autorități, obligatorie pentru a asigura o suprafață de siguranță față de noi toți în spațiile publice este de doi metri. Ori, ca să distanțăm toate persoanele la doi metri, trebuie să plasăm o singură persoană în centrul unui pătrat cu latura de doi metri. Rezultă că ar trebui precizați patru metri de fiecare persoană și nu opt metri”, a adăugat Vasile Bănescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române se vor consulta cu colegii lor din alte țări, pentru a vedea ce fel de măsuri se adoptă acolo, astfel încât acestea să nu vină în contradicțiile cu regulile bisericești.