Confidenţialitate

Ion M. Ioniță, despre Marcel Ciolacu: „Cred că oricât ar încerca să găsească soluții, va trebui să-și asume candidatura la președinție și riscul” | VIDEO

Ion M. Ioniță, redactor șef Historia, a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” de miercuri seara. Îl va avea PSD candidat la alegerile prezindențiale pe Marcel Ciolacu? „Cred că oricât ar încerca să găsească soluții, va trebui să-și asume candidatura la președinție și riscul”, a spus Ion M. Ioniță despre Marcel Ciolacu. Premierul României a fost întrebat de multe ori dacă va candida la funcția de președinte al țării, însă niciun răspuns ferm nu a fost oferit până acum. „Și-a păstrat electoratul, dar balonul este umflat la maximum. Nu mai are de unde să aducă alte voturi. Și pentru turul al doilea al prezidențialelor este obligatoriu să aduci voturi din altă parte – nu-ți ajunge numai ce ai. Mai ales că niciun bazin nu se duce 100% către lider oricât de lider ar fi”, a mai spus Ion M. Ioniță la Europa FM. Dacă la PSD pare că nimic nu este sigur, despre PNL Ion M. Ioniță a spus că „Ei au mai puține dileme, culmea. Nu au multe de deliberat. De fapt, nu au nimic de deliberat. Pentru că, sigur, președintele partidului va fi candidat”.

Ion M. Ioniță: „Marcel Ciolacu are succes și ca premier – are o guvernare stabilă, lipsită de mari scandaluri, cu probleme care nu sunt de urgență”

Mădălina Dobrovolschi: Este Marcel Ciolacu în ipostaza de a ezita și își dorește cu adevărat candidatura la prezidențiale?

Ion M. Ioniță: „Jumătate-jumătate. Pentru că știe foarte bine că PSD nu reușește să adune mai mulți… asta este problema lui, de fapt: are succes și ca premier – are o guvernare stabilă, lipsită de mari scandaluri, cu probleme care nu sunt de urgență.

Sunt probleme mari, dar care se vor reporta pe anul viitor. Adică deficitele. Guvernează pe bază de deficite și va mări pensiile tot pe bază de împrumuturi în toamnă. Dar astea nu se calculează acum, se vor vedea la anul.

Însă, aici este marea lui problemă: a reușit să lărgească bazinul electoral al PSD, să nu piardă voturi – ceea ce e mare lucru, mai ales că e la guvernare și mai ales că are și concurența asta pe aripa extremistă unde se cam intersectează o anumită aripă din PSD cu AUR și Șoșoacă (n.r. o anumită aripă din electoral)”. 

Ion M. Ioniță: „Și-a păstrat electoratul, dar balonul este umflat la maximum. Nu mai are de unde să aducă alte voturi”

Ion M. Ioniță: Și-a păstrat electoratul, dar balonul este umflat la maximum. Nu mai are de unde să aducă alte voturi. Și pentru turul al doilea al prezidențialelor este obligatoriu să aduci voturi din altă parte – nu-ți ajunge numai ce ai. Mai ales că niciun bazin nu se duce 100% către lider oricât de lider ar fi. De aceea trebuie să suplinești, să aduci din altă parte, plus să te duci peste jumătate plus unu dacă ai vrea să câștigi în primul tur sau să aduni voturi, ca să câștigi în turul al doilea, mai multe decât adună adversarul tău”.

Ion M. Ioniță: „Cred că oricât ar încerca să găsească soluții, va trebui să-și asume candidatura la președinție și riscul”

Ion M. Ioniță: „Asta este problema fundamentală a lui Ciolacu și asta îl face să ezite. Pentru că știe: pierde alegerile prezidențiale, vin băieții buni pe care îi cunoaștem”.

Mădălina Dobrovolschi: Băieții buni care au un branding personal foarte bine cunoscut, acela de a expulza toți șefii de partid care eșuează în anumite situații electorale. S-a întâmplat cu toți foștii președinți PSD:

Ion M. Ioniță: „Mai puțin cu Victor Ponta care a mai supraviețuit până la Colectiv, dar în condiții destul de grele. Aici nu e altă cale. Ar vrea să rămână premier și președinte de partid și atunci are această decizie de luat: riscă pentru prezidențiale, nu riscă – dacă nu riscă, trebuie să găsească un candidat.

Cu PNL nu are cum pentru că nu-l votează PSD – am văzut la Primăria Capitalei ce s-a întâmplat cu candidatura unică. Și atunci ar putea să aibă o șansă cu Mircea Geoană. Dar nici asta nu este un semn de putere în partid. În partidele acestea dacă nu ești puternic pierzi.

Dacă te văd ceilalți că ratezi, că ești slab, te-au înlăturat. Așa că, până la urmă, fie că vreau sau nu, trebuie să intre în competiția electorală. Cred că oricât ar încerca să găsească soluții, va trebui să-și asume candidatura la președinție și riscul”.

Ion M. Ioniță, despre PNL: „Nu au nimic de deliberat. Pentru că, sigur, președintele partidului va fi candidat”

Ion M. Ioniță: „Ei au mai puține dileme, culmea. Nu au multe de deliberat. De fapt, nu au nimic de deliberat. Pentru că, sigur, președintele partidului va fi candidat”.

Mădălina Dobrovolschi: Nicolae Ciucă.

Ion M. Ioniță: „Nicolae Ciucă. I se face campanie electorală de mult. Am văzut toate panourile, afișele. Este ostașul în slujba țării. E clar că banii se duc în direcția campaniei electorale, pe care a început-o mai devreme. Problema lor este data alegerilor: să nu fie septembrie. Și nu depinde de ei, depinde de relația cu PSD. În rest, nu au nimic de pierdut”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: RAPORT. Comisia Europeană, despre situația României: Dezechilibre excesive și un deficit bugetar de aproape 7%. Recomandările CE pentru statul român | AUDIO | DOCUMENT