Iohannis:„ Propunerile de miniștri ale premierului Dăncilă nu îndeplinesc condițiile de legalitate”

Președintele Klaus Iohannis a motivat joi de ce a respins cele patru propuneri ale premierului Dăncilă.

Este vorba despre Ilan Laufer, Mircea Draghici și Olguța Vasilescu-la două ministere, în cazul celei din urmă fiind invocată lipsa de expertiză.

Dupa aproape o luna de la refuzul de a numi doi capi de Ministere din Guvernul Viorica Dancilă, președintele Klaus Iohannis i-a transmis – în scris – premierului motivele respingerii propunerilor de la Dezvoltare Regionala şi Transporturi.

Prim-ministrul îi propusese – initial – pentru aceste funcții pe Ilan Laufer și pe Olguța Vasilescu. Dupa o prima respingere de la Cotroceni, propunerile s-au modificat: Mircea Drăghici – la Transporturi și din nou pe Olguța Vasilescu, dar la Dezvoltare.

In scrisoarea trimisă la Palatul Victoria, Klaus Iohannis motivează respingerea Olguței Vasilescu prin faptul că ea „nu are expertiza necesară gestionării domeniului complex al transporturilor”.

Cât despre Ilan Laufer, în opinia Presedintiei, el nu întrunește condițiile prevăzute de art. 105 din Constituție și de Legea privind organizarea și funcționarea Guvernului.

Sunt cele care se referă la incompatibilitatea funcției de ministru cu alte funcții publice, exceptând-o pe cea de parlamentar.

Într-o a doua scrisoare, seful statului motivează refuzul pentru a DOUA propunere de miniștri: în propunerile transmise nu se spune dacă sunt îndeplinite condițiile de legalitate, iar asta nu reiese nici din documentele transmise de Guvern.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS