Confidenţialitate

Iohannis, după votul din Senat: Astfel de propuneri legislative creează tensiuni artificiale

Klaus Iohannis transmite, după ce Senatul a respins proiectul care prevedea acordarea autonomiei Ținutului Secuiesc, că astfel de propuneri legislative fac rău în primul rând comunității maghiare.

“În absența unei intervenții ferme a Președintelui României, care să atragă atenția asupra gravității acestui demers primejdios și toxic pentru stabilitatea democrației românești, Senatul nu ar fi votat astăzi de urgență împotrivă, cu o largă majoritate, proiectul neconstituțional și extrem de periculos, adoptat tacit în Camera Deputaților, cu complicitatea iresponsabilă a PSD, transmite președintele printr-un comunicat de presă.

Klaus Iohannis atrage atenția că “promovarea unor astfel de propuneri legislative face rău în primul rând comunității maghiare și creează tensiuni artificiale în interiorul societății, care riscă să escaladeze”.

Președintele mai adaugă faptul că “astfel de inițiative legislative, care sfidează ordinea constituțională, nu ar trebui să se mai regăsească vreodată pe agenda Parlamentului Românie”.

Reamintim, conform proiectului respins miercuri, județele Harghita, Covasna și o parte din județul Mureș, locuite preponderent de etnici maghiari, urmau să aibă un fel de parlament local și un președinte ales pe o perioadă de patru ani.

Proiectul, inițiat la finalul anului trecut de doi deputați UDMR, fusese adoptat tacit deoarece nu a fost dezbătut în timp util de către Camera Deputaților.

Actul normativ mai prevedea că Ținutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României, iar limbile maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice de cetățenii domiciliați acolo.

De asemenea, inițiativa mai prevedea înființarea unui parlament local, numit Consiliul de Autoadministrare, ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat, precum și un guvern local – Comisia de Autoadministrare.

Nu în ultimul rând, Ținutul Secuiesc urma să aibă propriul președinte, ales prin vot pentru un mandat de patru ani.

Înaintea unei întâlniri cu premierul Orban și membri ai Guvernului, șeful statului a criticat PSD, miercuri, pentru acest proiect.

“Este incredibil ce se întâmplă în Parlament. PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Oare ce v-a promis Viktor Orban în schimbul acestei înțelegeri?”, a declarat președintele Klaus Iohannis.