Confidenţialitate

Senatul a respins proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc, în calitate de for decizional

Senatul a respins, în calitate de for decizional, proiectul care prevedea acordarea autonomiei Ținutului Secuiesc.

Au fost 126 de voturi “pentru” respingere și 9 voturi “împotrivă”.

Toți senatorii UDMR au votat pentru autonomie.

Conform proiectului inițial, județele Harghita, Covasna și o parte din județul Mureș, locuite preponderent de etnici maghiari, urmau să aibă un fel de parlament local și un președinte ales pe o perioadă de patru ani.

Proiectul, inițiat la finalul anului trecut de doi deputați UDMR, fusese adoptat tacit deoarece nu a fost dezbătut în timp util de către Camera Deputaților.

Actul normativ mai prevedea că Ținutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României, iar limbile maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice de cetățenii domiciliați acolo.

De asemenea, inițiativa mai prevedea înființarea unui parlament local, numit Consiliul de Autoadministrare, ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat, precum și un guvern local – Comisia de Autoadministrare.

Nu în ultimul rând, Ținutul Secuiesc urma să aibă propriul președinte, ales prin vot pentru un mandat de patru ani.

Înaintea unei întâlniri cu premierul Orban și membri ai Guvernului, șeful statului a criticat PSD, miercuri, pentru acest proiect.

“Este incredibil ce se întâmplă în Parlament. PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Oare ce v-a promis Viktor Orban în schimbul acestei înțelegeri?”, a declarat președintele Klaus Iohannis.