Confidenţialitate

Iohannis, despre măsura de compensare a prețurilor la carburanți: „Atât s-a putut. Până la urmă, sunt 50 de bani pe care nu-i dai” | VIDEO

Klaus Iohannis a vorbit despre măsura de compensare de 50 de bani la litru, direct la pompă, măsură prezentată joi, 23 iunie 2022, de premierul României, Nicolae Ciucă. Președintele României a spus că atât s-a putut face și, până la urmă, „sunt 50 de bani pe care nu-i dai”. Klaus Iohannis a făcut această declarație de la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest.

Atât cât se poate, este corect să se facă. Până la urmă, și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu-i dai când alimentezi la pompă și cred că la cei care – pentru transport de mărfuri – consumă cantități mari de carburant, se simte la sfârșitul lunii, iar la unii se simte semnificativ”, a mai spus președintele României.

„Premierul m-a asigurat că această sumă poate fi suportată de bugetul național, din resurse pe care le va identifica Guvernul, mai exact Ministerul Finanțelor”, a adăugat Klaus Iohannis.

Citește și: PSD, despre schema de compensare a prețurilor la carburanți: „Respectăm decizia premierului, dar alternativa PSD ar fi fost mai bună”

Klaus Iohannis, despre prețuri: „E ușor de umblat dacă vrei să le crești. Dacă vrei să le scazi, nu se prea poate sub un anumit nivel”

Președintele României a mai spus că: „Reducerea accizelor este doar aparent la îndemâna Guvernelor, în realitate nu este din cauza legislației Europene. E ușor de umblat dacă vrei să le crești, dacă vrei să le scazi nu se prea poate sub un anumit nivel. Deci discuția aici se oprește foarte repede și rămâne una de matematică”.

„Celelalte instrumente, la dispoziția Guvernului, sunt sigur cele naționale: să umble la TVA, sprijinul bugetar, la alte mecanisme. În situația în care și la noi prețurile la pompă au crescut destul de mult, Guvernul, pe bună dreptate, a analizat chestiunea și trebuie să facă ceva atât cât se poate. Nu este posibil să plafonezi prețul direct sau să subvenționezi o parte semnificativă, dar atât cât se poate – și am discutat ieri cu premierul această chestiune și mi-a explicat cum vede mecanismul”, a adăugat președintele României.

Sursa foto: Presidency

Citește și: Ciucă: Compensare de 50 de bani la litru, direct la pompă. Reducerea va fi evidențiată pe fiecare bon la stațiile de alimentare | VIDEO