Îngerii aerului – Pregătirea antitero în aviație

Reportaj de Anca Grădinaru

În perioada următoare, 40 de luptători din țări ale Uniunii Europene urmează să ajungă la unitatea  SRI  de la Grădiștea, pentru a se antrena în identificarea și neutralizarea celor care vor să comită acțiuni teroriste în aer.

Pregătirea acestora se concentrează nu doar pe antrenamente fizice și trageri extrem de precise, ci și pe identificarea celor care au de gând să comită atacuri înainte de a urca la bord. Ofițerii sunt instruiți să depisteze pe aeroporturi  detalii precum un puls ridicat sau un ton nefiresc al vocii unui pasager.

În paralel, SRI își antrenează proprii ofițeri, formează traineri și și-a adaptat pregătirea în funcție de noile tipuri de atacuri teroriste, de tipul „hit and run” (lovește și fugi) comise inclusiv în aeroporturi.

Astfel, în România, o persoană suspectă poate trece chiar și prin șase filtre, înainte de a urca într-un avion. Iar dacă un atactor ajunge totuși la bordul unei aeronave Tarom, Unitatea Antitero a SRI are și acolo ofițeri. Sunt înarmați și antrenați pentru orice situație. Totul este secret, doar pilotul știe cine sunt acești “îngeri ai aerului”  sau  “air marshals” cum li se spune în țările NATO.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS