Confidenţialitate

INFOMANIA • 30 septembrie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liderul Alianței pentru Unirea Românilor a ajuns, în noaptea de joi spre vineri, la secţia de Poliţie. Agenții rutieri bucureșteni susţin că George Simion a condus cu permisul auto suspendat.

Politicianul spune că nu i s-ar fi adus la cunoştiinţă, în prealabil, situația carnetului său auto.

Inițial, parlamentarul a refuzat să meargă la audieri. Echipajul a fost nevoit să cheme întăriri.

Testele pentru consum de alcool și droguri au ieșit negative.

George Simion se afla la Piața Victoriei, unde AUR pregătește un miting în weekend.

Tot în zonă, un autocar al AUR era parcat pe loc interzis, potrivit Poliției.

Vehiculul a fost preluat de agenții rutieri în custodie. George Simion a descris acţiunea ca fiind “ilegală şi abuzivă”.

Actualizare: Polițiștii i-au întocmit dosar penal politicianului.

În trecut, liderul AUR a fost protagonist în câteva scandaluri.

În februarie, la dezbaterea unei moțiuni pe tema energiei, George Simion l-a bruscat pe ministrul Virgil Popescu la tribuna legislativului.

În luna mai, George Simion a încercat să intre cu forța în sediul unei televiziuni. Paznicul a fost nevoit să apese butonul de panică.

Fără a face referire la recentul scandal de plagiat al cărui protagonist este, Sorin Cîmpeanu a anunțat pe Facebook, joi seară, că demisionează “din proprie inițiativă” de la șefia Ministerului Educației.

Recent, jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit că liberalul și-a însușit, în 2006, paternitatea unui curs universitar. Situația n-ar fi singulară, ne-a spus aceasta, joi seară, invitată fiind în emisiunea Academia Europa FM.

Zilele trecute, demisionarul susținea că nu are motiv să renunțe la funcție, iar cei care îl acuză de furt intelectual sunt niște “habarniști”.

La acel moment, Sorin Cîmpeanu aștepta revenirea din străinătate a premierului pentru a discuta despre cazul său.

Într-un mesaj pe Facebook, Nicolae Ciucă i-a mulțumit fostului subaltern și a anunțat că PNL va căuta un nou ministru.

Până la anunțul demisiei, 3 rectori s-au delimitat de un comunicat al Consiliului care îi reprezintă și care instituția își exprima susținerea față de ministru.

Semne de întrebarea a stârnit și o scrisoare a celui care i-a fost profesor lui Sorin Cîmpeanu și care, pentru a elimina suspiciunile de plagiat, susținea că i-a cedat acestuia cursul universitar incriminat.

Surse politice susțin că interimatul la șefia Ministerului Educației, după demisia lui Sorin Cîmpeanu, va fi asigurat de Ministrul Cercetării, Sebastian Burduja.

Numele consilierului prezidenţial Ligia Deca este vehiculat pentru preluarea fotoliului rămas vacant în executiv.

Opoziția a salutat plecarea lui Sorin Cîmpeanu, împotriva căruia inițiase o moțiune în parlament, care ar fi trebuit dezbătută săptămâna viitoare.

Liderul Uniunii Salvați România, Cătălin Drulă, așteaptă demisia lui Nicolae Ciucă.

Emilia Șercan a scris la începutul anului, că premierul a plagiat în teza sa de doctorat. Pentru dezvăluirile făcute, jurnalista a fost hărțuită, fiindu-i publicate fotografii intime pe internet.

Ministrul Internelor, Lucian Bode, a cerut Corpului de control al instituției să verifice licitația pentru autospeciale de poliție câștigată de compania deținută de un apropiat al președintelui Klaus Iohannis.  Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a spus că “la finalul verificărilor”, vor fi prezentate public “soluțiile”.

Sindicatul Europol a denunțat o “licitație cu dedicație”.

Conducerea Poliției Române a transmis, însă, că acuzațiile sunt nefondate.

USR a sesizat afacerea la Curtea de Conturi și la Parchetul European.

Procurorul general critică un controversat amendament adoptat în dezbaterea legilor Justiției, prin care un judecător poate ajunge șef al Ministerului Public.

Într-un interviu pentru Europa FM, Gabriela Scutea spune că o asemenea modificare ridică probleme de constituționalitate.

Procurorul ne-a reamintit că și în 2019, prin ordonanță de urgență, guvernarea de atunci creea o portiță similară.

Amendamentul este criticat și de șeful Anticorupție. Crin Bologa consideră că prevederea este una cu dedicație, încalcă Constituția, dar și principiul separării carierelor.

Fostul premier Adrian Năstase și soția acestuia, Dana, au pierdut un proces intentat statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Cuplul reclamase procedurile penale prin care cei doi au fost acuzaţi că au importat ilegal bunuri pentru uz propriu.

În unanimitate, judecătorii completului CEDO au considerat plângerea ca fiind inadmisibilă.

În ședința de joi, Guvernul a prelungit compensarea tarifelor la carburanți.

Până la 1 ianuarie, prețul motorinei și al benzinei va fi redus la casă cu 50 de bani pe litru.

Măsura va fi susținută, în egală măsură, de stat și de stațiile peco.

Pentru cele 3 luni de prelungire, impactul bugetar este estimat la 600 de milioane de lei.

A fost lansat în dezbatere publică Ordinul comun al miniştrilor Muncii şi Sănătăţii prin care persoanele care suferă de cancer pot primi, încă de la diagnosticare, certificat de handicap.

Actualele criterii stabilesc încadrarea numai pentru anumite forme de cancer şi acestea în stadii avansate de evoluţie. Pe listă ar putea fi incluși și pacienții supuși unui transplant.

O nouă sesiune de înscriere în programele guvernamentale Rabla şi Rabla Plus va lua startul vineri. Listele cu producătorii și dealerii autorizați sunt de găsit pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Lumea artistică deplânge moartea actorului Alexandru Arșinel, stins din viață – pe patul de spital – la vârsta de 83 de ani.

Starea de sănătate a acestuia s-a deteriorat treptat.

În urmă cu 9 ani, actorul a fost supus unui transplat renal, despre care presa a dezvăluit că nu a respectat ordinea de așteptare.

Cunoscut în mod special pentru cupletele cu regretata Stela Popescu, Alexandru Arşinel a fost o vedetă a Teatrului de Revistă și a emisiunilor tv de divertisment.

Sfidând comunitatea internațională, preşedintele Rusiei va semna, vineri, decretul de anexare a regiunilor separatiste ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, ai căror lideri au organizat pseudo-referendumuri pentru alipirea la teritoriul rus.

Elita politică de la Moscova a fost chemată de Vladimir Putin la Kremlin, pentru o ceremonie care va avea loc după-amiază. Un grandios concert ar urma să fie organizat, mai apoi, în Piața Roșie.

Joi seară, liderul de la Kremlin a semnat decretul de recunoaște a “independenței” regiunilor Herson şi Zaporojie.

După modelul anexării Peninsulei Crimeea în 2014, alipirea teritoriilor separatiste va presupune mutarea punctelor de graniță înspre fluviul Nipru.

Preşedintele ucrainean a convocat pentru vineri o reuniune urgentă a Consiliului Naţional de Apărare. La reuniune vor participa comandanţii de rang înalt ai armatei, precum şi şefii serviciilor civile de securitate.

Volodimir Zelenski a condamnat vehement referendumurile “fără valoare” organizate în regiunile separatiste şi a avertizat că “integritatea teritorială a Ucrainei va fi restabilită”.

După anunțul anexării, regimul de la Kremlin ar urma să ceară Kievului să își retragă trupele din Donbas și va ameninţa cu o ripostă.

Unii analiști militari cred că este posibil ca Vladimir Putin să ordone mobilizarea generală și închiderea granițelor pentru bărbații care pot fi trimiși pe frontul de război.

De altfel, de la miezul nopții, Finlanda a interzis accesul cetățenilor ruși cu vize Schengen pe teritoriul său, cu unele excepții. Decizia guvernului de la Helsinki urmează exodului din aceste zile.

Potrivit unor estimări ale postului american de televiziune CNN, peste 200.000 de bărbați au fugit din Rusia în ultima săptămână, de teamă să nu fie recrutați și trimiși la luptă.

Autoritățile suedeze au anunțat că au descoperit o a patra scurgere din gazoductele Nord Stream.

Din motive de siguranță, o investigație subacvatică amănunțită nu poate începe mai devreme de o săptămână.

Vizibil din spațiu pe luciul apei, metanul scurs din conducte are un puternic efect de seră. Organizațiile de mediu se tem de un dezastru ecologic.

Europenii au denunțat un act de sabotaj și au sugerat că Moscova s-ar afla în spatele acestuia.

În schimb, rușii au susținut că americanii ar fi, de fapt, responsabili. Un scenariu respins de Washington.

Cazul va fi analizat, astăzi, într-o ședință a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.

Alianța Nord Atlantică a avertizat că “orice atac deliberat împotriva infrastructurii critice a membrilor săi va atrage o reacție unită și determinată”. NATO a precizat și că va susține ancheta în curs a autorităților din Suedia și Danemarca pentru a stabili în detaliu împrejurările incidentului din Marea Baltică.

La rândul lor, miniștrii energiei din blocul comunitar vor dezbate, vineri, situația.

Se vor căuta, totodată, răspunsuri comune la propuneri ale Comisiei Europene, precum înghețarea prețurilor la gaz, suprataxarea companiilor din energie și reducerea consumului de electricitate în timpul orelor de vârf.

Ungaria a anunțat că nu va susține noul pachet de sancțiuni economice împotriva Rusiei dacă acesta va viza și sectorul energiei. Budapesta a transmis așteaptă lista finală cu măsuri împotriva Moscovei, pe care apoi o va negocia cu executivul comunitar.

Vizând diverse importuri din Rusia și exporturi de tehnologie, noile sancțiuni au nevoie de unanimitate pentru a intra în vigoare.

Pe fondul scumpirii energiei și alimentelor, inflația anuală a ajuns în septembrie la 10% în Germania, un nivel record.

De curând, Banca Centrală de la Berlin a prezis că economia germană – cea mai puternică din Uniunea Europeană – se va contracta anul viitor.

Operatorii de telefonie din mai multe state europene își pregătesc rețelele mobile pentru a suporta eventuale întreruperi în alimentarea cu energie sau un consum raționalizat la iarnă.

Întreruperile bruște de curent pot defecta componentele pe care aceste companii le folosesc.

Americanca Doreen Bogdan-Martin s-a impus în fața rusului Rashid Ismailov în cursa pentru șefia Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor. Desfășurat la Bucureşti, scrutinul a fost considerat un test al eforturilor Occidentului de a izola Moscova pe plan diplomatic la ONU.

Doreen Bogdan-Martin își dorește acces extins și un preț accesibil pentru internet în cât mai multe zone ale lumii.

Bilanțul provizoriu al uraganului Ian a ajuns la 15 decese. Agenţia americană pentru situaţii de urgenţă a avertizat că pagubele provocate de furtuna tropicală vor fi unele catastrofale.

În Florida, numeroase zone locuite sunt inundate, iar vântul puternic a distrus case şi reţele de electricitate.

De asemenea, au fost închise aeroporturi, Centrul Spaţial Kennedy, gări, porturi şi şosele aflate în calea furtunii.

Cu o intensitate mai scăzută, ian se îndreaptă spre Carolina de Sud.

Primăria Capitalei i-a acordat titlul de cetăţean de onoare lui Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat până acum în spaţiul cosmic.

Potrivit municipalității bucureștene, Dumitru Prunariu “şi-a îndeplinit cu onoare toate îndatoririle ca militar, diplomat, om de ştiinţă, cu merite deosebite recunoscute atât pe plan naţional, cât şi internaţional”.

Autorităţile britanice au făcut public un extras din certificatul de deces al Reginei Elisabeta a II-a. Documentul dezvăluie cauza morţii suverane, anume vârsta înaintată.

Regina avea 96 de ani și s-a aflat pe tron timp de 7 decenii.

Casa Fotbalului găzduiește vineri, de la ora 12.00, tragerea la sorţi pentru grupelor Cupei României la fotbal.

CFR Cluj, FCSB, Universitatea Craiova, FC Voluntari, Farul Constanţa, FC Argeş, Sepsi şi FC Botoşani au acces direct.

În urma meciurilor din play-off, s-au calificat Dinamo, CSC Dumbrăviţa, U Craiova 1948, Gloria Buzău, Chindia Târgovişte, CS Minaur Baia Mare, Oţelul Galaţi, UTA Arad, CS Ocna Mureş, CS Mioveni, Unirea Slobozia, Petrolul, FC Rapid, Hermannstadt, CSM Alexandria şi Universitatea Cluj.

Ana Bogdan (53 WTA) s-a calificat, joi seară, în semifinalele turneului de tenis feminin de la Parma, trecând în sferturi de Irina Begu (33 WTA).

Învingătoarea din acest duel românesc s-a impus cu 6-2, 7-6 (6), după aproape două ore de joc.

În penultimul act al competiției din Italia, Ana Bogdan o va întâlni pe egipteanca Mayar Sherif (74 WTA).

În prima zi a Trofeului Carpaţi, organizat la Bistriţa, naţionala de handbal feminin a României a remizat cu reprezentativa Austriei, scor 32-32 (16-15).

Principala marcatoare pentru echipa noastră a fost căpitanul Cristina Neagu, cu 11 goluri reușite.

Florentin Pera a debutat pe banca tehnică tricoloră.

Vineri, România va întâlni Spania, învinsă joi de Serbia, cu 30-28.

Handbalistele pregătesc participarea la Campionatul European din noiembrie. România va evolua în grupă cu Franța, Olanda și Macedoniei de Nord.

Fotbalistul englez Emile Smith Rowe a fost supus unei intervenţii chirurgicale la un tendon în zona inghinală, a anunțat clubul Arsenal Londra.

Mijlocașul va reveni pe teren în luna decembrie.

Noaptea Cercetătorilor Europeni invită publicul să descopere universul ştiinţei şi specialiștii din laboratoare. În nocturnă vor fi deschise, de asemenea, galeriile și atelierele de artă.

Ajuns la venerabila vârstă a Centenarului, Arcul de Triumf se deschide publicului. Monumentul poate fi vizitat gratuit, în fiecare weekend, până pe 16 octombrie.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, vremea se va menține caldă pentru sfârșitul lunii septembrie în toată țara, chiar deosebit de caldă în jumătatea de sud-est. În vest, nord-vest și parțial în centru, precum și în zonele montane aferente, vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, local averse și descărcări electrice. Vor fi condiții de grindină, iar cantitățile de apă vor depăși izolat 15…25 l/mp. În rest cerul va fi variabil, iar probabilitatea pentru astfel de fenomene va fi redusă. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în zona montană înaltă, temporar în regiunile vestice, dar și în timpul averselor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 22 și 31 de grade. În primele ore din interval izolat va mai fi ceață.

La București, vremea va fi frumoasă și se va menține deosebit de caldă pentru această perioadă din an. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 30 de grade.

În zonele de munte, vremea va fi caldă, dar instabilitatea atmosferică va fi ușor ridicată și vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, local averse și descărcări electrice îndeosebi în Munții Apuseni și nordul Carpaților Orientali. Pe arii restrânse cantitățile de apă vor depăși izolat 15…25 l/mp și vor fi posibile căderi de grindină. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în zona înaltă (rafale de peste 60…70 km/h la altitudini de peste 1800 m), dar de scurtă durată și în timpul ploilor.

Pe litoral, vremea se va menține deosebit de caldă. Temperaturile maxime se vor încadra între 26 și 28 de grade, iar cele minime între 18 și 20 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în a doua parte a doua a nopții, când trecător vor fi averse și descărcări electrice. Vântul va sufla în general moderat. Vor fi condiții de ceață.