Confidenţialitate

Putin a recunoscut “independența” regiunilor Herson și Zaporojie. Rusia va anunța, vineri, anexarea estului separatist al Ucrainei

Sfidând comunitatea internațională, preşedintele Rusiei va semna, vineri, decretul de anexare a regiunilor separatiste ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, ai căror lideri au organizat pseudo-referendumuri pentru alipirea la teritoriul rus.

Elita politică de la Moscova a fost chemată de Vladimir Putin la Kremlin, pentru o ceremonie care va avea loc după-amiază. Un grandios concert ar urma să fie organizat, mai apoi, în Piața Roșie.

Joi seară, liderul de la Kremlin a semnat decretul de recunoaște a “independenței” regiunilor Herson şi Zaporojie.

“Ordon recunoaşterea suveranităţii şi independenţa de stat” a celor două teritorii, se precizează în document.

După modelul anexării Peninsulei Crimeea în 2014, alipirea regiunilor separatiste va presupune mutarea punctelor de graniță înspre fluviul Nipru.

Preşedintele ucrainean a convocat pentru vineri o reuniune urgentă a Consiliului Naţional de Apărare. La reuniune vor participa comandanţii de rang înalt ai armatei, precum şi şefii serviciilor civile de securitate.

Volodimir Zelenski a condamnat vehement referendumurile “fără valoare” organizate în regiunile separatiste şi a promis că “integritatea teritorială a Ucrainei va fi restabilită”.

După anunțul anexării, regimul de la Kremlin ar urma să ceară Kievului să își retragă trupele din Donbas și va ameninţa cu o ripostă.

Unii analiști militari cred că este posibil ca Vladimir Putin să ordone mobilizarea generală și închiderea granițelor pentru bărbații care pot fi trimiși pe frontul de război.

De altfel, de la miezul nopții, Finlanda a interzis accesul cetățenilor ruși cu vize Schengen pe teritoriul său, cu unele excepții. Decizia guvernului de la Helsinki urmează exodului din aceste zile.

Potrivit unor estimări ale postului american de televiziune CNN, peste 200.000 de bărbați au fugit din Rusia în ultima săptămână, de teamă să nu fie recrutați și trimiși la luptă.