Confidenţialitate

INFOMANIA • 30 iunie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernul a aprobat ordonanța prin care România se alătură, de joi, statelor europene care emit certificatul sanitar Covid pentru călătoriile în blocul comunitar și în spațiul Schengen. În ultimele săptămâni, Serviciul de Telecomunicații Speciale a testat conectarea la sistemul european.

Pentru persoanele vaccinate, documentul are o valabilitate de un an. Certificatele de vindecare pot fi folosite 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv pentru SARS-CoV-2. În fine, testul rapid va avea o valabilitate de 24 de ore, iar cel PCR – 72 de ore.

Solicitarea certificatelor de vaccinare şi vindecare, ambele gratuite, trebuie făcută cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de momentul utilizării, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Documentele vor putea fi eliberate în format digital. Persoanele care nu au acces la mediul online se vor putea adresa primăriilor, direcţiilor de evidenţă a populaţiei şi celor de sănătate publică pentru tipărirea certificatului.

Cele mai mari companii aeriene au solicitat guvernelor să îşi coordoneze mai bine lansarea certificatelor, pentru a evita aglomerația în aeroporturi.

Deocamdată, certificatele nu au utilitate în plan intern, dar autoritățile promit că vor reglementa acest lucru în perioada următoare. Certificatul Covid ar fi de ajutor în anumite situaţii, cum ar fi participarea la concerte, după cum a declarat premierul Florin Cîțu.

Tot marți, Parlamentul a dat undă verde legii prin care angajați care se vaccinează împotriva Covid beneficiază, la cerere, de câte o zi liberă plătită, pentru fiecare doză efectuată. Și studenții vor primi o zi de scutire. Legea va ajunge pe masa șefului statului, pentru promulgare.

România a depășit pragul a 4 milioane și jumătate de persoane imunizate cu schema completă de vaccin anti-Covid. Alte 20.000 de doze au fost administrate, din care 11.000 au fost rapeluri. Autoritățile au raportat, marți, 73 de noi infecții cu SARS-CoV-2. 16 judeţe (Alba, Bihor, Brăila, Buzău, Caraş Severin, Călăraşi, Covasna, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Mehedinţi, Neamţ, Sălaj, Teleorman, Vaslui, Vâlcea) nu au consemnat vreun caz nou. Alte 6 decese au fost asociate bolii Covid. 288 de cazuri mortale datând din perioada anterioară au fost adăugate acum în platforma dedicată. În secțiile de Terapie Intensivă, mai sunt internați la acest moment 80 de pacienţi.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, la nivel naţional, se menţine la nivelul 0,05, iar în Bucureţti este 0,04.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă opinează că situaţia epidemiologică este foarte bună, în prezent, dar toamna rămâne sub semnul întrebării. Potrivit lui Raed Arafat, vaccinarea rămâne soluţia în contextul răspândirii variantelor Delta şi Delta plus, ambele descoperite inițial în India.

Peste trei miliarde de vaccinuri împotriva Covid au fost administrate în lume. China este campioană, cu aproape 40% din total, adică 1,2 miliarde. În clasament, urmează India (329 de milioane doze) şi Statele Unite ale Americii (324 de milioane). Însă, raportat la populaţie, țări din Orientul Mijlociu – precum Emiratele Arabe Unite, Bahrainul şi Israelul – sunt în frunte.

În Uniunea Europeană, au fost administrate 357 de milioane de doze unei jumătăţi din populaţie. Aproximativ 32% dintre europeni au fost vaccinaţi complet. Malta, cea mai mică ţară din blocul comunitar, a vaccinat complet 70% din populaţie.

Vaccinarea anti-Covid rămâne marcată de mari inegalităţi. 5 ţări încă nu şi-au început campania de vaccinare, anume Tanzania, Burundi, Eritreea, Haiti şi Coreea de Nord.

În pofida problemelor de credibilitate, vaccinul AstraZeneca/Oxford, administrat în peste 170 de ţări, devansează la acest capitol serurile concurente, precum Pfizer/BioNTech (prezent în puțin peste 100 de ţări), Sinofarm şi Moderna (în aproape 50 de țări), Sputnik V (în 40 țări), Johnson & Johnson (cel puţin 30 de țări) şi Sinovac (mai puțin de 30 de ţări ale lumii).

După 70 de ani de eforturi susţinute, China a eradicat malaria. În anii 1940, statul asiatic raporta aproape 30 de milioane de îmbolnăviri pe an. De atunci, numeroase programe guvernamentale au adus malaria sub control.

Guvernul de coaliție rămâne la Palatul Victoria. Moțiunea de cenzură inițiată de opoziție a fost respinsă. Demersul PSD a adunat doar 201 voturi ”pentru”, faţă de cele 234 necesare.

PNL, USR PLUS și UDMR au mers “la sigur”. Aleșii acestor partide au fost prezenți în sală, dar nu au votat, evitându-se astfel eventuale trădări. Dezbaterea celor 11 pagini ale moțiunii a fost prilej de contre politice de la tribuna parlamentului.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, l-a acuzat pe premierul Florin Cîțu că minte atunci când spune că românii o duc bine, cerându-i să oprească “sarabanda împrumuturilor”. Șeful executivului a replicat că “economia a trecut cu bine peste cea mai mare grijă din ultimii 100 de ani”, veniturile cresc, iar social-democraţii se arată preocupați de sărăcie, în timp cei ei poartă “cămăși scumpe” și ceasuri “care valorează cât un apartament”.

Potrivit lui Florin Cîțu, actuala coaliție este puternică, unită şi “pregătită să guverneze în următorii 8 ani”. Discursul premierului a fost întrerupt de huiduieli și vociferări.

Pe baza execuţiei bugetare din primele patru luni ale anului, Consiliul Fiscal apreciază că ţinta de deficit este “fezabilă”, fiind posibile chiar evoluţii mai favorabile decât cele avute în vedere în construcţia proiectului de buget. Forul opinează că acest an reprezintă o provocare importantă pentru România, deoarece constituie startul unui proces amplu de consolidare fiscal-bugetară, iar anii care vin rămân “foarte complicaţi”, întrucât criza mondială de coronavirus nu este sub control.

Șeful statului consideră că remanierea guvernamentală, invocată în ultimele zile, este posibilă “cândva”, în măsura în care premierul va ajunge la concluzia că miniştrii nu au performat conform aşteptărilor. Klaus Iohannis a ținut să precizeze, totuși, că nu există o discuţie concretă despre schimbarea vreunui ministru. Cât privește bătălia pentru șefia PNL, președintele a evitat să spună pe cine susține, dintre Florin Cîțu și Ludovic Orban.

Coaliția a suferit o înfrângere usturătoare la Curtea Constituțională. Magistrații acesteia au concluzionat că destituirea Renatei Weber din postul de Avocat al Poporului s-a făcut cu încălcarea legii fundamentale. Premierul Florin Cîțu și președintele Klaus Iohannis spun că trebuie așteptată motivarea. În opinia șefului statului, procedura revocării va trebui “rafinată”.

PSD a reclamat cazul Weber și la Comisia de la Veneția, for european format din experți în drept constituțional, care așteaptă lămuriri din partea Bucureștiului.

Parlamentul se reunește în şedinţă solemnă miercuri, de la ora 14.00, pentru comemorarea victimelor Pogromului de la Iaşi, de acum 8 decenii. O pagină neagră din istoria României, cu peste 13.000 de victime în rândul evreilor. 4 supravieţuitori ai Pogromului din 1941 au fost declarați, marți, cetăţeni de onoare ai Iaşului.

Aproape un sfert dintre absolvenții de gimnaziu au obținut medii sub 5 la Evaluarea Națională. Elevii nemulţumiţi de note mai pot depune contestație până miercuri, la prânz. La nivel naţional, au fost 120 de medii de 10. Bucureștiul a avut doar 13. Rezultatele finale vor fi afişate în 4 iulie. Media de la Evaluare (80%) și cele din timpul gimnaziului (20%) contează la admiterea în licee.

În schimb, Bacalaureatul a continuat cu proba obligatorie a profilului. 45 de elevi dintre participanți au fost eliminați din sălile de examen din cauza tentativelor de fraudă. Miercuri este programată proba la alegere.

Arhiepiscopul Tomisului critică ideea introducerii educației sexuale în școli. În opinia lui Teodosie, ”nu poți să-i dai copilului cuțitul să se joace, că se va răni”. “Minorii au drepturi de majori, este o anomalie”, a opinat prelatul, potrivit paginii de Facebook a Arhiepiscopiei.

Doi turiști străini au ajuns la secția de Poliție, reclamați că făceau sex pe o plajă din Constanța. Cuplul a provocat indignarea celorlalte persoane aflate în zonă. Ambii din Polonia, bărbatul și femeia sunt cercetați pentru ultraj contra bunelor moravuri.

Solicitând condiții mai bune de muncă, mecanii de locomotivă au protestat la București. Potrivit sindicaliștilor, subfinanțarea amenință funcționarea trenurilor. La momentul actual, compania CFR Călători nu are aprobat bugetul de venituri și cheltuieli. Ministerul Transporturilor promite că situția va fi deblocată în perioada următoare.

Epava pescadorului scufundat în Marea Neagră, luna trecută, a fost adusă la mal. În urma naufragiului, 3 pescari au fost găsiți fără viață. Alți doi rămân de negăsit. Vasul va fi supus unei expertize tehnice. Anchetatorii prioritizează ipoteza unei manevre greșite, întrucât nu a fost descoperită vreo gaură în pescador.

Bilanțul surpării unui bloc de apartamente din Miami Beach (SUA) a crescut, marți, la 12 decese. 149 de persoane rămân date dispărute. Echipele de salvare își continuă căutările printre dărâmături.

Olanda susține că o fregată a forțelor sale navale a fost hărțuită de avioane rusești, la 24 iunie, în Marea Neagră. Aparatele de zbor au simulat, timp de 5 ore, atacuri asupra vasului și i-au bruiat sistemele de comunicații. În replică, Moscova susține că intervenția a vrut să descurajeze intrarea fregatei olandeze în apele teritoriale rusești. Recent, un incident similar a implicat un distrugător britanic, aflat în largul Crimeii anexate de Rusia.

În statul african Etiopia, rebelii continuă să câștige teren în regiunea Tigray alungând forțele guvernamentale, susținute de trupe din Eritreea vecină. În luptele începute în noiembrie, au murit mii de oameni, iar peste două milioane au fost nevoiți să se refugieze. Organizațiile umanitare spun că locuitorii regiunii se confruntă cu lipsa hranei. Nemulțumite de reforme ale regimului etiopian, milițiile rebele au capturat, rând pe rând, baze le armatei.

Curtea Supremă din Mexic, o ţară unde acţionează puternice carteluri de droguri, a dezincriminat consumul recreativ de marijuana în rândul adulţilor. Decizia judecătorilor trebuie avizată de Congresul de la Ciudad de Mexico. În prezent, consumul acestui drog ușor este legalizat doar în Uruguay şi Canada.

Furată în urmă cu peste nouă ani din Galeria Naţională din Atena, o pictură de Pablo Picasso a fost recuperată. Estimat la peste 16 milioane de euro, tabloul “Cap de femeie” are şi o semnificaţie specială pentru Grecia, întrucât a fost oferită acestei ţări chiar de artistul spaniol în semn de apreciere pentru rezistenţa dovedită poporul elen împotriva trupelor naziste în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Documentarul “colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a primit premiul Gopo pentru cel mai bun lungmetraj, la gala desfășurată aseară, la București. Realizatorii filmului au adus, pe scenă, un omagiu victimelor incendiului din clubul Colectiv. Nominalizat la Oscar, o premieră pentru cinematografia românească, documentarul urmărește o investigație jurnalistică despre corupția din sistemul sanitar autohton.

Peste 4.000 de persoane s-au înscris la loteria pentru abonamentele de la Festivalul “Enescu”. Tragerea la sorţi este programată joi, la prânz. Fiecare abonament costă 100 de lei. Biletele individuale, în valoare de 30 de lei, se vor pune în vânzare la 19 iulie.

România nu va avea vreo jucătoare de tenis la Jocurile Olimpice de vară. În timp ce Simona Halep a anunțat că nu merge la Tokyo din cauza accidentării la gamba, Sorana Cîrstea și Patricia Țig au declinat participarea, a anunțat șeful Federației Române de Tenis, Ion Țiriac.

Mihaela Buzărnescu (160 WTA) a părăsit, după runda inaugurală, turneul de la Wimbledon, al treilea grand slam al anului. Românca a fost învinsă, în prima manşă, de americanca Venus Williams (111 WTA), scor 7-5, 4-6, 6-3, după un meci de două ore şi 37 de minute. Soră a acesteia din urmă, Serena Williams (8 WTA) a abandonat în primul tur, ieșind de pe teren în lacrimi.

Calendarul pentru noul sezon al Ligii 1 a fost stabilit prin tragere la sorţi, marţi, la sediul Ligii Profesioniste de Fotbal. Campioana CFR Cluj va juca, în prima etapă, contra nou promovatei FC U Craiova 1948.

Selecţionata olimpică a României se reuneşte, miercuri, la Centrul Naţional de Fotbal de la Mogoşoaia. Elevii lui Mirel Rădoi se vor pregăti în regim închis până la plecarea spre Tokyo, programată pe 15 iulie.

Ucraina s-a calificat în premieră în sferturile de finală ale Campionatului European, în urma victoriei dramatice obţinute în faţa Suediei, scor 2-1, în prelungiri. Ucrainenii îi vor avea ca adversari pe englezi, care i-au eliminat pe nemți cu 2-0.

A fost stabilit tabloul complet al sferturilor. Astfel, pentru un loc în semifinale, vineri se duelează Elveţia – Spania și Belgia – Italia (meciul vedetă), iar sâmbătă sunt programate confruntările Cehia – Danemarca și Ucraina – Anglia.

Vremea va fi cãlduroasã, chiar canicularã în regiunile vestice şi sudice. Disconfortul termic se va accentua în cea mai mare parte a ţãrii, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) va depãşi pragul critic de 80 de unitãţi în Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia, sud-vestul Transilvaniei, vestul Maramureşului şi sudul Moldovei. Cerul va fi variabil, dar dupã orele prânzului vor fi perioade cu averse şi descãrcãri electrice, local în zonele de deal şi munte şi pe arii mai restrânse în rest. Ploile vor avea şi caracter torenţial, vor fi însoţite de vijelii şi izolat de grindinã, iar în intervale scurte de timp cantitãţile de apã vor depãşi 20…40 l/mp. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 27 şi 38 de grade, cu cele mai ridicate valori în sud-vest.

La București, vremea va deveni canicularã, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) va depãşi pragul critic de 80 de unitãţi al disconfortului termic. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Spre searã va creşte probabilitatea pentru averse, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Temperatura maximã va fi de 35…36 de grade.

La munte, vremea va fi în general instabilã, iar valorile termice vor contina sã scadã uşor în cea mai mare parte a zonei montane. În special în Carpaţii Orientali şi Meridionali, vor fi perioade cu înnorãri temporar accentuate, averse şi pe alocuri descãrcãri electrice. Ploile vor avea şi caracter torenţial, se vor înregistra cantitãţi de apã însemnate şi vor fi condiţii de grindinã. Vântul va avea intensificãri locale pe creste, iar de scurtã duratã şi la altitudini mai mici, asociat averselor.

Pe litoral, vremea se va menţine în general instabilã şi se va rãcori. Cerul va prezenta înnorãri accentuate şi, temporar, vor fi averse şi descãrcãri electrice. Vor fi condiţii de grindinã. Vântul va sufla slab şi moderat cu intensificãri asociate averselor. Temperaturile maxime vor fi de 23…24 de grade, iar cele minime între 18 şi 20 de grade.Temperatura apei mãrii va fi de 22…24 de grade.

Canada a înregistrat o temperatură record pentru a treia zi consecutiv. Mercurul termometrului a urcat până la 49,5 grade Celsius în Lytton, o localitate situată la nord-est de orașul Vancouver, situat pe coasta Pacificului. Temperatura este cu mult peste cea obişnuită pentru acest sezon, care nu depăşea 21 de grade Celsius. Câteva zeci de decese subite consemnate în ultimele două zile la Vancouver sunt atribuite caniculei.