Confidenţialitate

Guvernul a adoptat ordonanța pentru introducerea certificatelor Covid. Solicitarea documentelor, cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de utilizare

Guvernul a aprobat, marți, proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care se reglementează cadrul legal pentru eliberarea, începând cu data de 1 iulie 2021, a certificatului digital Covid pentru călătoriile în UE.

“Prima este ordonanţa de urgenţă privind măsurile de punere în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital privind COVID, cu scopul de a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID-19. Astfel, prin acest act normativ, se reglementează crearea cadrului legal pentru eliberarea, începând cu data de 1 iulie 2021, a certificatului digital COVID-19 pentru călătoriile în UE, cu rolul de a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei”, a spus ministrul Sănătății.

Ioana Mihăilă a menţionat că certificatele eliberate vor fi valabile în următoarele intervale:
– certificatele de vaccinare, până la data de 30 iunie 2022;
– certificatele de testare – 24 de ore pentru testul antigen rapid şi 72 de ore pentru testul real-time PCR;
– certificatele de vindecare – 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2 înregistrat în platforma informatică CoronaForms.

Potrivit ministrului, certificatele vor putea fi eliberate în format digital, iar pentru persoanele care nu au acces la acestea în format digital, primăriile, direcţiile de evidenţă a populaţiei şi direcţiile de sănătate publică vor putea asista cetăţenii pentru eliberarea certificatului în format letric.

“În paralel cu certificatul, a fost creată de către STS şi o platformă electronică de verificare a codurilor QR generate de acest certificat digital. Deocamdată, nu este reglementată utilizarea în intern, dar dacă vor fi solicitări din partea asociaţiilor profesionale sau a operatorilor economici, putem discuta şi despre utilizarea în intern”, a explicat ea.