Confidenţialitate

INFOMANIA • 3 noiembrie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Judecătorii l-au arestat preventiv, marți, pe individul din Arad care și-a ucis fiica vitregă de 4 ani, o faptă abominabilă pe care a recunoscut-o, în cele din urmă, în fața anchetatorilor. Enervat că micuța insista să se joace cu el, tânărul a dat-o cu capul de un perete.

Când și-a dat seama că a ucis-o, i-a ascuns trupul într-un geamantan și l-a transportat cu un taxi până în apropiere de cimitirul din cartierul Bujac, unde a incendiat cadavrul. Mama fetiţei nu era acasă în acea seară, fiind internată la Maternitatea din Arad, unde născuse.

Cuplul mai are un băieţel, în vârstă de 3 ani.

Numărul victimelor Covid crește alarmant în România.

Autoritățile sanitare au raportat, marți, un record negativ de aproape 600 de decese în rândul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2. Cu alte cuvinte, în medie, la fiecare două minute și jumătate, un român a fost răpus de Covid în decursul a 24 de ore.

În România, bilanțul urcă spre pragul de 49.000 de cazuri mortale de la debutul crizei sanitare.

La Iași, Primăria susţine că pandemia a provocat o creştere „majoră şi fără precedent” pentru ultimii 30 de ani a numărului de decese înregistrate la nivel de lună octombrie. Din cele peste 900 de decese consemnate în acest oraș, mai mult de jumătate au fost asociate Covid.

La nivel național, 1.876 de bolnavi în stare gravă sunt la Terapie Intensivă.

Locurile pacienților care mor sunt ocupate imediat de alții care așteaptă în unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor.

Presiunea asupra sistemului sanitar se va menține foarte ridicată în următoarele săptămâni, consideră șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

După o scurtă perioadă în care au consemnat recorduri zilnice, numărul vaccinărilor antiCovid scade, înjumătățindu-se față de săptămâna trecută.

78.000 de doze au fost administrate în decursul a 24 de ore. În acest interval, mai puțin de 47.000 de persoane s-au prezentat pentru prima dată la vaccinare.

Medicii consideră că responsabilă este respingerea, la Senat, a legii care ar fi introdus obligativitatea certificatului sanitar la locul de muncă. Proiectul a ajuns la Camera Deputaților, dar ai cărei aleși nu se grăbesc să îl dezbată și să îl supună votului.

Alte 11.000 de infecții cu SARS-CoV-2 au fost depistate la nivel național, dintre care 1.300 în Bucureşti. Epidemiologul Octavian Jurma atrage atenția că scăderea trebuie pusă pe seama faptului că se fac tot mai puține teste.

Vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani ar putea începe în decembrie, a anunțat șeful campaniei de imunizare, doctorul militar Valeriu Gheorghiță. Agenția Europeană a Medicamentului analizează, în prezent, dosarul de autorizare depus de compania Pfizer. Flacoanele au dozaj diferit față de cele pentru alte categorii de vârstă.

Vaccinarea copiilor se face deja în Statele Unite.

La București, pentru a degreva numărul de urgență 112 de solicitările pentru testarea antiCovid la domiciliu, autoritățile au creat un call-center special. Apelurile pot fi făcute la numărul 021.9462, De asemenea, cererile pot fi depuse online, pe site-ul DSP București.

Ziarul Libertatea scrie că directorul Terapia Cluj nu a spus adevărul. Compania farmaceutică nu a depus cerere la Agenția Medicamentului pentru a produce Favipiravir, așa cum a susținut Dragoș Damian într-un recent interviu, ci a renunțat singură la idee. Favipiravir este folosit în spitalele din România pentru tratarea cazurilor ușoare de Covid.

Pentru a evita o înfrângere a naționalei de fotbal la masa verde în preliminariile pentru Mondialul de anul viitor, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a acordat o derogare de la actualele restricţii. Selecţionata Islandei să se poată caza la un hotel din Bucureşti pentru meciul din 11 noiembrie. Confruntarea se va disputa fără spectatori.

În urma unei operaţii efectuate în premieră la Spitalul de Urgenţă Sibiu, doctorița Gabriela Cozmanciuc i-a salvat viața unui tânăr care fusese înjunghiat în inimă. În lipsa dotărilor performante, chirurgul a cusut cordul pacientului, fără ca activitatea organului să fie oprită.

Pe scena politică se desfășoară a 3-a încercare de formare a unei majorități. În spatele ușilor închise, marți, liberalii au stabilit echipa pentru negocieri. Primele tatonări sunt programate miercuri.

În PNL sunt două curente, unul care vrea refacerea coaliției cu UDMR și USR, și celălalt care ar înclina spre o alianță cu PSD, formațiune al cărei lider, Marcel Ciolacu, a transmis că își “asumă” intrarea la guvernare.

Deși revendică postul de premier, PNL evită, pentru moment, să avanseze un nume. Liderul Florin Cîțu s-a eschivat și când a fost întrebat dacă PSD-ul de astăzi este diferit de cel definit în trecut drept “ciuma roșie” sau “dușmanul poporului”.

Liderul USR, Dacian Cioloș, așteaptă că vadă în ce direcție o iau liberalii și consideră că devine evidentă intenția unora dintre aceștia este de a se “arunca în brațele PSD”.

Se așteaptă o nouă rundă de consultări la Palatul Cotroceni și desemnarea unui nou premier.

Până să ajungă la guvernare, cu voturile UDMR și AUR, social-democrații și-au adjudecat, marți, interimatul șefiei Camerei Deputaților prin Sorin Grindeanu. Liberalii s-au abținut de la vot.

USR a acuzat un “blat” între PNL și PSD. Uniunea a ținut să amintească destituirea lui Sorin Grindeanu din postul de premier, în 2017, de colegii săi social-democrați.

Senatorul Ion Iordache şi-a anunţat, marți, demisia din grupul PNL din acest for, ca ”un act de protest faţă de actuala conducere a partidului”, despre care spune că ia decizii “fără consultare”. Până acum, PNL a pierdut susținerea a 15 parlamentari, care l-au urmat, astfel, pe Ludovic Orban.

România are restanțe mari la accesarea banilor europeni, atrage atenția eurodeputatul Corina Crețu. Într-un interviu pentru Europa FM, fostul comisar spune că, deși România a cerut prorograrea termenului până la care poate accesa banii pentru cele trei spitale regionale, banii nu sunt folosiți nici la 6 ani de la alocarea lor.

Reprezentanții industriei alimentare cer mai multe controale în magazine pentru a garanta siguranța clienților. Protecția Consumatorului a cerut, marți, închiderea temporară a 4 magazine Mega Image din București. Inspectorii ANPC au descoperit șoareci și gândaci în zona de patiserie, alimente cu mucegai și vitrine ruginite. Între timp, grupul Auchan, implicat într-un scandal similar, promite că va remedia deficiențele și se va asigura de respectarea regulilor sanitare.

Nemulțumiți de salarii, șoferii de autobuze din Iași au protestat. Vechiulele au rămas în depouri. Pe străzile din capitala istorică a Moldovei au circulat, marți, doar tramvaiele. Primarul Mihai Chirica a avertizat că nu se negociază niciodată “bătând cu pumnul în masă”.

Portretele victimelor din Colectiv sunt expuse, de marți, pe holul Senatului. Incendiul a îndoliat România în 2015. Rudele celor morți și supraviețuitorii dezastrului așteaptă sentințele finale.

Încetarea defrișărilor până în 2030 și limitarea emisiilor foarte poluante de metan sunt principalele angajamente conferinței pentru climă de la Glasgow. Gazdă a reuniunii, premierul britanic Boris Johnson s-a declarat “prudent optimist”, admițând că drumul pentru limitarea încălzirii globale este încă unul “foarte lung”.

Mari poluatori ai lumii, China, Rusia și India lipsesc, totuși, din acord.

Președintele Klaus Iohannis a expus modul în care România va lupta împotriva schimbărilor climatice. Între obiective: mai multă energia electrică produsă din surse regenerabile și mai multe împăduriri. Totodată, România vrea să creeze un centru meteorologic menit să ajute sistemele agricole din întreaga Europă. “Impactul schimbărilor climatice nu are granițe naționale”, a punctat liderul de la București.

În marja summitului din Scoția, Statele Unite ale Americii s-au angajat să construiască în România o centrală nucleară de reactoare modulare, cea mai modernă tehnologie în domeniu. Unitatea ar urma să fie contectată la sistemul energetic autohton până în 2028.

Prin acest acord comercial, vor fi create într-o primă etapă peste 6.000 de locuri de muncă în cele două țări, al căror număr ar putea crește până la 30.000 de joburi.

Pentru moment, Uniunea Europeană nu consideră energia nucleară drept verde și, prin urmare, nu o finanțează.

Primele o mie de mașini Dacia Spring au fost deja livrate în România, la mai puţin de o lună de la startul vânzărilor, a anunţat constructorul auto de la Mioveni. Aproape o treime dintre vehiculele livrate au ajuns în posesia unor clienţi din Bucureşti şi din judeţul Ilfov. De asemenea, cerere a fost în judeţele Timiş, Iaşi, Cluj şi Braşov.

Eric Adams, un fost politist afro-american şi militant împotriva discriminării, a fost ales primar al metropolei New York.

Agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR) a început furnizarea de ajutoare umanitare pentru sutele de mii de afgani amenințați de temperaturile scăzute ale iernii. Primul avion încărcat cu provizii a aterizat la Kabul marți seară, ducând 33 de tone de pachete, incluzând materiale de căptuşire a corturilor împotriva frigului. Alte două zboruri sunt programate în decursul săptămânii. Zeci de mii de persoane încearcă să fugă din Afganistanul paralizat economic după revenirea talibanilor la putere. O treime de populaţie este ameninţată de foamete, potrivit ONU.

Numărul afganilor care încearcă să fugă în Iranul vecin a crescut vertiginos după schimbarea forțată de regim la Kabul, dar cei mai mulţi sunt respinşi, uneori cu violenţă.

Gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat, marți seară, un atac comis împotriva spitalului militar din Kabul, soldat cu cel puţin 25 morţi şi 50 de răniţi.

Bulgaria a mobilizat mai mult de 300 de militari la frontiera cu Turcia, în susţinerea poliţiei, ca urmare a unei creşteri a presiunii migraţioniste. O barieră de sârmă ghimpată – avariată pe alocuri – a fost instalată la frontiera dintre Bulgaria şi Turcia, cu o lungime de 259 de kilometri.

Guvernul chinez a sfătuit populaţia să își facă rezerve de hrană, într-un moment în care regimul de la Beijing încearcă să prevină reapariţia unor focare sporadice de Covid. Motivul acestui apel rămâne necunoscut şi nu este clar dacă ţara asiatică este ameninţată de o penurie alimentară.

În timp ce la câteva sute de kilometri nord de capitala Addis Abeba au loc lupte intense între forţele guvernamentale şi rebeli, autorităţile etiopiene le-au cerut locuitorilor orașului să se pregătească pentru a-şi apăra cartierele. Guvernul neagă, totuși, că ar fi pierdut controlul în două oraşe. Războiul din statul african durează de aproape un an.

Platforma de socializare Facebook va dezactiva sistemul de identificare automată a persoanelor în fotografii sau videoclipuri. Activ în ultimii ani, instrumentul permitea autorului postării să eticheteze alți internauți. Contestatarii au denunțat, adesea, o intruziune în viața privată. Facebook va șterge șabloanele de recunoaștere facială pentru mai mult de un miliard de utilizatori, un proces care va fi finalizat până în decembrie.

În grupele Ligii Campionilor la fotbal, Bayern şi Juventus sunt primele echipe calificate în optimi. Echipa din Munchen a bătut Benfica Lisabona, scor 5-2. Torinezii au trecut de rușii de la Zenit cu 4-2. Chelsea Londra a învins formaţia suedeză Malmoe FF cu 1-0. Campioni en titre, englezii au făcut un pas mare spre optimile de finală. Manchester United și Atlanta au remizat, 2-2.

Capi ai marelui fotbal în trecut, Michel Platini şi Sepp Blatter au fost puşi sub acuzare în Elveţia pentru mai multe infracţiuni, printre care “escrocherie”. Cei doi sunt acuzați că au păgubit FIFA, în 2015, cu 2 milioane de franci elveţieni.

Acuzat că a aruncat cu o sticlă de apă pe teren la meciul din weekend cu Rapid, patronul FCU Craiova a primit interdicție de un an pe orice stadion din țară. Adrian Mititelu jr contestă sancțiunea dictată de Jandermerie.

La Campionatele Europene de natație din Rusia, Robert Glinţă s-a calificat în finala probei de 50 m spate, cu al şaselea timp din semifinale, 23 sec 13/100. În schimb, din cauza unei încurcături, David Popovici a ratat calificarea în finala probei de 400 de metri liber. Tânărul a crezut că a încheiat cursa și s-a oprit cu două bazine înainte de finalul acesteia.

Valorile termice vor fi în creştere şi se vor situa uşor peste cele normale pentru începutul lunii noiembrie în majoritatea zonelor țării. Cerul va fi variabil, cu înnorări mai ales spre seară în vestul şi parțial în nord-vestul teritoriului, unde pe arii restrânse va ploua slab. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări la munte, mai ales pe creste unde rafalele vor depăşi 80 km/h, iar cu viteze mai mici şi în Banat. Temperaturile maxime se vor încadra între 10 şi 20 de grade. Pe alocuri, la începutul zilei se va semnala ceață, posibil asociată cu burniță.

La București, valorile termice vor fi în creştere, astfel încât se vor situa uşor peste cele normale pentru începutul lunii noiembrie. Cerul va fi variabil, dar dimineața va fi ceață sau nebulozitate de nivel jos. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 16…17 grade.

La munte, vremea se va încălzi devenind uşor mai caldă față de normal. Cerul va fi variabil, mai mult noros spre seară şi noaptea când va ploua în masivele vestice şi sudice şi izolat în rest. Vântul va sufla slab şi moderat cu unele intensificări pe creste unde viteza la rafală va putea depăşi 80…90 km/oră.