Confidenţialitate

Valeriu Gheorghiță: Doza Pfizer pentru copiii între 5 și 11 ani reprezintă o treime din doza administrată adulților | AUDIO

Autoritățile sanitare din România se pregătesc pentru campania de vaccinare anti-COVID a copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, azi având loc prima ședință CNCAV pe această temă. Printre cele mai importante subiecte discutate marți, 2 noiembrie 2021, în ședința CNCAV au fost: momentul în care EMA va aproba vaccinul pentru această categorie de vârstă, locurile în care se pot vaccina copiii, dar și categoriile de afecțiuni pentru care imunizarea anti-COVID este necesară.

Odată aprobat și în Europa, administrarea vaccinului Pfizer-BioNTech pentru copii, în doză redusă, va fi făcută din decembrie. Serul a primit aprobare recent în Statele Unite.

„Schema de vaccinare constă în două doze, administrate la interval de 21 de zile, însă dozajul este diferit: reprezintă o treime din doza care se folosește în momentul de față la cei din grupa de vârstă de peste 12 ani și la adult. Ne așteptăm ca la jumătatea lunii decembrie – dar e posibil ca acest termen să die devansat – EMA să facă recomandarea de autorizare entru grupa de vârsă 5-11 ani pentru vaccinul de la BioNTech Pfizer”, a spus Valeriu Gheorghiță marți.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pentru copii, se vor deschide puncte de vaccinare în centrele deja existente. De asemenea, vaccinarea ar urma să fie făcută prin doctorii de familie și în spitalele pediatrice.

„În centrele de vaccinare existente vom organiza un cabinet dedicat pentru vacinarea copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani. Alături de această posibilitate de vaccinare va exista posibilitatea de vaccinare la medicul de familie. Și, suplimentar, avem în vedere organizarea de cabinete de vaccinare în spitalele de pediatrie”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Doctorul Valeriu Gheorghiță a prezentat categoriile de afecțiuni pentru care vaccinarea anti-COVID este necesară. Sunt cele care măresc riscul ca minorul să ajungă în stare gravă.

„Vaccinarea va fi ferm recomandată celor care sunt în evidență cu afecțiuni cronice precum: obezitate, diabet, afecțiunile cronice renale, afecțiunile neurologice, sindromul Down – despre care știm că, din păcate, crește riscul de deces de zece ori în cazul maladiei COVID-19 – dar și alte afecțiuni neoplazice cum ar fi bolile oncohematologice – leucemiile, limfoamele și așa mai departe. Copiii care sunt în evidență cu tratamente care scad răspunsul imun”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Citește și: Valeriu Gheorghiță: Decizia EMA în privința vaccinării copiilor între 5 și 11 ani este așteptată la jumătatea lunii decembrie