Confidenţialitate

INFOMANIA • 29 octombrie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În ancheta incendiului de la Spitalul Județean Piatra Neamţ, în urma căruia 10 pacienți au ars de vii, toamna trecută, procurorii au pus sub acuzare 6 manageri interimari care au condus succesiv unitatea, aceștia fiind suspectaţi că nu au revizuit riscurile.

În vizorul anchetatorilor se mai află doi medici, dar și două asistente care ar fi lăsat nesupravegheată o candelă la căpătâiul unui pacient aflat în agonie în secția de Terapie Intensivă, unde au izbucnit flăcările ucigașe. Spitalul nemțean a fost, de asemenea, pus sub acuzare pentru ucidere din culpă.

În incendiul izbucnit la 14 noiembrie 2020, alte şapte persoane au fost rănite. Printre supraviețuitori s-a numărat medicul Ioan Cătălin Denciu, care a suferit arsuri grave în timp ce a salvat pacienți din foc, un gest eroic care i-a adus apreciere europeană.

Comunitatea Declic organizează, vineri după-amiază, de la ora 17 și 30 de minute, un protest mut în fața sediului Guvernului. Mesajul „Neam ucis de nosocomiale” va fi scris din 500 de lumânări aprinse și întinse pe asfalt, în centrul Pieței Victoria. Reprezentanții Declic atrag atenția că, nici la 6 ani de la incendiul din clubul bucureștean Colectiv, infecțiile din spitale nu sunt raportate și monitorizate.

După tragedia în care au murit 64 de tineri, niciunul din cei 10 miniștri ai Sănătății nu a tratat cu seriozitate problema subraportării infecțiilor din spitale. Potrivit ONG-ului, în lipsa unor măsuri, mii de pacienți vor continua să devină victime ale infecțiilor ascunse.

Procurorii bucureșteni au reținut un suspect în ancheta eliberării a sute de certificate false Covid la Centrul de vaccinare “Neghiniță” din sectorul 2. Mai mulți cetățeni s-au plâns că, deși vaccinați, nu își puteau obține documentul digital. Anchetatorii au efectuat mai multe percheziții și au emis aproape 180 de mandate pentru audierea suspecți și martori, în vederea audierii.

Activitatea infracțională a început în luna august, potrivit rechizitoriului. Gruparea solicita 150 de euro pentru fiecare certificat fals.

Vaccinările la chiuvetă sporesc neîncrederea țărilor europene în documentele emise de România. Germania și Italia le solicită turiștilor români, pe lângă certificatul Covid, să completeze un formular de localizare, în care trebuie notate atât datele personale, cât și adresa de cazare.

La rândul lor, autoritățile olandeze investighează emiterea unui certificat sanitar care atestă vaccinarea unei persoane cu numele ”Adolf Hitler”, care s-ar fi născut în 1900. Documentul a fost validat de aplicațiile oficiale din statele membre ale Uniunii Europene. Se verifică dacă este o breșă de securitate în întreg sistemul comunitar de emitere a certificatelor Covid.

În România, peste 126.000 de persoane s-au vaccinat anti-Covid în decursul a 24 de ore, dintre care peste 90.000 cu prima doză. Mai mult de jumătate au ales serul Johnson & Johnson, care asigură obținerea mai rapidă a certificatului sanitar. Câteva maratoane de imunizare sunt programate, în weekend, în mai multe orașe ale țării.

La București, 8 centre de vaccinare anti-Covid vor funcționa cu program prelungit începând din această săptămână, în fiecare weekend, până la sfârșitul anului.

Consiliului General al Capitalei dezbate, vineri, propunerea ca un spaţiu din incinta Arenei Naţionale, cu o suprafaţă totală de 488 mp, la nivelul zonelor VIP, să fie pus la dispoziţia Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. Acolo îşi va desfăşura activitatea Centrul de comunicare, analiză şi coordonare epidemiologică.

Situația epidemiologică pare că s-a stabilizat în România. Alte 13.000 de infecții cu SARS-CoV-2 au fost depistate la nivel național, la 68.000 de teste efectuate. Rata de pozitivare s-a menținut peste pragul de 19%. Se conturează cea dintâi săptămână din acest val 4 al pandemiei în care raportările sunt uşor sub cele din intervalul anterior.

Radu Tincu, medic la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Floreasca, insistă că media rămâne mult mai mare decât cea care poate fi gestionată de unitățile sanitare.

Peste 20.000 de bolnavi Covid sunt spitalizați la momentul actual. În secțiile ATI, s-a atins un nou record, anume 1.881 de pacienți în stare gravă, dintre care 35 sunt copii. În tot acest timp, bilanţul deceselor asociate Covid a crescut, joi, cu mai mult de 400.

România continuă să primească sprijin extern. Ungaria va trimite 40 de ventilatoare, peste 1.600 de măşti pentru ventilaţie neinvazivă şi 3.000 de cutii cu Favipiravir.

O echipă de medici danezi a ajuns la București pentru a ajuta cadrele Institutului Matei Balș. Danemarca a mai oferit României ventilatoare şi concentratoare de oxigen necesare pentru tratarea bolnavilor Covid. Anterior, în vară, România a vândut statului nordic un milion de doze de vaccin.

Un al treilea oraş chinez a intrat în carantină după depistarea unui singur caz de COVID. Autorităţile statului asiatic încearcă să împiedice o reizbucnire a epidemiei. Capitala chineză, Beijing, se pregătește să găzduiască Jocurile Olimpice de iarnă, al căror start este programat în februarie.

Suspansul se prelungește pe scena politică de la București în condițiile în care, până sâmbătă seară, premierul desemnat Nicolae Ciucă trebuie să depună la Parlament atât lista miniștrilor, cât și programul de guvernare. Liberalii, care au programată o ședință la vârf, vineri, după o înrevedere avută, la ceas de seară, cu președintele Klaus Iohannis, revenit dintr-o vizită în Egipt, par hotărâți să testeze varianta unui executiv minoritar, alături de partenerii din UDMR, deși nu au asigurat sprijinul pentru un asemenea demers.

Președinte al PNL și totodată premier interimar, Florin Cîțu consideră că România poate funcționa și cu guvern cu susținere parlamentară pe termen limitat.
Pentru deblocarea crizei, PSD susține că a luat în calcul intrarea într-o guvernare de tehnocrați. “Deja întindem prea mult răbdarea românilor”, admite fruntașul social-democrat Marcel Ciolacu. Întrucât nici propunerea proprie de guvern minoritar nu a trecut în Parlament, USR insistă pe refacerea coaliției și o actualizare a programului de reforme.

Mai multe municipallități așteaptă un guvern cu puteri depline pentru a primi finanțările necesare pentru a subvenționa termoficarea. La Timișoara, a fost încheiată o înțelegere temporară cu un furnizor de gaze. Contractul este valabil doar până în prima zi a săptămânii viitoare. 50.000 de timișoreni racordați la sistemul centralizat, dar și spitalele din oraș au rămas fără căldură din cauza datoriilor pe care le are furnizorul de agent termic, aflat în insolvență. Ministrul Energiei a denunțat “indolența” autorităților timișorene. Virgil Popescu propune soluția unui credit accesat de la Trezorerie.

La recomandarea Comisiei Europene, miniștrii de Finanțe ai blocul comunitar au aprobat Planul de Redresare al României. A fost îndeplinit, astfel, ultimul pas înainte ca țara noastră să poată cere un avans de 3,8 miliarde de euro, din totalul de 29 de miliarde câte i-au fost alocate, reprezentând granturi ce nu trebuie ramburdate și credite cu dobânzi foarte avantajoase pentru proiecte în energie verde și digitalizare. Primii bani pot fi primiți în decembrie. Comisia Europeană spune că actuala situație politică incertă de la București nu împiedică accesarea fondurilor.

În schimb, executivul comunitar a avertizat că planul de redresare al Poloniei nu va fi aprobat, până când guvernul de la Varșovia nu va desființa noul sistem de anchetare a magistraților, văzut ca un instrument de control politic. Săptămâna aceasta, Polonia a fost condamnată să plătească zilnic câte un milion de euro până la dizolvarea structurii.

Poluare extremă a fost înregistrată în câteva zone din București, cu depășiri de aproape 7 ori a limitei normale pentru unele particule. Comisarii Gărzii de Mediu s-au dus la Sintești, unde se ardeau deșeuri, dar au fost goniți de făptași după ce au plecat polițiștii, notează portalul Hotnews.ro.

Sute de mii de ouă cu originea falsificată au fost vândute pe piaţa românească. Provenind din Bulgaria și Macedonia, acestea primeau ștampila unei ferme din Grecia. Rețeaua, care acționa în mai multe state europene, a fost destructurată.

Fosta șefă a secției de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu a fost condamnată, în primă instanță la un an de închisoare cu suspendare pentru complicitate la înșelăciune. În calitate de medic, Mariana Găvănescu a folosit datele de identitate ale bolnavilor de cancer pentru a deconta servicii medicale de la Casa de Sănătate prin firma soțului său, condamnat și el.

Ministrul Mediului îndeamnă cetățenii să folosească mai des mijloacele de transport în comun, al căror impact asupra calității aerului este mai redus. Tanczos Barna este dezamăgit că, în București, multe mașini aliniate la semafor au in interior câte o singură persoană. Ministrul Mediului promite că România va avea 18.000 de stații de încărcare a vehiculelor electrice în următorii 4-5 ani.

De vineri, intră în vigoare restricțile de circulație pentru Maratonul București. Șoferii sunt sfătuiți să evite zona centrală a Capitalei. Din cauza contextului epidemiologic, cursele maratonului se desfășoară fără spectatori.

În weekend, trecem la ora de iarnă. În noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4 devine ora 3. CFR Călători reamintește că mersul trenurilor rămâne nemodificat. Garniturile aflate în circulaţie vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona timp de un ceas.

Alți 3 deputați, apropiați fostului lider liberal Ludovic Orban și-au dat demisiile din grupul parlamentar PNL. Luminiţa Barcari, Ionel Dancă și Constantin Şovăială vor activa ca neafiliați. Până acum, 6 liberali l-au urmat pe Ludovic Orban în distanțarea sa de actuala conducere PNL. Deputatul Florin Roman a anunțat, joi seară, că va propune, după depășirea crizei guvernamentale, excluderea lui Ludovic Orban din rândurile liberalilor.

O treime din copiii români trăiesc sub pragul sărăciei. Tot atâția sunt în risc să ajungă în această situația, avertizează un raport al Organizației Salvați Copiii.

Compania americană Facebook adoptă numele Meta, a anunţat fondatorul acesteia. Analiștii spun că schimbarea reflectă abițiile lui Mark Zuckerberg de a transforma mediul online într-un univers al realitații augmentate, în care utillizatorii vor acționa interactiv. Toate aplicațiile grupului își vor păstra denumirile. În Congresul american, în această perioadă, gigantul online este anchetat pentru că promovează conspiraţii și cunoaşte foarte bine răul pe care platformele sale îl provoacă sănătăţii mintale a adolescenţilor, dar și democraţiilor.

Catolic practicant, dar un şi susţinător al dreptului la avort, preşedintele american merge, vineri, la Vatican. Joe Biden va fi însoțit de Prima Doamnă, Jill Biden, la întrevederea cu Papa Francisc. Schimbările climatice și pandemia vor fi subiecte de discuție. Suveranul Pontif și-a făcut supra-rapelul anti-Covid. Joe Biden va participa apoi la summitul G20 de la Roma și va pleca spre Scoția, care va găzdui summitul pentru climă, al cărui start este programat duminică.

Simona Halep s-a calificat în sferturile turneului de tenis de la Cluj. În timpul meciului cu rusoiaca Varvara Gracheva, românca a fost nevoită să ceară timeout medical din cauza unor dureri la spate. În faza următoare la Transylvania Open, Simona Halep se va duela, vineri, pentru prima oară în circuitul WTA, cu Jaqueline Cristian.

Calificată și ea în sferturi, unde o va întâlni pe ucrainieanca Marta Kostyuk, Emma Răducanu consideră că un eventual joc împotriva Simonei Halep, în semifinale la Cluj, “ar fi extraordinar”, întrucât o consideră “un idol” și speră să ajungă la nivelul acesteia într-o zi.

Irina Bara a fost învinsă eliminată de la Transylvania Open, învinsă fără drept de apel de suedeza Rebecca Peterson.

Campioana României la handbal masculin, ​Dinamo Bucureşti a obținut o victorie istorică, pe teren propriu, în grupele Ligii Campionilor. Elevii lui Xavi Pascual s-au impus în fața celor de la Veszprem, scor 31-29.

În optimile Cupei României, FC Buzău a învins Dunărea Călărași cu 3-0, joi, Sepsi s-a impus pe terenul celor de la FC U Craiova, scor 1-0, iar echipa de ligă secundă Politehnica Timișoara a eliminat Rapidul, scor 2-0. În sferturi mai sunt calificate ACSO Filiași, Chindia Târgoviște, FC Argeș, FC Voluntari și Universitatea Craiova.

Publicația sportiva spaniolă Marca susține că a aflat câștigătorul Balonului de Aur din acest an. Distinția ar urma să îi revină lui Robert Lewandowski, pentru prima dată în cariera acestuia. Atacantul polonez de la Bayern Munchen i-ar fi depășit în preferințe pe argentinianul Lionel Messi și pe francezim Karim Benzema.

Vechi documente despre epidemiile prin care au trecut românii de-a lungul timpului pot fi descoperite la Muzeul Național de Istorie al României. Realizată de Arhivele Naţionale, expoziția este găzduită în sala Lapidarium a muzeului.

Palatul Mogoșoaia găzduiește, de vineri, expoziția „Inima Reginei”, la 146 de ani de la nașterea Reginei Maria a României.

Vremea va continua să se încălzească uşor, îndeosebi în regiunile intracarpatice, unde cerul va fi mai mult senin. În restul teritoriului, cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în sudul Banatului, unde rafalele pot depăşi 55…60 km/h. Temperaturile maxime se vor situa între 14 şi 20 de grade, cele mai ridicate fiind în extremitatea de nord-vest a țării. Dimineața, pe alocuri în zonele joase de relief va fi ceață.

La București, vremea se va menține frumoasă, iar regimul termic va fi caracterizat de valori în jurul celor normale. Cerul va fi senin, iar vântul va sufla slab. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 17 grade.

La munte, vremea se va încălzi uşor. Cerul va fi mai mult senin ziua, dar noaptea se va înnora în Carpații Orientali şi Meridionali, unde izolat vor fi condiții de burniță. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări pe parcursul nopții în zona înaltă a Carpaților Meridionali. Pe alocuri, pe văi şi în depresiuni, se va forma ceață. Sâmbătă, valorile termice vor fi comparabile cu cele din intervalul precedent şi se vor situa în jurul celor normale. Cerul va fi variabil, cu înnorări în Carpații Meridionali şi Orientali, unde izolat şi trecător, vor fi posibile ploi slabe sau burniță. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe creste. Pe alocuri, pe văi şi în depresiuni, va fi ceață. Duminică, vremea va fi în general frumoasă. Vor fi înnorări temporare în Carpații Meridionali şi de Curbură, unde izolat vor fi posibile ploi slabe sau burniță, iar în restul zonei montane cerul va fi variabil spre mai mult senin. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe creste. Regimul termic va fi comparabil cu cel din intervalul precedent. Dimineața şi noaptea, pe alocuri pe văi şi în depresiuni, va fi ceață.