Confidenţialitate

INFOMANIA • 25 mai 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

19 copii și 2 adulți au fost uciși într-un sângeros atac armat comis, marți seară, într-o școală primară din statul american Texas, potrivit unui bilanț actualizat, comunicat de autoritățile locale și citat de CNN.

Atacatorul, un adolescent, a fost lichidat de forțele de ordine care au intervenit la fața locului. Motivația gestului criminal al acestuia nu este cunoscută.

Să pierzi un copil e ca și cum cineva ți-ar smulge o bucată din suflet. Rămâne un gol în inima ta. Nu va mai fi niciodată la fel”, a spus președintele Joe Biden. “Ideea că un copil de doar 18 ani poate intra într-un magazin și poate cumpăra o armă este greșită, pur și simplu greșită”, a adăugat acesta.

Liderul de la Casa Albă a cerut contracararea lobby-ului pentru armele de foc.

„Este destul! Ca națiune, trebuie să avem curajul de a acționa (…) pentru a ne asigura că așa ceva nu se va mai întâmpla niciodată”, a spus, la rândul său, vicepreședinta Kamala Harris.

La Casa Albă, drapelul a fost coborât în bernă.

Șefă a Camerei Reprezentanților de la Washington, democrata Nancy Pelosy a făcut apel la înăsprirea legislației armelor de foc, care permite ca atacurile să se repete frecvent dincolo de Atlantic.

Uniunea Națională a Părinților din America a cerut schimbarea politicii întrucât este nevoie „mai mult decât de gânduri și rugăciuni”, amintind de peste 100 de atacuri au fost comise în școli din Texas din 1970 încoace.

În urmă cu nici două săptămâni, 10 persoane au fost împușcate mortal într-un supermarket din oraşul Buffalo, în statul New York.

La un an de la atentatul cu bombă care a ucis un afacerist la Arad, procurorii nu au vreun suspect. Ioan Crișan a murit ars de viu după ce mașina în care se urcase a explodat.

Anchetatorii au stabilit traseul victimei în perioada de interes şi i-au fost analizate afacerile derulate, inclusiv cele de cămătărie, fără a fi descoperită vreo sursă de conflict.

Nu s-au confirmat informațiile cum că omul de afaceri ar fi fost implicat în activități de crimă organizată.

În acest caz, au fost audiate peste 400 de persoane şi s-au făcut multiple percheziții și expertize. Deocamdată, fără vreun rezultat.

Un tânăr elev al Aeroclubului din Târgu Mureş a ajuns în stare gravă la spital după ce paraşuta nu s-a deschis în timpul unui salt. După ce a căzut de la zeci de metri înălțime, băiatul este în comă indusă, cu multiple răni grave. Până la finalizarea anchetei, toate salturile cu parașuta au fost suspendate la nivel național.

Cadavrul unui adolescent cu dizabilități a fost găsit ascuns într-o anexă din curtea unei gospodării într-o zonă izolată din Sighetu Marmației. Vecinii bănuiesc că tatăl ar fi ascuns moartea băiatului pentru a putea încasa alocația și pensia de îngrijire.

La audieri, bărbatul a recunoscut că acesta ar fi murit de câteva zile, dar n-a avut bani de înmormânare. Fratele băiatului a suferit un șoc și a fost preluat de Protecția Copilului.

O comisie tehnică face verificări după ce un tren al metroului bucureștean a rămas blocat în tunel aproape de stația Piaţa Romană, marți, iar un fum dens a invadat unul dintre vagoane. Aproape 200 de călători au fost evacuaţi prin galerie. 25 dintre aceștia au avut nevoie de îngrijiri medicale, doi fiind transportați la spital.

Circulația pe magistrala care traversează Capitala de la nord la sud a fost perturbată toată ziua.

La 18 ani de la dezastrul de la Mihăilești, victimele au fost comemorate. Explozia unui camion încărcat cu azotat de amoniu a ucis 18 persoane, între care 7 pompieri care interveneau la fața locului și 2 jurnaliști.

Judecătoarea Corina-Alina Corbu, actual preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, este singurul candidat  înscris în procedura de ocupare a acestei funcţii, potrivit listei publicate de Consiliul Superior al Magistraturii. Termenul pentru depunerea candidaturilor a expirat. Până pe data de 2 iunie, trebuie depus proiectul privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere.

Ministerul Apărării Naţionale a informat că activităţile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forţelor Aeriene Române au fost reluate, pentru o perioadă de aproximativ un an.

Aparatele vor fi întrebuinţate, până la data de 15 mai 2023, exclusiv pentru executarea misiunilor specifice Serviciului de Luptă Permanent Poliţie Aeriană şi pentru menţinerea antrenamentului de zbor al piloţilor selecţionaţi în scopul continuării utilizării acestui tip de aeronavă. După această dată, aeronavele de acest tip urmează a fi scoase din serviciul Forţelor Aeriene Române.

Ridicarea unei centrale nucleare de mici dimensiuni a generat păreri împărțite la Doicești, localitatea dâmbovițeană aleasă de guvern pentru acest proiect energetic. Unii săteni salută oportunitatea apariției de locuri de muncă. Alții se tem de riscuri.

Autoritățile dau asigurări că tehnologia americană este una sigură. La Politehnica bucureșteană, va fi adus un simulator pentru pregătirea personalului viitoarei centrale.

Termenul limită pentru depunerea Declaraţiei Unice (DU) privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 112) este 25 mai, inclusiv, amintește Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Documentul se completează şi se depune de persoanele fizice care, în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Sindicaliștii consideră insuficiente măsurile sociale anunțate de coaliția de guvernare.

Noul pachet convenit de PNL, PSD și UDMR prevede acordarea unui sfert din majorarea salarială cuvenită bugetarilor, dar care a fost înghețată în 2019, a amintit – la Europa FM – liderul Confederației Sindicale Cartel Alfa. Potrivit lui Bogdan Hossu, executivul ar fi trebuit să scadă impozitul pe muncă.

Reprezentând interesele a peste 300.000 de angajați, trei sindicate din învățământ vor organiza, miercuri, un pichet în Piaţa Victoriei, în fața sediului Guvernului.

Pe lângă revendicările salariale restante, nemulțumire stârnește și lipsa acută de personal nedidactic. Cei care ocupă în prezent aceste posturi nu beneficiază de sporuri pentru condiţiile de muncă, iar orele lucrate peste program nu sunt plătite suplimentar.

Coaliția de guvernare a anunțat, săptămâna aceasta, că nu mai permite angajări la stat din iulie. La protestul angajaților din educație, care va începe la ora 11.00, și-au anunțat prezența 500 de sindicaliști.

La acțiuni de stradă se gândesc și lucrătorii poștali.

Sindicaliștii de la metrou au pichetat ministerul Transporturilor, marți, și au cerut creșterea salariilor, amenințând, în caz contrar, cu greva generală.

Sub semnul întrebării este pusă și varianta amânării, pentru o perioadă de 9 luni, a plății ratelor la bănci pentru persoanele fizice și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare.

Potrivit premierului Nicolae Ciucă, costurile suplimentare vor fi amortizate în timp.

Economia României este dezechilibrată, atrag atenția analiștii, care sunt sceptici în capacitatea de a ține inflația în frâu. Efectele războiului din Ucraina abia de acum încolo se vor vedea în cifre, a avertizat – la Europa FM – Adrian Mitroi, profesor la Academia de Studii Economice.

Liderii coaliției susțin că măsurile sociale vor fi acoperite prin reduceri de cheltuieli cu 10%, îmbunătățirea colectărilor la buget și a fondurilor comunitare.

Din opoziție, Uniunea Salvați România susține că strategia guvernului este “jenantă, decuplată de realitate și care va duce țara în faliment”.

Soldat cu mii de victime și pagube de sute de miliarde de euro, războiul din Ucraina intră cea de-a patra lună.

Încrederea președintelui rus Vladimir Putin într-o victorie rapidă s-a năruit în faţa rezistenţei acerbe a ucrainenilor. Planul de a cuceri capitala Kiev și de a înlătura regimul lui Volodimir Zelenski a fost abandonat. Liderul ucrainean ar fi supraviețuit mai multe tentative de asasinat în ultimele săptămâni.

În prezent, ruşii depun eforturi să pună stăpânire pe regiunea Donbas, formată din provinciile estice Doneţk şi Luhansk, adică aproape un sfert din suprafața Ucrainei.

Invadatorii au cucerit oraşul contestat Svitlodarsk, unde au arborat steagul rusesc, a declarat Pavlo Kyrylenko, şeful administraţiei militare regionale din Doneţk. Potrivit lui, situația se agravează “ de la o oră la alta”.

Bătăliile actuale urmează capitulării, săptămâna trecută, a garnizoanei ucrainene din portul Mariupol, după aproape trei luni de asediu asupra oțelăriei Azovstal. Cei peste 2.000 de luptători sunt ținuți prizonieri. Orașul a fost cucerit doar după ce a fost distrus în mare parte.

Deși nu și-a atins obiectivul în regiune, armata rusă controlează acum o porţiune neîntreruptă din estul şi sudul Ucrainei.

Uniunea Europeană a aprobat, marți, cea de-a patra tranşă de asistenţă militară acordată Kievului, în valoare de jumătate de miliard de euro. Elveţia va organiza, în iulie, o conferinţă privind reconstrucţia Ucrainei.

Prezent la Forumul Economic de la Davos, preşedintele elveţian, Ignazio Cassis, a anunțat că a trimis invitații către 40 de cancelarii ale lumii.

Conferinţa se va concentra pe refacerea infrastructurii ucrainene, care este devastată de război, precum şi pe redresarea economică.

În Rusia, liderul de la Kremlin își continuă lupta cu disidența.

Dus în fața instanței marți, la procesul de apel care i-a confirmat pedeapsa de 9 ani, opozantul Alexei Navalnîi l-a atacat dur pe liderul de la Kremlin.  „Este un război stupid lansat de (Vladimir) Putin. Construit pe minciuni. Un nebun şi-a înfipt ghearele în Ucraina”, a spus acesta în sala de judecată.

Noua sentinţă, pentru presupusă fraudă şi dispreţ față de justiție, presupune transferul lui Alexei Navalnîi într-un alt centru de detenţie, cu un regim mult mai sever. Susținătorii opozantului se tem pentru viața acestuia.

În 2020, Alexei Navalnîi a supraviețuit otrăvirii cu o neurotoxină, fiind tratat în Germania.

Moscova se declară îngrijorată că susţinători ai săi sunt ”persecutaţi”, făcând referire la reținerea fostului președinte moldovean Igor Dodon.

Purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a admis că problema este una internă a Republicii Moldova.

Susținător deschis al politicilor lui Vladimir Putin, Igor Dodon este acuzat de trădare şi îmbogăţire ilicită.

Aliații săi politici invocă un spectacol televizat, pus în scenă în ziua în care președinta Maia Sandu a împlinit 50 de ani.

Locuința lui Igor Dodon a fost percheziționată timp de mai multe ore, fiind găsite sume mari de bani. Anchetatorii spun că un suspect, fără a-i dezvălui identitatea, a încercat să “înghită” probe.

În 2019, în spațiul public au apărut imagini în care oligarhul Vlad Plahotniuc îi înmâna fostului președinte o sacoșă în care s-ar fi aflat bani destinaţi socialiştilor.

Afaceristul fugar este dat în urmărire de autoritățile de la Chișinău.

Din spatele gratiilor, Igor Dodon s-a declarat nevinovat.

Kremlinul l-a renegat pe reprezentantul său demisionar la Organizația Națiunilor Unite. Boris Bondarev s-a dezis de regimul de la Moscova în semn de protest față de invadarea Ucrainei în urmă cu 3 luni.

Economia Rusiei se prăbuşeşte pe măsură ce exporturile scad din cauza războiului, potrivit Business Insider. Analiștii se aşteaptă ca PIB-ul ţării conduse de Vladimir Putin să piardă 30%. Excedentele de cont curent ale Rusiei era „masive”, ceea ce înseamnă că aceasta exporta mult mai mult decât importa.

Finlanda şi Suedia își trimit emisari la Ankara, miercuri, în încercarea de a convinge Turcia să încuviințeze cererile celor două naţiuni scandinave de aderare la Alianţa Nord-Atlantică.

Guvernele de la Helsinki și Stockholm au decis să renunțe la neutralitatea lor tradițională după ce Rusia a invadat Ucraina.

Preşedintele turc s-a declarat ”hotărât” să se opună aderării Finlandei şi Suediei, acuzându-le că au refuzat extrădarea unor presupuși teroriști, care în realitate sunt opozanți ai lui Recep Erdogan.

Invocând războiul din Ucraina și efectele economice ale acestuia, premierul Ungariei a decretat o nouă stare de urgență. Cabinetul lui Viktor Orban ar urma să guverneze prin decrete, spre nemulțumirea opoziției. Starea de urgență a mai fost instituită în Ungaria în timpul crizei migranților din Siria și în timpul pandemiei.

Comisia Europeană a denunţat, de altfel, o continuă deteriorare a statului de drept în Ungaria. Executivul comunitar îşi exprimă îngrijorarea faţă de lipsa de independenţă autorităţii de reglementare a presei de la Budapesta şi de folosirea programului-spion Pegasus de către autorităţile ungare.

Germania cere o anchetă transparentă după ce regimul chinez a fost acuzat că a creat un sistem secret de lagăre de detenţie şi închisori pentru etnicii musulmani uiguri şi alte minorităţi de sorginte turcă.  Berlinul susține că există “noi dovezi ale unor încălcări foarte grave ale drepturilor omului în regiunea chineză Xinjiang”.

O scurgere de date din computere guvernamentalede la Beijing a dezvăluit dictatea unor pedepse grele cu închisoarea pentru “orice semn de credinţă islamică”.

Partidul comunist chinez a admis existența unor centre de prevenire a terorismului, separatismului şi radicalismului religios în Xinjiang, regiune de la graniţa cu Asia Centrală.

Beijingul a dezmințit, însă, acuzaţiile Occidentului de muncă forţată, genocid şi încălcări ale drepturilor omului şi a cerut, în mod repetat, altor state să nu se amestece în afacerile interne ale Chinei.

Poliția federală americană susține că a dejucat un complot de asasinare a fostului preşedinte George W. Bush.
Potrivit FBI, planul era coordonat de un cetăţean irakian.

Coreea de Nord a lansat, în interval de o oră, 3 rachete balistice în largul coastelor sale estice, la doar o zi după ce președintele american și-a încheiat prima sa vizită în Asia.

Joe Biden și omologul sud-coreean au convenit o intensificare a cooperării militare pentru a descuraja regimul de la Phenian.

La Seul, miercuri este programată o reuniune a Consiliului Național de Securitate. Una dintre rachetele balistice trase de nord-coreeni ar fi fost intercontinentală.

Fostul ministrul de Finanţe al Afganistanului a ajuns şofer de taxi în Statele Unite. Khalid Payenda a fugit din ţară de frica talibanilor, reveniți la putere, în 2021, după retragerea precipitată a americanilor și a aliaților de pe acest front de război.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a fost reales în funcţia de directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății. Vizibil emoționat, etiopianul s-a descris drept “un copil al războiului”.

Tedros Adhanom Ghebreyesus nu a avut contracandidat la conducerea OMS.

Prinţul Charles al Marii Britanii se va afla, miercuri, la Bucureşti.

Moștenitorul Coroanei Britanice se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis și cu Margareta, Custodele Coroanei României.

Selecţionerul Edward Iordănescu a convocat 30 de jucători pentru cele 4 partide pe care naţionala de fotbal le va disputa luna viitoare, în Liga Naţiunilor.

Gazeta Sporturilor a remarcat absența din lot a lui Eric Bicfalvi și a lui Ciprian Deac, jucători cu prestații foarte bune în ultimul sezon. Alternative sunt Denis Alibec și Sergiu Hanca, la care antrenorul apelează deși cifrele lor sunt mult sub ale titularilor.

Primul meci al României va fi la pe 4 iunie, la Podgorica, în Muntenegru, apoi pe 7 iunie, la Zenica, în Bosnia – Herţegovina.

Pe teren propriu, tricolorii vor evolua pe 11 și 14 iunie, cu Finlanda, respectiv Muntenegru.

Naționala de tineret (U21) începe pregătirea pentru EURO 2023. Elevii lui Florin Bratu au programate două meciuri test, în iunie, cu Georgia și Slovacia.

Fără contracandidat, Gino Iorgulescu a fost reales la șefia Ligii Profesioniste de Fotbal. Toată conducerea LPF a fost reconfirmată cu unanimitate de voturi.

Forul are ca obiectiv creșterea numărului de spectatori pe stadioane și încheierea unui nou contract pentru cedarea drepturilor de televizare a meciurilor.

Cu un hatrick în finala Ligii Campionilor, francezul Karim Benzema poate  doborî unul din recordurile competiției continentale. Startul lui Real Madrid a marcat 15 goluri în actuala ediție, cu două mai puţine decât performanţa de acum 8 ani a portughezului Cristiano Ronaldo.

La Roland Garros, Simona Halep (19 WTA) s-a calificat, cu emoții, în turul secund, trecând de nemțoaica Nastasja Schunk, o tânără jucătoare aflată pe locul 165 WTA.

Tot în runda inaugurală, Irina Begu a învins-o pe italianca Jasmine Paolini.

În schimb, Irina Bara și Mihaela Buzărnescu au fost eliminate.

Vremea se va încălzi, devenind, local, călduroasă în regiunile vestice și sud-vestice, astfel că temperaturile maxime se vor încadra între 23 și 32 de grade; excepție va face zona litoralului și a deltei unde vremea se va menține răcoroasă, cu valori diurne de 17…21 de grade. În vestul, centrul și nordul țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată ce se va manifesta prin înnorări, averse și frecvente descărcări electrice, pe arii mai extinse în a doua parte a zilei și noaptea. Ploile vor avea și caracter torențial, izolat în nord-vest cantitățile de apă vor fi însemnate, vor fi căderi de grindină și posibil vijelii. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar fenomene specifice instabilității atmosferice vor fi doar izolat. Vântul va avea intensificări temporare la munte, în Moldova, Dobrogea și în estul Munteniei, dar și asociat ploilor.

La București, vremea va fi frumoasă și se va încălzi. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 28…29 de grade.

La munte, vremea se va încălzi, dar va fi în general instabilă. În special după orele amiezii și noaptea, pe arii relativ extinse, vor fi înnorări temporar accentuate, averse și frecvente descărcări electrice. Ploile vor avea și caracter torențial, pe arii restrânse cantitățile de apă vor fi însemnate și vor fi condiții pentru căderi de grindină. Vântul va avea unele intensificări pe creste, dar de scurtă durată și asociat averselor.

Pe litoral, vremea va fi în general frumoasă și se va încălzi. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare (rafale de 40 – 50 km/h). Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 17 și 20 de grade. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 15 și 18 grade.

Infomania este cea mai ascultată emisiune matinală a unui radio privat în intervalul orar 6.00-7.00, cu peste 300.000 de ascultători la nivel național. Mulțimim pentru fidelitate!