Confidenţialitate

3 luni de război în Ucraina: Ucrainenii se apără puternic, iar țara rezistă împreună cu președintele, vizat de mai multe tentative de asasinare | AUDIO

Trei luni de război în Ucraina – iar țara vecină rezistă, cu tot cu președinte, vizat de mai multe tentative de asasinare. Rusia susținea că va cuceri Ucraina în 3 zile. De asemenea, serviciile de informații străine estimau că în 3 zile Ucraina ar fi urmat să se predea. Bomdardamentele continuă – la fel și crimele comise de ruși asupra civililor.

Rusia a crescut intensitatea operațiunilor sale în regiunea Donbas și încearcă să încercuiască orașele Severodonetsk, Lisceansk și Rubijne. Bătălia pentru Severodonetsk devine un punct central al războiului. Este unul dintre puținele orașe importante din estul regiunii Lugansk care este încă sub controlul Kievului.

Sunt datele actualizate de ministerul britanic al Apărării, care subliniază că o eventuală capturare a Severodonetskului ar duce la ocuparea întregii regiuni Lugansk de către Rusia. Ucrainenii se apără puternic, dar se anunță confruntări prelungite.

3 luni de război în Ucraina

Sursa foto: Shutterstock

Rușii pregătesc o nouă ofensivă asupra orașului Sloviansk

Forţele ruse încearcă să-şi apere poziţiile de la nord de Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina. Se pregătește o nouă ofensivă asupra oraşului Sloviansk, situat la sud.

Ministerul Apărării din Mare Britanie: Bilanțul deceselor Rusiei în 3 luni, similar cu cel al Uniunii Sovietice în cei 9 ani de război în Afganistan

Ministerul Apărării din Marea Britanie arată că în primele trei luni ale invaziei „Rusia a înregistrat probabil un bilanţ al deceselor similar cu cel al Uniunii Sovietice în timpul celor nouă ani de război în Afganistan”.

„O combinaţie de tactici slabe, acoperire aeriană limitată, lipsă de flexibilitate şi o strategie de comandă ce riscă să sporească eşecul şi să repete greşelile a condus la această rată a pierderilor ridicată, ce continuă să crească în ofensiva din Donbas”, arată oficialii Ministerului britanic.

Colaj foto cu refugiatii din Ucraina

Sursa foto: Shutterstock

20 de state au aprobat transporturi de arme către Kiev

Între timp, Ucraina așteaptă sprijin din partea unei alianţe a ţărilor occidentale. 20 de state au aprobat transporturi de arme către Kiev. Grecia, Italia şi Polonia au convenit să trimită sisteme de artilerie, anunță şeful Pentagonului, în timp ce Danemarca a promis rachete.

Sursa foto / Colaj: Shutterstock

Citește și: Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova, a fost reținut de procurori

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.