Confidenţialitate

INFOMANIA • 23 mai 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După ce a raportat 4 cazuri în ultima săptămână, Belgia devine prima țară care introduce o carantină obligatorie de trei săptămâni pentru pacienții cu variola maimuței. Cei care au intrat în contact contact cu persoane bolnave nu sunt obligați să se autoizoleze, dar trebuie să rămână vigilenți.

Potrivit medicilor belgieni, riscul unui focar extins în țară este, totuși, scăzut.

Israelul şi Elveţia sunt ultimele ţări care au confirmat cazuri de variolă a maimuţei. 14 state au raportat focare până acum în Europa, America de Nod şi Australia.

Răspândirea i-a luat prin surprindere pe specialiști. Organizația Mondială a Sănătății estimează că vor urma și alte contaminări. Potrivit OMS, “datele disponibile sugerează că transmiterea de la om la om se face prin contact fizic apropiat”, anume prin fluide corporale, particule de transpiraţie sau contact direct cu obiecte.

Endemică în Africa, variola maimuței se manifestă prin febră însoţită imediat de erupţii cutanate, mai ales în zona feţei. Boala are, de obicei, forme uşoare şi, în majoritate, pacienții se recuperează în câteva săptămâni.

România nu a înregistrat nici măcar vreo suspiciune de îmbolnăvire, a precizat Ministerul Sănătăţii, reacționând la un zvon răspândit pe internet. În realitate, era vorba de un caz de varicelă în orașul sucevean Rădăuți.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că vor fi cumpărate câteva sute de doze de vaccin antivariolic, pentru a avea un stoc de siguranță și care să le fie administrat persoanelor care intră în contact cu bolnavii.

Deşi nu există un ser specific pentru variola maimuţei, mai multe guverne au în plan să îşi fac rezerve de vaccinuri împotriva variolei umane, care au o eficienţă de aproximativ 85% în prevenirea infecţiei, deoarece cele două virusuri sunt destul de asemănătoare.

Se menține aglomerația în Vama Siret. Șoferii de camioane așteaptă mai mult de 12 ore pentru a intra în Ucraina. Se caută soluții la această situație, care se prelungește.

Consiliului Județean Suceva a propus redeschiderea mai multor puncte de frontieră comună.

După izbucnirea războiului în Ucraina, traficul rutier pe la frontiera româno-ucraineană a crescut de 6 ori.

Pentru a permite contraofensive pe mai multe fronturi de război, Parlamentul ucrainean a prelungit starea de mobilizare generală cu 3 luni. Kievul așteaptă arme suplimentare de la aliații europeni.

Preşedintele Volodimir Zelenski a semnat pentru prima dată decretul legii marțiale la data de 24 februarie, ziua invaziei militare ruse.

La 88 de zile de atunci, se dau lupte grele în jurul oraşelor ucrainene Severodoneţk şi Lisiceansk din regiunea Lugansk. Poziţii ale trupelor ucrainene din zona aflată de-a lungul întregii linii a frontului sunt bombardate de artileria rusă. Tiruri de artilerie şi bombardamente au fost de asemenea raportate în regiunea Doneţk.

Kievul a exclus orice armistițiu care ar implica cedarea de teritorii sau prezența permanentă a forţelor ruse în zonele pe care le-au ocupat. Preşedintele polonez a devenit primul şef de stat străin care s-a adresat de la tribuna Radei Supreme de la Kiev de la începutul războiului.

“Ucraina trebuie să-şi decidă singură viitorul”, a spus în Andrzej Duda, care a reafirmat susținerea țării sale “până la victoria finală”. Polonia găzduiește peste trei milioane de refugiaţi ucraineni.

Lituania a renunţat complet, începând de duminică, la importurile de energie din Rusia, incluzând petrol, gaze naturale și electricitate.

„Trebuie să încetăm să mai finanțăm mașina de război rusă”, a declarat ministrul lituanian al Energiei. Nevoia de electricitate va trebui acoperită prin producţia locală de energie verde.

Fost satelit sovietic, Lituania este membru al Alianței Nord-Altantice și un aliat puternic al Ucrainei.

Preşedintele american a ajuns în Japonia, ultima etapă a primului său turneu în Asia, menit să contrabalanseze influența crescândă a Chinei în regiune.

Joe Biden are programate întrevederi, luni, premierul Fumio Kishida şi împăratul Naruhito. Liderul de la Casa Albă va participa, mai apoi, la un summit ce reunește diplomați din SUA, Japonia, India şi Australia.

Aflat în weekend la Seul, unde și-a reafirmat sprijinul pentru Coreea de Sud, Joe Biden a spus că este “pregătit” pentru un eventual test nuclear al nord-coreenilor, dar a adăugat că este deschis unui dialog cu regimul de la Phenian.

Coreea de Nord, a cărei populaţie nu este vaccinată împotriva Covid, se confruntă în prezent cu o criză sanitară, raportând peste 2 milioane și jumătate de infecții şi zeci de decese.

Fostul ministru Elena Udrea protestează din arestul Poliției bulgare. Prin intermediul unui mesaj online, fugara se plânge că este arestată ilegal, invocând că dintre toate dosarele similare, doar ei i s-a respins contestația în anulare.

La mijlocul săptămânii trecute, judecătorii bulgari au amânat, din nou, pronunţarea în procesul privind extrădarea Elenei Udrea. Până atunci, fostul ministru rămâne în spatele gratiilor la Sofia.

În orașul gorjean Novaci, un șofer a fost arestat preventiv după ce a refuzat să oprească la semnalul unui poliţist şi l-a lovit pe acesta cu maşina, fugind mai apoi. Individul este acuzat de ultraj.

Poliția Capitalei face cercetări după ce un motociclist a înjunghiat două persoane aflate într-o mașină care l-ar fi șicanat în zona fântânii Miorița. Toți 3 au ajuns la spital.

Anchetatorii analizează filmările de pe camerele de supraveghere din zonă.

Mai mulți copii din Cluj-Napoca au scăpat teferi după ce un tobogan gonflabil aflat într-un parc de joacă s-a răsturnat din cauza vântului puternic. Micuții au căzut de la mare înălțime. S-a intervenit pentru ancorarea instalației.

Poliția Locală Cluj va verifica și alte locuri din oraș unde funcționează asemenea tobogane gonflabile.

Garda de coastă a Greciei a salvat aproape 30 de migranţi aflaţi într-o ambarcaţiune care s-a răsturnat în Marea Egee, în largul insulei Rhodos, din cauza vântului foarte puternic. O fetiţă se afla la bordul vasului.

Grecia şi-a sporit semnificativ controlul de-a lungul strâmtorilor dintre insulele greceşti şi Turcia în ultimii ani.

Nou premier ales al Australiei, laburistul Anthony Albanese a depus, luni, jurământul. Echipa sa va fi, într-o primă etapă, una restrânsă.

Anthony Albanese a promis că va transforma Australia într-o ”superputere” a energiilor regenerabile.

Analiștii estimează că va dura ceva timp până când se va încheia atribuirea mandatelor în parlament, din cauza sistemului electoral complicat al Australiei.

În Afganistan, prezentatoarele tv au apărut, duminică, cu feţele acoperite. Ministerul taliban al moravurilor a emis, joi trecută, un decret în acest sens.

La începutul acestei luni, regimul afgan a ordonat ca toate femeile care apar în public să poarte îmbrăcăminte din cap până în picioare, care să lase la vedere doar ochii.

Ministerul Culturii de la Kabul a anunţat că politica este “definitivă şi nenegociabilă”.

Big Ben se pregătește să dea, din nou, ora exactă la Londra. Lucrările de restaurare la turnul şi celebrul său orologiu din capitala britanică sunt aproape finalizate după 5 ani.

Cadranele emblematice ale ceasului au fost readuse la culoarea lor originală – albastru prusac – după ce experţii au descoperit nuanţa sub mai multe straturi de vopsea neagră.

Învingătoare pe terenul Sassuolo cu 3-0, AC Milan este noua campioană a Italiei. Cu Ciprian Tătăruşanu în lot, „rossonerii” au pus capăt unei așteptări de 11 ani.

AC Milan a încheiat actuala ediție de Serie A cu un avans de două puncte în fața marii rivale Inter Milano, care era deţinătoarea titlului.

Pentru a patra oară în ultimii 5 ani, Manchester City a câştigat campionatul Angliei după ce s-a impus, pe teren propriu, cu 3-2, în fața Aston Villa în ultima etapă.

Echipa antrenată de Pep Guardiola a întors scorul pe final de meci și încheie sezonul de Premier League cu 93 de puncte, cu unul mai mult decât Liverpool.

FCSB a câştigat ultimul derby al play-off-ului şi al sezonului de Liga 1, învingând campioana CFR Cluj cu 3-1.

Bucureștenii au reușit o victorie de palmares, încheind sezonul la un punct în urma ardelenilor. Întrucât meciul era fără miză, CFR și-a menajat cei mai mulți dintre titulari.

Luni, de la 20 și 30 de minute, FC Argeș și FC Voluntari se înfruntă în ultimul meci al sezonului.

CSM Bucureşti a câştigat Cupa României la handbal feminin, după ce a învins pe SCM Râmnicu Vâlcea cu scorul de 34-26 (14-15) în finala disputată în Sala Sporturilor din Mioveni.  Bucureştencele își trec în palmares a cincea cupă.

În finala mică, Măgura Cisnădie s-a impus, neaşteptat, în fața CS Rapid, cu 23-22 (10-10).

Laura Ilie s-a clasat pe locul secund în proba de puşcă aer comprimat 10 metri în finala Grand Prix-ul de tir sportiv de la Granada (Spania).

Dublă campioană europeană, sporiva de la CS Dinamo a condus până la ultimele focuri ale meciului pentru aur.

Prezența la această competiție contează în calificarea la următoarele Jocuri Olimpice, care se vor desfășura la Paris în 2024.

Cătălin Chirilă a câștigat medalia de argint la Cupa Mondială de kaiac-canoe. Legitimat la clubul Steaua, sportivul s-a clasat pe locul al doilea în finala de 1.000 de metri cu timpul de 3 minute și 48 de secunde. Diferența față de primul loc, ocupat de cehul Martin Fuksa, a fost de doar o secundă.

La actuala ediție găzduită de Cehia, Cătălin Chirilă a mai câștigat o medalie de bronz.

Sorana Cîrstea (26 WTA) s-a calificat în turul secund al turneului de tenis de la Roland Garros. Românca a trecut de nemțoaica Tatjana Maria (107 WTA) și o va întâlni în runda următoare pe americanca Sloane Stephens.

În schimb, Gabriela Ruse (52 WTA) a fost eliminată de belgianca Elise Mertens (33 WTA).

Luni, la orele prânzului, Ana Bogdan (91 WTA) va juca împotriva bielorusei Victoria Azarenka (15 WTA). După ora 17.00, Irina Begu (62 WTA) se va duela cu italianca Jasmine Paolini (57 WTA).

Marți, pe zgura pariziană vor debuta Simona Halep și Irina Bara.

Max Verstappen a câștigat MP de Formula 1 al Barcelonei.

Vremea va deveni răcoroasă în nordul, centrul și nord-estul țării, iar în rest valorile termice se vor situa în jurul mediilor specifice datei. Cerul va fi variabil, cu înnorări și averse slabe, local în jumătatea de nord-est a teritoriului. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe crestele Carpaților Meridionali, iar la intensități și pe areale mai mici, în celelalte regiuni. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 17 și 29 de grade.

La București, valorile termice se vor situa în jurul celor normale pentru această dată. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări mai ales după-amiaza, când vor fi condiții pentru averse slabe. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi în jur de 25 de grade.

La munte, cerul va fi variabil, cu înnorări și averse slabe ziua, local în Carpații Orientali și Meridionali și izolat în rest. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe crestele Carpaților Meridionali.

Pe litoral, valorile termice vor continua să scadă, asfel că vremea va deveni răcoroasă. Cerul va fi temporar noros în timpul zilei, când trecător vor fi averse și posibil descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în prima parte a intervalului. Temperaturile maxime se vor situa între 17 și 19 grade, iar cele minime vor fi de 12…13 grade. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 14 și 17 grade.