Confidenţialitate

Ucraina prelungește cu 3 luni starea de mobilizare generală

Pentru a permite contraofensive pe mai multe fronturi de război, Parlamentul ucrainean a prelungit starea de mobilizare generală cu 3 luni. Kievul așteaptă arme suplimentare de la aliații europeni.

Preşedintele Volodimir Zelenski a semnat pentru prima dată decretul legii marțiale la data de 24 februarie, ziua invaziei militare ruse.

La 85 de zile de atunci, se dau lupte grele în jurul oraşelor ucrainene Severodoneţk şi Lisiceansk din regiunea Lugansk. Poziţii ale trupelor ucrainene din zona aflată de-a lungul întregii linii a frontului sunt bombardate de ruși. Tiruri de artilerie au fost, de asemenea, raportate în regiunea Doneţk.

Kievul a exclus orice armistițiu care ar implica cedarea de teritorii sau prezența permanentă a forţelor ruse în zonele pe care le-au ocupat.

Preşedintele polonez a devenit primul şef de stat străin care s-a adresat de la tribuna Radei Supreme de la Kiev de la începutul războiului.

“Ucraina trebuie să-şi decidă singură viitorul”, a spus în Andrzej Duda, care a reafirmat susținerea țării sale “până la victoria finală”.

Polonia găzduiește peste trei milioane de refugiaţi ucraineni.