Confidenţialitate

OMS: E posibil să apară și alte cazuri de variola maimuței. În România, nu a fost înregistrată nicio îmbolnăvire

Organizația Mondială a Sănătății anunță că se așteaptă să continue să apară și alte cazuri de variola maimuței, o boală care a fost detectată în ultimele zile în 14 țări.

Până acum au fost confirmate 92 de îmbolnăviri în lume, alte 28 fiind considerate suspecte. Cazuri pozitive au fost confirmate, printre altele, în Franța, Germania, Marea Britanie sau Spania. Pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuţei sau suspiciune de îmbolnăvire, a precizat ministerul Sănătății.

Organizația Mondială a Sănătății vine cu informații și recomandări în ceea ce privește variola maimuței.

Variola maimuței nu se răspândește ușor, cum este de pildă cazul Covid-19, și necesită contact apropiat între persoane.

Pacienții au prezentat erupții cutanate, alături de febră, dureri în gât și leziuni la nivelul ochilor. OMS subliniază că oricine face o erupție neobișnuită ar trebui să consulte medicul.

Experții în sănătate recomandă persoanelor care prezintă simptome să se autoizoleze în primă fază.

Spalatul pe mâini cu apă și săpun, dar și utilizarea deinfectantului ajută la scăderea riscului de îmbolnăvire.

Un vaccin a fost aprobat pentru prevenirea variola maimuței, însă și vaccinul tradițional împotriva variolei oferă protecție.

Deși calea exactă de transmitere nu este clară încă, contactul intim, poate fi un factor important. Majoritatea cazurilor recente au fost descoperite în clinicile pentru boli cu transmitere sexuală.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.