Confidenţialitate

Belgia, prima țară care introduce carantina obligatorie pentru pacienții cu variola maimuței

După ce a raportat 4 cazuri în ultima săptămână, Belgia devine prima țară care introduce o carantină obligatorie de trei săptămâni pentru pacienții cu variola maimuței. Cei care au intrat în contact contact cu persoane bolnave nu sunt obligați să se autoizoleze, dar trebuie să rămână vigilenți.

Potrivit medicilor belgieni, riscul unui focar extins în țară este, totuși, scăzut.

Israelul şi Elveţia sunt ultimele ţări care au confirmat cazuri de variolă a maimuţei. 14 state au raportat focare până acum în Europa, America de Nod şi Australia.

Răspândirea i-a luat prin surprindere pe specialiști. Organizația Mondială a Sănătății estimează că vor urma și alte contaminări. Potrivit OMS, “datele disponibile sugerează că transmiterea de la om la om se face prin contact fizic apropiat”, anume prin fluide corporale, particule de transpiraţie sau contact direct cu obiecte.

Endemică în Africa, variola maimuței se manifestă prin febră însoţită imediat de erupţii cutanate, mai ales în zona feţei. Boala are, de obicei, forme uşoare şi, în majoritate, pacienții se recuperează în câteva săptămâni.

România nu a înregistrat nici măcar vreo suspiciune de îmbolnăvire, a precizat Ministerul Sănătăţii, reacționând la un zvon răspândit pe internet. În realitate, era vorba de un caz de varicelă în orașul sucevean Rădăuți.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că vor fi cumpărate câteva sute de doze de vaccin antivariolic, pentru a avea un stoc de siguranță și care să le fie administrat persoanelor care intră în contact cu un bolnavii.

Deşi nu există un ser specific pentru variola maimuţei, mai multe guverne au în plan să îşi fac rezerve de vaccinuri împotriva variolei umane, care au o eficienţă de aproximativ 85% în prevenirea infecţiei, deoarece cele două virusuri sunt destul de asemănătoare.