Confidenţialitate

INFOMANIA • 15 martie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | AUDIO

  • Au fost momente de panică, în noaptea de duminică spre luni, la Spitalul de Psihiatrie din orașul maramurșean Cavnic. Un incendiu a izbucnit la etajul al treilea al unității. Cele aproape 70 de persoane au fost evacuate. Pompierii intervin pentru a stinge flăcările.
  • De duminică, au intrat în vigoare noile măsuri impuse prin prelungirea stării de alertă. Restricţia pentru circulaţia pe timp de noapte se aplică, de acum, începând cu ora 22.00. Totodată, unitățile de cazare din stațiunile montane pot primi turiști în limita a cel mult 70% din capacitate.
  • Premierul le-a cerut managerilor de spitale să suplimenteze cu 200 numărul paturilor din secțiile de Terapie Intensivă pentru bolnavii Covid, până la un total de 1.600. Duminică, a fost depășit pragul a 1.200 pacienți în stare gravă. Florin Cîțu a solicitat şi identificarea unor noi spitale care ar putea trata cazuri de Covid. Atât în Capitală, cât și în țară, numărul în creștere de infectări pune o presiune tot mai mare pe unitățile de Terapie Intensivă și pe cadrele medicale deopotrivă. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, ne-a explicat că medicii sunt obligați să facă, din nou, transferuri între oraș. Duminică, au fost raportate aproape 4.400 de noi cazuri, din care 1.100 numai în București. În ultima săptămână, au fost cu 5.000 mai multe contaminări față de săptămâna precedentă. Numărul cazurilor active la nivel național este similar cu cel de acum două luni, de peste 54.000. Bucureștiul și 7 județe sunt în scenariul roșu.
  • Într-un interviu pentru Europa FM, noul prefect al Capitalei a spus că se încearcă evitarea unei carantinări a orașului. Dacă, totuși, acest lucru nu va fi posibil, Alin Stoica vrea ca autoritățile se fie pregătite pentru un asemenea scenariu. Prefectul va discuta, luni, cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică și cu cei ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență despre evoluția epidemiologică locală. Rata de infectare se apropie, la momentul actual, de 4 cazuri la mia de locuitori.
  • În campania de vaccinare, luni începe o nouă etapă (a treia), la care orice persoană cu vârste peste 16 ani se poate înscrie, online sau telefonic, pe lista de așteptare. Totuși, întâietate vor avea în continuare vârstnicii de peste 65 de ani, bolnavii cronic și angajații din domeniile considerate esențiale. Pe măsură ce se eliberează locuri în centrul de vaccinare ales, cei aflați pe listă vor fi înștiințați prin SMS. Termenul de confirmare a prezenței este de 24 de ore. Totodată, prioritare vor fi imunizările în orașele unde unde rata de infectare depășește 4,5 la mia de locuitori. Aseară, autoritățile au spus că, din cauza unei actualizări necesare, nu sunt excluse blocaje ale aplicației de înscriere la vaccinare. Nimeni nu poate alege serul cu care să fie imunizat. O nouă tranşă de vaccin Pfizer/BioNTech ajunge, luni, în țară. Cele aproape 225.000 de doze vor fi distribuite centrelor de imunizare.
  • Avocatul Poporului atrage atenția că niciun angajat nu poate fi condiţionat de director sau patron să se vaccineze împotriva Covid sau să prezinte periodic teste negative. Renate Weber susţine că asemenea practici sunt „dincolo de lege”.
  • Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, duminică seară, noua listă a ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea.
  • Irlanda s-a alăturat țărilor care au suspendat din “precauţie” folosirea serului anti-Covid produs de AstraZeneca, după ce agenţia norvegiană pentru sănătate publică a anunțat că investighează 4 cazuri noi de tromboză la adulţi post-vaccinare. De cealaltă parte, reprezentanții AstraZeneca au transmis că o analiză a cazurilor raportate după administrarea a 17 milioane de doze de vaccin nu indică o creştere a riscului de tromboză venoasă sau de embolie pulmonară. România a suspendat, pentru o săptămână, imunizările cu un lot AstraZeneca, pus în carantină după o alertă emisă de Italia. Cazurile sunt investigate de Agenția Europeană a Medicamentului.
  • 11 regiuni din Italia sunt, de luni, în carantină. De cealaltă parte, cu un număr redus de îmbolnăviri, Sardinia este singura regiune din Peninsulă cu toate activitățile permise. La sosirea în Italia, testul PCR este obligatoriu.
  • Bilanțul pandemiei a depășit, în weekend, pragul a 2,6 milioane de decese. Cele mai multe cazuri mortale s-au înregistrat în SUA (534.275). Brazilia este pe locul secund, cu 277.102 de decese, urmată de Mexic (193.851), India (158.446) şi Regatul Unit (125.343).
  • Polițiștii constănțeni fac anchetă după un accident, la Costinești, în care a murit un copil de 8 ani, iar un alt băiat de 11 ani a fost rănit. Pe un câmp din apropierea casei, cei doi verișori s-au urcat pe mai multe țevi groase din PVC, care s-au pus în mișcare. Sub greutatea acestora, unul dintre micuți a fost strivit. Eforturile de resuscitare nu au dat rezultate. Ţevile aparţin unei companii locale de apă.
  • Este spitalizată cu multiple traumatisme fetița de 5 ani care s-a rănit după ce a căzut de pe acoperișul unei cabane din stațiunea gorjeană Rânca. Micuța a picat în gol de la o înălțime de 7 metri. Locul prin care a urcat fetița ne era deszăpezit, astfel încât aceasta nu și-a dat seama că urcă pe cabană. Medicii care o îngrijesc spun că este în afara oricărui pericol.
  • Uniunea Creştină Democrată a suferit, duminică, înfrângeri stânjenitoare în alegerile regionale din Baden-Wuerttemberg și Renania-Palatinat.
  • Continuă represiunea în Myanmar. Cel puţin 18 persoane au fost ucise, ieri, în timpul unor noi manifestaţii față de regimul militar, instalat la putere după lovitura de stat de luna trecută. Emisarul Națiunilor Unite pentru Myanmar, Christine Schraner Burgener, a denunţat sever ”baia de sânge” din această ţară asiatcă şi a cerut ”comunităţii internaţionale, şi în special actorilor regionali, să se unească în solidaritate cu poporul birmanez în aspiraţiile sale democratice”.
  • Războiul din Siria, care intră în al 11-lea an al său, s-a soldat cu aproape 389.000 de morți. Peste 22.000 de copii se numără printre victime. Atacurile regimului sirian şi ale miliţiilor aliate sunt responsabile de majoritatea deceselor în rândul civililor.
  • O furtună de zăpadă afectează vestul Statelor Unite, determinând închiderea aglomeratului aeroport din Denver şi a mai multor autostrăzi. Ciclonul atmosferic care a adus viscolul în Munţii Stâncoşi a fost, de asemenea, responsabil pentru recentele furtuni puternice din Texas.
  • Criptomoneda bitcoin a depăşit pentru prima dată, în weekend, pragul de 60.000 de dolari. Potrivit analiştilor, creşterea a fost stimulată de planul de relansare economică a SUA, semnat recent de preşedintele american Joe Biden. Unele voci se tem de volatilitatea pieţei de bitcoin, alţii estimează că situaţia este mult diferită faţă de cea din 2017, când preţurile au crescut într-un ritm mult mai susţinut pentru ca la începutul lui 2018 să se prăbuşească.
  • În etapa a 27-a Ligii 1, CFR Cluj a învins, duminică, pe teren propriu, pe Poli Iaşi, scor 4-0. Poli Iaşi a fost la meciul de debut al lui Nicolo Napoli pe banca tehnică. Tot luni, Astra Giurgiu a bătut Chindia Târgovişte cu 1-0.
  • Antrenorul Nicolae Grigore a demisionat de la conducerea tehnică a echipei Rapid. Echipa din Giulești a fost învinsă de Unirea Slobozia cu 2-1 în etapa a 19-a a Ligii secunde. În vârstă de 37 de ani, Nicolae Grigore a crescut la Rapid, fiind junior al clubului, pentru care a evoluat 12 ani.
  • La gala Grammy, Beyonce a obținut 4 trofee. Taylor Swift s-a impus la categoria albumul anului cu LP-ul “Folklore”. H.E.R. a câştigat premiul pentru piesa anului cu “I Can’t Breathe”. Cântecul a devenit un imn împotriva discriminărilor rasiale şi a brutalităţii poliţiei, fiind inspirat de moartea afro-americanului lui George Floyd, asfixiat sub genunchiul unui agent care îl arestase. Harry Styles a câştigat, primul său premiu Grammy din carieră, reuşind să se impună la categoria “interpretare pop solo” cu hitul “Watermelon Sugar”.
  • Ortodocșii încep, de luni, cel mai aspru post de peste an, în așteptarea sărbătorilor pascale.Prin abținerea de la alimentele de origine animală și de la diverse păcate, credincioşii se pregătesc timp de 40 de zile pentru marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului.Creştinii îşi cer iertare de la semenii lor, exprimând astfel dorinţa de a dobândi, la rândul lor, iertarea divină.Situat între solstiţiul de iarnă şi echinocţiul de primăvară, Lăsatul de sec are şi rolul de a marca victoria luminii asupra întunericului.Sărbătoarea Sfintelor Paşti nu are dată fixă, ci se calculează în funcţie de fazele lunii.
  • Vremea va fi în general închisă şi se vor semnala precipitaţii în sudul, centrul şi estul ţării şi pe arii mai restrânse în rest. Vor fi ploi (ce vor avea caracter de aversă în Muntenia şi Dobrogea, unde, trecător, se vor semnala descărcări electrice), cu tendinţă de transformare, mai ales spre seară, în lapoviţă, în Transilvania, Maramureş şi zona subcarpatică. La munte, treptat, vor predomina ninsorile şi se va depune strat nou de zăpadă. Cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp. Izolat, vor fi condiţii de polei. Vântul va sufla în general moderat, temporar cu intensificări mai ales în vest şi sud, dar mai ales la munte, unde ninsoarea va fi viscolită. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 4 grade şi 17 grade, cu cele mai ridicate valori în sudul Munteniei şi al Dobrogei. Dimineaţa, pe arii restrânse în est şi sud-est şi cu totul izolat în rest, se va semnala ceaţă. La București, vremea va deveni instabilă. Cerul va avea înnorări temporar accentuate şi, îndeosebi după-amiaza şi seara, vor fi ploi, mai ales averse, posibil moderate cantitativ şi însoţite de descărcãri electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în partea a doua a intervalului. Temperatura maximă, uşor mai scăzută decât în ziua precedentă, va fi de 14…15 grade. Dimineaţa, vor fi condiţii de ceaţă.
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.