Confidenţialitate

Germania: Partidul cancelarului Merkel, învins în alegerile din două landuri

Uniunea Creştină Democrată a suferit, duminică, înfrângeri stânjenitoare în alegerile regionale din Baden-Wuerttemberg și Renania-Palatinat.

Nemulţumirea puternică generată de un scandal referitor la achiziţiile de măşti faciale din cadrul CDU a amplificat frustrarea în rândul electoratului faţă de ritmul prea lent al campaniei de vaccinare pentru Covid, provocată de stocurile prea mici şi birocraţia excesivă, notează Reuters.

În landul Baden-Wuerttemberg, Verzii au câştigat 31,5% din voturi şi CDU 23%, în scădere faţă de procentul de 27% obţinut de conservatori în alegerile regionale din 2016, a arătat un sondaj realizat la ieşirea de la urne realizat pentru postul de radio ZDF.

În landul vecin Renania-Palatinat, social-democraţii (SPD), de orientare de stânga, au revenit pe primul loc cu 33,5% din voturi, devansând CDU, care conducea în sondajele de opinie până luna trecută, dar care a obţinut un sprijin de doar 25,5% în alegerile de duminică.

Pe lângă temerile legat de un posibil al treilea val de coronavirus, oficialii CDU îşi fac griji că reputaţia partidului a fost lovită în ultimele două săptămâni, când mai mulţi parlamentari conservatori au demisionat în urma acuzaţiilor că ar fi primit plăţi pentru aranjarea unor contracte de achiziţii publice.

Popularitatea CDU a scăzut de la nivelul de 40% consemnat în iunie anul trecut, când Germania a fost lăudată pe scară largă pentru răspunsul său la pandemia de coronavirus, la aproximativ 33% în această lună.

Ambele rezultate ale alegerilor regionale deschid calea pentru potenţiale alianţe regionale ale Verzilor, SPD şi liberalilor democraţi liberi, care guvernau deja în Renania-Palatinat înainte de alegerile de duminică.

Liderii CDU se tem că aceleaşi partide ar putea obţine suficient sprijin pentru a trece formaţiunea lor în opoziţie la nivel naţional, în urma votului federal din septembrie.

Rezultatele sunt o lovitură şi pentru preşedintele CDU, Armin Laschet, care era considerat favorit în cursa pentru a o succeda pe Angela Merkel, câştigând conducerea CDU în urmă cu două luni.

Înfrângerea din Baden-Wuerttemberg, unde CDU a fost partenerul de coaliţie minoritar al Verzilor în ultimii cinci ani, l-ar putea ajuta pe rivalul bavarez al lui Laschet, Markus Soeder, în cursa lor de a fi candidat la cancelarul conservator.

Soeder şi Laschet vor să soluţioneze problema candidaturii până pe 23 mai.

Germania nu a avut vreun cancelar din rândurile CSU (Uniunea Social Creştină).