Confidenţialitate

Gala Grammy 2021: Lista câștigătorilor | VIDEO

A 63-a gală a premiilor Grammy s-a desfășurat, duminică, la Los Angeles.

Evenimentul şi-a propus să facă uitată pandemia de coronavirus, care a afectat puternic industria spectacolelor de muzică live.

Cântăreaţa H.E.R. a câştigat premiul pentru piesa anului cu “I Can’t Breathe”. Cântecul a devenit un imn împotriva discriminărilor rasiale şi a brutalităţii poliţiei, fiind inspirat de moartea lui George Floyd din urmă cu aproape un an. Titlul piesei însă face referire la ultimele cuvinte pronunţate de Eric Garner, un alt american de culoare care a murit sufocat în timp ce era arestat la New York, în iulie 2014.

Taylor Swift a câştigat categoria albumul anului cu LP-ul “Folklore”, înregistrat de artistă în perioada de lockdown.

Starul britanic Harry Styles a câştigat, duminică seară, primul său premiu Grammy din carieră, reuşind să se impună la categoria de interpretare pop solo cu piesa “Watermelon Sugar”.

Solista rap Megan Thee Stallion s-a impus la categoria cel mai bun nou artist. Este prima artistă de hip-hop care a câştigat categoria cel mai bun nou artist din ultimii 22 de ani, după ce Lauryn Hill a câştigat acest premiu în 1999.

Câştigătorii premiilor Grammy sunt aleşi prin vot de cei aproximativ 11.000 de membri ai Recording Academy din SUA.

Beyonce a obţinut premii la 4 categorii, devenind cea mai premiată femeie din istoria Grammy, doborând recordul feminin deţinut anterior de Alison Krauss. Beyonce a primit premiile Grammy la categoriile interpretare R&B (“Black Parade”), pentru cel mai bun videoclip (“Brown Skin Girl”) şi pentru colaborarea cu Megan Thee Stallion la piesa “Savage”, recompensată la categoriile cea mai bună piesă rap şi cea mai bună interpretare rap.

De obicei foarte controlată, Beyonce a fost vizibil emoţionată când a acceptat premiul pentru interpretare R&B care a propulsat-o în topul laureaţilor Grammy. “În calitate de artist, consider că este datoria mea, datoria noastră a tuturor, să reflectăm epoca în care trăim”, a spus ea, adăugând că doreşte să-i susţină şi să sărbătorească activitatea tuturor artiştilor de culoare care au inspirat-o şi care inspiră lumea întreagă.

Solista hip-hop Megan Thee Stallion, 26 de ani, a primit premiul Grammy pentru cea mai bun nouă artistă şi a câştigat încă două premii (cea mai bună piesă rap şi cea mai bună interpretare rap) pentru single-ul “Savage”, în care cântă alături de Beyonce.

Britanică Dua Lipa a câştigat premiul la categoria cel mai bun album pop cu LP-ul dansant “Future Nostalgia”.

Prezentată de Trevor Noah, ceremonia Grammy din acest an s-a desfăşurat într-un format hibrid, ce a îmbinat reprezentaţiile live cu cele preînregistrate ale unor interpreţi precum Lipa, Taylor Swift, Post Malone, Cardi B, DaBaby, Black Pumas sau Mickey Guyton.

Ceremonia s-a desfăşurat atât în interior cât şi în aer liber, la Los Angeles, fără a beneficia însă de scena elaborată şi de efectele speciale ale galelor din anii anteriori.

Surpriza galei a fost faptul că trupa de K-Pop BTS a pierdut la categoria de interpretare pop pentru duo/formaţie în faţa duetului format din Lady Gaga şi Ariana Grande (cu piesa “Rain on Me”). Ca o consolare pentru băieţii de la BTS, gala Grammy din acest an s-a încheiat cu interpretarea piesei lor în limba engleză “Dynamite”, direct din Coreea de Sud.

Câştigătorii la principalele categorii:

 • Albumul anului: “Folklore” – Taylor Swift
 • Înregistrarea anului: “Everything I Wanted” – Billie Eilish
 • Piesa anului: “I Can’t Breathe” – compusă de Dernst Emile II, H.E.R. & Tiara Thomas, interpretare H.E.R.
 • Cel mai bun nou artist: Megan Thee Stallion
 • Cea mai bună interpretare pop duo/grup: “Rain On Me” – Lady Gaga şi Ariana Grande
 • Cel mai bun album pop: “Future Nostalgia” – Dua Lipa
 • Cea mai bună interpretare rock: “Shameika” – Fiona Apple
 • Cea mai bună interpretare rap: “Savage” – Megan Thee Stallion featuring Beyoncé
 • Cel mai bun albumm rock: “The New Abnormal” – The Strokes
 • Cel mai bun album country: “Wildcard” – Miranda Lambert
 • Cel mai bun album contemporan de muzică creştină: “Jesus is King” – Kanye West
 • Cel mai bun videoclip: “Brown Skin Girl” – Beyonce, Blue Ivy, WizKid

Câştigătorii premiilor Grammy sunt aleşi prin vot de cei aproximativ 11.000 de membri ai Recording Academy din SUA

Datorită numărului mare de categorii recunoscute de Grammy în fiecare an, Academia Naţională de Arte şi Ştiinţe ale Înregistrării din Statele Unite îşi împarte ceremonia în două părţi: o gală care nu este televizată şi la care majoritatea premiilor sunt acordate dimineaţa şi marea gală, care are loc după-amiaza şi la care sunt anunţate cele mai populare premii, ca parte a unui spectacol amplu pe micul ecran.