Confidenţialitate

INFOMANIA • 10 mai 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pentru a doua oară în ultimele zile, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Focşani este în centrul unui scandal. Un copil de patru ani a murit după o operație hernie inghinală. La scurt timp după externare, băiatul s-a simțit rău și a revenit la spital.

Întrucât starea acestuia s-a agravat rapid, a fost băgat din nou în sala de operație, unde a suferit un stop cardio-respirator.

Îndoliați, părinții au depus plângere pentru malpraxis.

Direcția de Sănătate Publică Vrancea anchetează și cazul femeii care a murit după a fost plimbată între La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Focşani și cel Municipal Adjud din cauza unor teste Covid.

Rămâne de negăsit tatăl care, după o certă cu soția sa, și-a aruncat doi dintre copii în apele barajului Răcăciuni din județul Bacău. Este neclar dacă individul s-a sinucis sau se ascunde în satele din apropiere. Căutările, la care au luat parte polițiști, pompieri, scafandri și voluntari, nu au dat rezultate.

Cei doi copii au fost recuperați din apele barajului, dar manevrele de resuscitare au fost zadarnice. Speriat de scandalul dintre părinţi, un al treilea copil al cuplului a reușit să fugă la bunici.

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă prin care categoriile vulnerabile vor fi sprijinite financiar, astfel încât acestea să își compenseze o mică parte din cheltuielile cu hrana. Potrivit premierului Nicolae Ciucă, trei milioane de persoane amenințate de sărăcie vor primi câte 250 de lei, o dată la două luni, până la sfârșitul anului.

Beneficiari sunt pensionari, alături de persoanele cu dizabilități și cele cu venituri reduse.

Cardurile vor fi distribuite în perioada următoare prin Poșta Română.

Bugetul programului guvernamental depășește 3 miliarde lei. Jumătate din sumă este oferită de Comisia Europeană.

Prima sesiune a programului Rabla pentru Electrocasnice va începe la 17 iunie, a anunţat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Bugetul ediției din acest an este de 100 de milioane de lei. Voucherele emise vor trebui folosite în şapte zile, în loc de 15 zile, iar valoarea acestora a rămas la acelaşi nivel ca în 2021.

Televizoarele au fost eliminate din program întrucât acestea consumă puțin. Energofage sunt aparatele de aer condiționat, mașinile de spălat rufe sau vase și aspiratoarele.

Românii vor putea alege mai uşor produsele alimentare mai sănătoase, potrivit unui proiect de lege care prevede introducerea unor etichete tip “nutri-score”, pe culori, după model european.

Inițiator, medicul Adrian Wiener, care este senator USR, consideră că industria agro-alimentară va fi stimulată să ofere pe piaţă produse a căror calitate nutriţională este sporită.

Dolarul a depășit pragul de 4,7 lei, un record istoric. Considerată un refugiu de investitori, moneda americană a ajuns, totodată, la cel mai mare nivel din ultimele două decenii față de cea unică europeană și alte valute forte.

Bitcoin a ajuns la cel mai scăzut nivel din ianuarie încoace, aproape de pragul a 33.000 de dolari. Scăderea pieţelor bursiere a continuat să afecteze criptomonedele, care se tranzacţionează în prezent în linie cu aşa-numitele active mai riscante, cum ar fi acţiunile tehnologice.

Fost ministru al Turismului, Elena Udrea ar urma să afle, marți, dacă va fi extrădată din Bulgaria, unde a ajuns înainte de fi condamnată pentru corupție la 6 ani de închisoare cu executare, sentință primită în afacerea Gala Bute. Fugara va fi prezentată Curții de Apel din Sofia.

Luna trecută, Tribunalul din Blagoevgrad a dat undă verde extrădării, dar hotărârea a fost contestată.

În vârstă de 48 de ani, Elena Udrea a fost reţinută de poliţia de frontieră bulgară, la 7 aprilie, pe când când încerca să ajungă cu mașina în Grecia, prin punctul Kulata.

În România, fostul ministru mai este judecat în dosarul Hidroelectrica. Procurorii anticorupție susțin că aproape 4 milioane de dolari au ajuns în vistieria PDL, în perioada în care liderii formaţiunii denunțau contractele dintre stat şi compania Energy Holding.

Fostul premier francez François Fillon a fost condamnat la un an de închisoare. Curtea de Apel de la Paris l-a găsit vinovat de deturnare de fonduri publice întrucât și-a angajat soția și cei doi copii la biroul său parlamentar.

Fost candidat al dreptei la prezidențialele din 2017, François Fillon a denunțat în timpul procesului un ”asasinat politic” la adresa sa.

De Ziua Europei, de la tribuna legislativului comunitar, președintele reales al Franței, Emmanuel Macron, s-a declarat un susținător al revizuirii tratatelor comunitare.

Ideea este susținută de șefa Comisiei Europene. “Votul în unanimitate pentru anumite domenii cheie pur și simplu nu are sens”, a opinat Ursula von der Leyen.

De-a lungul ultimilor ani, divergențele dintre statele comunitare au provocat blocaje, așa cum se întâmplă în prezent cu embargoul pentru gazele rusești. Puternic dependentă de importuri, Ungaria se opune categoric.

După o întâlnire avută cu premierul Viktor Orban, luni, Ursula von der Leyen a declarat că s-au înregistrat unele “progrese”.

13 ţări, între care și România, se opun începerii unei proceduri de schimbare a tratatelor europene, dorind să studieze mai întâi propunerile de reformă.

“Avem deja o Europă care funcţionează”, după cum au arătat-o pandemia şi răspunsul la invazia rusă în Ucraina, şi “nu trebuie să ne grăbim pentru a face reforme instituţionale”, au avertizat cele 13 state într-o scrisoare deschisă.

De Ziua Europei, Emmanuel Macron a pledat și pentru integrarea Ucrainei într-o nouă structură politică de cooperare comunitară.

Șeful Consiliului European a făcut o vizită neanunțată, luni, în țara de la nord de România. Charles Michel s-a deplasat, alături de premierul ucrainean Denîs Şmîhal, în portul Odesa, fiind nevoiți să se pună la adăpost în timpul unui atac cu rachete rusești.

Exporturile de cereale sunt blocate, situaţie cu urmări ”drastice” pentru ”ţările vulnerabile”, a concluzionat oficialul de la Bruxelles, potrivit căruia Rusia ”trebuie pedepsită” pentru agresiunea sa.

Armata rusă a continuat atacurile pe frontul ucrainean, luni, în timp ce la Moscova a fost organizată parada militară la 77 de ani de la victoria sovieticilor împotriva naziștilor.

Defilarea aeriană a fost anulată, totuși, fiind invocate condițiile meteo.

În timpul transmisiunii discursului președintelui Vladimir Putin, mai multe posturi tv au avut programele piratate, pe ecran fiind afişate pe ecrane mesaje care condamnau invazia armată.

De asemenea, într-un act de disidență pentru care riscă până la 15 ani de închisoare, doi jurnaliști au publicat site popular pro-Kremlin articole împotriva războiului, în care îl descriau pe președintele Vladimir Putin drept “dictator paranoic”.

Contrar unor temeri, liderul de la Kremlin nu a oficializat războiul împotriva Ucrainei, pe care îl definește ca operațiune militară specială “necesară” și “oportună”. În schimb, Vladimir Putin a susținut că invazia în Ucraina este “o acțiune preventivă”, în contextul ameninţărilor pe care Occidentului le-ar fi lansat la adresa Rusiei.

Într-un interviu pentru presa germană, secretarul general al NATO a replicat că Alianța Nord-Atlantică este o structură pur defensivă, construită pe ruinele celui de-Al Doilea Război Mondial. Jens Stoltenberg a reluat apelul la pace.

Filmat pe un bulevard pustiu din capitala Kiev, președintele ucrainean le-a promis concetățenilor că țara sa nu va ceda Rusiei teritorii, iar “în curând vor celebra o a doua zi a victoriei”.

În Mariupolul devastat, rușii au defilat pe o stradă. Autoproclamatul lider al regiunii separatiste Donețk, Denis Pușilin, a declarat că, după ce oțelăria Azovstal, locul unde se ascund ultimii luptători ai rezistenței ucrainene, va fi distrusă, Mariupol va fi transformat într-o “stațiune balneară”.

La Chișinău, socialiștii și comuniștii au defilat în semn de solidaritate cu Rusia, purtând panglica roșie în piept, un simbol al Rusiei imperialiste, care este interzis în Republica Moldova. Poliția a anunțat că zeci de persoane vor fi amendate.

În Polonia, contestatari ai războiului l-au atacat cu sirop de culoare roșie pe ambasadorul rus Serghei Andreev şi l-au împiedicat să depună flori la un monument al soldaţilor sovietici din Varşovia.

Șeful statului a oficializat numirea Mihaelei Ciochină în funcția de judecător la Curtea Constituțională. Mandatul la CCR este unul de 9 ani. În vârstă  de 55 de ani, aceasta 55 de ani, Mihaela Ciochină a fost consilier al președintelui Klaus Iohannis pe probleme de constituționalitate.

La București, Protecția Consumatorului a oprit de la circulație aproape o sută de autobuze, troleibuze şi tramvaie. Printre neregulile descoperite s-au numărat geamuri sparte, podele și scaune deteriorate sau mânere lipsă. În replică, primarul general Nicuşor Dan consideră că ANPC a devenit “noua bâtă a PSD în Bucureşti”.

Trenul Regal face, marţi, o călătorie simbolică pentru a marca Ziua Regală şi Ziua Independenţei Naţionale, garnitura urmând să plece din Gara Regală Băneasa și va avea opriri în judeţele Prahova, Buzău, Brăila şi Galaţi.

Pentru prima dată în ultimii 59 de ani, Regina Elisabeta a Marii Britanii nu va deschide lucrările Parlamentului de la Londra. În locul ei, prințul Charles, moștenitor al Coroanei va rosti discursul, în care va da citire planurilor guvernului pentru noua legislatură. La cei 96 de ani ai săi, Regina se deplasează tot mai greu.

Programată inițial luna viitoare, călătoria Papei Francisc în Liban a fost amânată din motive medicale. În vârstă de 85 de ani, Suveranul Pontif are dificultăţi de mobilitate în ultima perioadă.

Petrolul Ploieşti şi-a asigurat promovarea în Liga 1, luni, după ce a învins Concordia Chiajna cu scorul de 2-0 (1-0) într-un meci din play-off-ul eșalonului fotbalistic secund. Ambele goluri au fost marcate de Mario Bratu (’38, ’48).

Ploieştenii revin în Liga 1 după o pauză de 6 ani.

În Liga 1, FC U Craiova s-a impus pe terenul Rapid București, scor 3-2. A fost primul eşec suferit de Adrian Mutu pe banca tehnică în Giulești.

Finalul de meci a fost unul spectaculos. Rapidiștii au egalat la 2 în prelungiri, dintr-un penalty, dar oltenii au reușit golul victoriei în minutul 95.

Simona Halep s-a calificat în turul secund al turneului feminin de tenis de la Roma. În runda inaugurală, românca (21 WTA) a învins-o pe franțuzoaica Alize Cornet (39 WTA), cu un dublu 6-4, luându-și astfel revanșa pentru eliminarea de la ediția din acest an a Openului Australiei.

Confruntarea de pe zgura italiană a durat o oră și 25 de minute.

În runda următoare, Simona Halep se va duela cu americanca Danielle Collins (9 WTA). Cele două s-au mai întâlnit de două ori până în prezent în circuitul WTA, împărțindu-și victoriile.

Sorana Cîrstea (26 WTA) o întâlnește, marți, pe tunisianca Ons Jabeur (7 WTA), campioana de la recenta ediție a turneului de la Madrid. Meciul va începe la ora 20.00.

În sesiunea de dimineaţă, se duelează canadianca Bianca Andreescu (111 WTA) şi britanica Emma Răducanu (11 WTA).

Confruntată cu probleme la tendonul lui Ahile, japoneza Naomi Osaka (38 WTA) s-a retras de la Roma, pentru a nu risca înainte de Roland-Garros (22 mai-5 iunie).

Un val de reacții a urmat momentului scandalos petrecut la un meci din Campionatul Mondial de hochei. După un meci pierdut în fața Ungariei, Naționala României a cântat imnul așa-zisului Ținut Secuiesc. Trei sportivi din lot s-au distanțat de colegii lor.

Lotul României la hochei este dominat de jucători de la SC Miercurea Ciuc. În galeria Ungariei s-ar fi aflat și ministrul Tanczos Barna, fost președinte al
Federației Române de Hochei.

Suporterii s-au revoltat pe pagina de Facebook a federației și au cerut demisia ministrului Sporturilor, Eduard Novak.

În 2011, s-a petrecut un episod asemănător. La un meci dintre România și Ungaria, disputat la Miercurea Ciuc, echipa României a cântat imnul adversarilor.

Lotul olimpic de matematică al României a reușit o performanţă remarcabilă. Echipa tricoloră a obținut 6 medalii şi locul întâi pe echipe la Olimpiada Balcanică pentru seniori.

La Torino, începe concursul muzical Eurovision. Marți, în prima semifinală, va urca pe scenă trupa basarabeană Zdob și Zdub.

Reprezentant al României, Wrs va cânta în semifinala de joi.

Vremea va fi în general instabilă, iar valorile termice vor fi mai scăzute decât în intervalul precedent în cea mai mare parte a ţării. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare, averse şi descărcări electrice la munte, în Transilvania, Banat, local în Crişana, Maramureş, Oltenia, Muntenia şi izolat în rest. Ploile vor avea şi caracter torenţial, pe arii restrânse se vor acumula cantităţi de apă de peste 20…30 l/mp şi va cădea grindină. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în sud, dar şi asociat averselor. Temperaturile maxime se vor încadra între 15 şi 26 de grade. Dimineaţa, izolat, se va semnala ceaţă.

La București, valorile termice vor fi mai scăzute decât în ziua precedentă, astfel că maxima se va situa în jurul valorii de 20 de grade. Cerul va avea înnorări şi vor fi averse slabe. Vântul va sufla moderat.

În zonele de munte, cerul va fi variabil, cu înnorări temporare, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, îndeosebi pe parcursul zilei, în Carpaţii Occidentali şi în Carpaţii Meridionali şi pe arii restrânse în rest. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar izolat se vor acumula cantităţi de apă de peste 20…30 l/mp şi va cădea grindină. Valorile termice vor fi mai scăzute faţă de ziua precedentă.

Pe litoral, vremea se va răcori. Cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare ziua. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări trecătoare în prima parte a intervalului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 15 şi 17 grade, iar cele minime vor fi de 10…11 grade. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 14 şi 17 grade.