Numărul morților în urma incendiului din Colectiv ajunge la 39

Încă un pacient internat la Spitalul de Arşi în urma incendiului din club Colectiv și-a pierdut viața. Victima avea răni grave.

Șapte răniți au decedat, în cursul dimineții de sâmbătă, patru dintre aceștia la spitale din România, iar doi, după ce au fost transferați în Olanda.

Bilanțul tragediei a crescut, astfel, la 39 de morți.

106 persoane sunt, la ora actuală, spitalizate, dintre care 48 sunt în stare gravă și critică, potrivit premierului interimar Sorin Cîmpeanu.

Șeful Secției de Chirurgie Plastică și Reparatorie a Spitalului Floreasca,  Lascăr, a declarat că datele statistice prezentate în literatura de specialitate arată că, în cazul asocierii arsurilor de căi tegumentare și căi aeriene, indicele de mortalitate se situează între 30-80%.

„Există datele statistice din literatura de specialitate, mă refer la literatura globală, care, în cazul asocierii arsurilor tegumentare cu arsurile de căi respiratorii, imprevizibilitatea este întotdeauna prezentă, iar gradul, indicele de mortalitate oscilează între 30-80%. Asta înseamnă că 3 până la 8, după diferite statistici, pacienți care au acest diagnostic în momentul producerii accidentului și al internării sunt candidați la deces”, a explicat Ioan Lascăr, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

Aseară, 700 de persoane s-au adunat în parcul din Piața Unirii, de unde au plecat spre clubul Colectiv, într-un marș al tăcerii, la o săptămână după incendiu.

A fost a 4-a seară consecutivă de proteste în Capitală. Mii de bucureşteni au ieşit la Piaţa Universităţii.

Acţiunile de stradă au fost generate de tragedia din clubul Colectiv şi de moartea poliţistului Bogdan Gigină, aflat în coloana oficială a fostului ministru al Intenelor, Gabriel Oprea.

Drama a scos în stradă locuitori din mai multe oraşe ale ţării, forţând guvernul condus de Victor Ponta să demisioneze. Manifestanţii cer schimbarea clasei politice, pe care o consideră coruptă şi pedepsirea vinovaţilor.

Cei 3 patroni ai clubului au fost arestaţi preventiv, săptămâna aceasta.

Cristian Popescu Piedone, fostul primar al sectorului bucureştean 4, pe raza căruia funcţiona club Colectiv, a fost reţinut de procurorii anticorupţie. Anchetatorii vor cere arestarea lui preventivă.

Reţinuţi în anchetă au fost, de asemenea, patronii firmei care a furnizat artificiile folosite la club Colectiv în seara fatidică şi un artificier.