Asociația Americană a Inimii a lansat de curând primul ghid privind prevenția atacului cerebral apărut la femeile tinere.
Medicamentele anticoncepționale, sarcina și anumite tipuri de migrene joacă un rol important în determinarea riscului pentru atac cerebral.
Atacul cerebral apare atunci când distribuția sângelui la nivelul creierului este blocata sau insuficientă, ceea ce conduce la leziuni cerebrale, dizabilitate sau deces.
Studiile realizate în Statele Unite ale Americii arată că mai multe femei decât bărbați suferă un atac cerebral. De aceea este necesar să identificăm femeile care au un risc crescut, pentru a aplica metode de prevenție.
Un efect advers comun în cazul utilizării medicamentelor anticoncepționale este creșterea tensiunii arteriale. De aceea, fiecare femeie care urmează să folosească astfel de medicamente trebuie să știe care sunt valorile tensiunii arteriale și să ia în calcul alți factori de risc, precum fumatul, care pot contribui la creșterea riscului de atac cerebral.
Tensiunea arterială crescută în cazul gravidelor influențează de asemenea, riscul pentru atac cerebral. Atât înainte de a rămâne gravidă, cât și în timpul sarcinii este necesară urmărirea cu atenție a tensiunii arteriale, iar medicul va știi cum să intervină pentru a preveni apariția problemelor.
Femeile au riscul de a avea migrene de patru ori mai mare decât bărbații. Migrenele cu aură, adică cele care sunt precedate sau însoțite de flashuri de lumină, furnicături, modificări ale mirosului, se asociază cu risc crescut de atac cerebral, în special în cazul femeilor fumătoare sau celor care iau anticoncepționale.