Confidenţialitate

Fumatul provoacă 6 milioane de decese anual în întreaga lume

31 mai este Ziua Internațională fără tutun. Pentru a veni în sprijinul celor care s-au hotărât să renunțe la fumat, dar și pentru a îi îndemna pe cei care nu au făcut-o încă, este bine să reamintim câteva date despre efectele fumatului.

Fumul de țigară conține mai mult de 4000 de substanțe chimice. Deocamdată se știe doar că 250 sunt dăunătoare și 50 provoacă boli precum cancerul.

Fumatul ucide chiar și jumătate din cei care îl practică. Anual, în întreaga lume, aproximativ o persoană moare la fiecare 6 secunde din cauza fumatului, adică aproape 6 milioane de oameni. Dintre aceștia, peste 5 milioane au fost fumători, însă trebuie să-i luăm în calcul și pe cei peste 600000 de oameni nefumători care au murit din cauza fumatului pasiv. Astfel, fumatul nu este dăunător doar pentru cei care îl practică. Pentru un nefumător care trăiește în compania fumătorilor, riscul de afecțiuni cauzate de fumat este considerabil crescut. Și aici se încadrează și copii în jurul cărora se fumează.

Fumatul pasiv provoacă boli respiratorii și cardiovasculare severe, la nou-născuți provoacă moarte subită, iar la gravide afectează dezvoltarea normală a fătului.

Având în vedere că efectele fumatului nu se văd decât după mulți ani de la prima utilizare, epidemia afecțiunilor cauzate de fumat abia își face simțită prezența, până în anul 2030 numărul deceselor estimându-se la mai mult de 8 milioane pe an.

Renunțați la fumat, cereți ajutorul specialiștilor și asigurați-vă, de asemenea, că nu le faceți rău celor din jur prin fumatul în spații închise, în stațiile de autobuz, unde cei care așteaptă inhalează fumul produs de țigări sau acasă, unde întreaga familie va fi expusă astfel unui risc de deces prematur crescut.