Confidenţialitate

Fostul sediu CC al PCR şi beciurile Securităţii, deschise publicului | FOTO

Pentru prima dată de la Revoluţie, fostul sediu al Comitetului Central e deschis publicului în zilele în care marcăm înlăturarea lui Nicolae Ceauşescu.

Acum sediu al Ministerului de Interne, impozanta clădire din centrul Capitalei este locul de organizare a mitingului de pe 22 decembrie 1989 şi locul din care, la ora 12:9 minute, Nicolae Ceaușescu şi Elena Ceauşescu fugeau cu un elicopter care decola de pe terasa clădirii.

Duminică, publicul a avut acces şi în sala de şedinţe, în balconul de unde Ceauşescu se adresa mulţimii, în biroul dictatorului, dar şi în celulele din subsolul clădirii unde erau întemniţaţi opozanţii regimului.

Ministrul de Interne vrea să transforme în muzeu fostul sediu al Comitetului Central al PCR

„Este și aceasta o variantă la care ne-am gândit (de transformare a locației în muzeu – n.red.), dar, evident, trebuie să stabilim și câteva criterii care țin de obiectivul ministerului cu privire la Secturitate și ce înseamnă un curs programat de vizitatori care, pe viitor, să poată veni oricând să trăiască, peste ani, să vadă ce au simțit înaintașii noștri care s-au jerfit la Revoluție”, a spus Marcel Vela, la Ziua porților deschise la Comitetul Central al PCR.

Astăzi, sute de oameni au stat la coadă pentru a vizita cabinetul dictatorului, biroul de lucru, balconul de unde Nicolae Ceaușescu a ținut ultimul discurs, subsolurile, celulele de arest și izolatoarele.

A fost pentru prima dată în 30 de ani, când publicul a avut acces la arestul fostei Securități.