Subiectul privind obezitatea la copii este vast. Iar cercetătorii vin cu o nouă informație. Există diferențe de formă și funcție între inima unui adolescent obez și unuia cu greutate normală.
Este menționat în Revista Colegiului American de Cardiologie că inima adulților obezi suferă transformări care acum se dovedește că pot apărea mult mai devreme în viață, în timpul copilăriei.
Autorii studiului, medici din Germania, spun că nu se știe exact importanța clinică a acestei descoperiri și nici gradul de severitate. Cu toate acestea, modificările de la nivelul inimii care apar la copiii obezi par a fi asemănătoare cu cele care apar la copiii suferinzi de leucemie după chimioterapie.
Studiul a cuprins 101 adolescenți cu vârste cuprinse între 9 și 16 ani. Dintre aceștia 61 erau obezi. În urma testelor, cei obezi aveau camerele inimii, atriile și ventriculii, lărgite, modificări care apar de regulă la vârsta de 70 de ani. Pereții ventriculului stâng, care pompează sângele oxigenat în întreg corpul, au fost găsiți îngroșați, hipertrofiați, modificare bine cunoscută drept factor de risc pentru bolile de inimă. Nu se mai poate contracta eficient și apare insuficiența cardiacă.
Copiii obezi au hipertensiunea arterială și valori crescute ale colesterolului rău, LDL. Astfel, ei vor ajunge să sufere de boli cardiace mult mai devreme decât cei cu greutate normală.
Deși riscul rămâne, cei care slăbesc vor avea o inimă care funcționează mai bine.
60% dintre copiii care sunt supraponderali înainte de pubertate, vor fi supraponderali și la vârsta adultă.
Copiii au nevoie de cel puțin o oră de activitate fizică intensă în fiecare zi.
Obezitatea este o afecţiune cronică. Asociația Medicală Americană a recunoscut oficial obezitatea ca boală.