Epidemia de coronavirus duce UE în pragul primei închideri a frontierelor din 1995 încoace

Oficialii Uniunii Europene se tem că răspândirea noului coronavirus va provoca prima închidere a frontierelor din motive de sănătate de când a fost instituită zona Schengen în 1995.

Până acum, în diferite momente, controalele la granițe au fost reinstituite temporar din motive de siguranță publică, scrie Mediafax, citând un articol din publicația spaniolă El Pais.

Cele mai grave scenarii s-au îndeplinit.

Punctele de control și informații amenajate pe aeroporturi nu au împiedicat virusul să ajungă în țările membre și să se extindă cu o viteză îngrijorătoare.

„Urmărim foarte îndeaproape situația din Italia”, spune comisarul european pentru Sănătate. Stella Kyriakides a adăugat că este informată constant de către ministrul italian al Sănătății despre evoluția crizei și apreciază „reacția rapidă a autorităților italiene și transparența lor în comunicare”.

Comisarul a transmis că până în prezent nicio țară nu a luat măsuri pentru a stabili controlul la frontiere în cadrul UE.

Citate de El Pais, surse europene spun că ipoteza instituirii controalelor la frontiere câștigă tot mai mult teren și este tot mai plauzibilă. „Ne temem că în următoarele zile, o anumită țară ar putea impune controale”, a declarat sursa citată. Potrivit acestora, guvernul austriac al lui Sebastian Kurz are cele mai mari șanse să aplice aceste măsuri.

Normele Schengen permit guvernelor să reintroducă controalele la frontieră unilateral atunci când consideră că există o amenințare imediată. Decizia trebuie comunicată ipso facto celorlalte state membre și Comisiei. Controalele se pot impune prima dată pe o perioadă de 10 zile, prelungită până la maximum două luni.

Stella Kyriakides și comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, au convocat o conferință de presă, luni dimineață, pentru a prezenta planul Comisiei în ceea ce privește extinderea epidemiei și resursele financiare pe care UE le-a alocat pentru combaterea coronavirusului.

Bruxelles-ul se teme că panica pe care o stârnește răspândirea virusului va afecta zona Schengen, care trece oricum printr-o perioadă sensibilă.

„Într-o lume atât de interconectată este dificil să închizi frontierele, și cu atât mai mult în Europa. Nu sunt în favoarea închiderii frontierelor, deoarece nu ajută la lupta împotriva epidemiei. Știu că este dificil să le explici oamenilor, dar nu este atât de util și este de nerealizabil”, avertizează Marc Van Ranst, un epidemiolog de la Spitalul Universitar din Leuven, unul dintre centrele care analizează noul coronavirus.

„Cea mai bună soluție este identificarea cazurilor și izolarea lor. Este o modalitate de a economisi timp pentru a pregăti populația și spitalele pentru ceva ce poate urma”, concluzionează specialistul.

Deocamdată, Comisia Europeană nu a făcut publică nicio măsură de sprijin pentru Italia. Bruxelles își asumă, însă, rolul de a se asigura că spitalele celor douăzeci și șapte sunt pregătite pentru o eventuală creștere mare a numărului de pacienți și coordonează o posibilă achiziție comună de echipamente de protecție.

„Numai împreună putem face față acestei situații”, a fost apelul comisarului european pe Sănătate.

Autorităţile din Lombardia au anunțat, duminică, al 3-lea deces cauzat de coronavirus în Italia, cea mai afectată țară europeană de această nouă epidemie.

Cea din urmă victimă este o femeie în vârstă, care suferea și de cancer.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS