Efectele colesterolului

Colesterolul este o grasime care se intalneste in aproape toate alimentele de origine animala.

Aproximativ o treime se gaseste in membranele sistemului nervos – creier, maduva spinarii. Restul participa la formarea acizilor biliari, produce hormoni sexuali si ajuta la formarea vitaminei D.

Majoritatea se gaseste in membranele celulare.

Cristina Teaca a stat de vorba cu profesorul doctor Nicolae Hancu – presedintele de onoare al Federatiei Romane de Diabet (audio)

Organismul isi fabrica singur colesterolul necesar si nu are nevoie de nici un aport alimentar de acest fel.

Daca mancam prea multe grasimi, colesterolul incepe sa se depuna pe vasele de sange, ceea ce duce la ingustarea arterelor.

In final se poate ajunge pana la anghina pectorala sau infarct miocardic.

Colesterolul crescut peste valorile normale este un factor de risc in dezvoltarea unor boli cardiovasculare si cerebrale.

Colesterolul se depune pe interiorul peretilor vaselor de sange, ingusteaza vasul, scazand astfel debitul de sange .

Nu mai ajunge astfel suficient oxigen la tesuturi – in special la cele mari consumatoare de oxygen: creierul si inima.

Medicii recomanda celor care au un nivel ridicat al colesterolului sa aiba grija la alimentatie, sa faca sport dar sis a renunte la fumat.

Sunt indicate mancarurile care contin uleiuri vegetale, dar si fructele, legume, cereale, produse lactate cu continut scazut in grasimi.

Nu este recomandata carnea rosie, mezeluri, oua , maioneze, creme, unt, smantana, slanina

Daca sunteti ceva mai grasuti si aveti un colesterol ridicat, este bine sa slabiti putin.